RRB JE Static Quiz: 20th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Static gk Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Where is the largest uranium reserve in india located?
भारत में सबसे बड़ा यूरेनियम रिजर्व कहाँ स्थित है?
(a) Kerala/केरला
(b) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

Show Answer
S1. Ans. (b)
Sol. The Tummalapalle Mine is a uranium mine in Tumalapalli village located in Kadapa of the Indian state of Andhra Pradesh. Results from a research conducted by the Atomic Energy Commission of India in 2011 made the analysts conclude that this mine might have one of the largest reserves of uranium in the world.

Q2. Which one of the following is biggest dam of world by volume of construction material?
निम्नलिखित में से कौन सा निर्माण सामग्री की मात्रा के अनुसार दुनिया का सबसे बड़ा बांध है?
(a) Hoover Dam/ हूवर बांध
(b) The Sanxia (or Three Gorges) Dam/ सांक्सिया (या तीन गोर्ज) बांध
(c) Rogun/रोगन
(d) Syncrude Tailings Dam/ सिंकड्राइड टेलिंग्स डैम

Show Answer
S2. Ans. (d)
Sol. Syncrude Tailings Dam in Canada is currently ranked number one by volume of construction material at 706,320,000 cubic yards (540,000,000 cubic meters). These are mine tailings, so as mining operations continue, more tailings will be added and the structure will grow larger. In contrast, Hoover Dam contains 3,250,000 cubic yards (2,600,000 cubic meters) of concrete, which is much less.

Q3. First Annual Grammy Award was held in ?
पहला वार्षिक ग्रैमी पुरस्कार किस वर्ष में आयोजित किया गया था?
(a) 1979
(b) 1969
(c) 1959
(d) 1949

Show Answer
S3. Ans. (c)
Sol. On May 4, 1959, many of music’s elite—including Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Gene Autry, Johnny Mercer, Henry Mancini and André Previn—gathered for a black-tie dinner and awards presentation inside the Grand Ballroom of the Beverly Hilton. The GRAMMY Awards were a formal event from the beginning and very much in keeping with the times.

Q4. In which state of India the World’s largest solar power plant is situated?
विश्व का सबसे बड़ा सौर ऊर्जा संयंत्र भारत के किस राज्य में स्थित है?
(a) Gujarat/गुजरात
(b) Kerala/केरला
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Tamilnadu/तमिलनाडु

Show Answer
S4. Ans. (d)
Sol. World’s largest solar power plant was unveiled in Tamil Nadu. It was funded by the Adani Group and the plant was built at a cost of $679 million and was completed in just eight months in 2016.

Q5. Who among the following was seventh of the Sikh gurus?
सिख गुरुओं में से सातवें गुरु कौन थे?
(a) Guru Arjan Dev/ गुरु अर्जन देव
(b) Guru Gobind Singh/ गुरु गोबिंद सिंह
(c) Guru Har Rai/ गुरु हर राय
(d) Guru Amar Das/ गुरु अमर दास

Show Answer
S5. Ans. (c)
Sol. Guru Har Rai was the grandson of Guru Har Gobind and the seventh of the Sikh gurus. He was born on 26th February, 1630 and became a guru on 8th March, 1644 at the tender age of 14. Most of the life of Guru Har Rai was spent in devotional meditation and preaching the teachings of Guru Nanak.

Q6. What is the Tagline of India Post Payments Bank (IPPB)?
इंडिया पोस्ट पेमेंट्स बैंक (IPPB) की टैगलाइन क्या है?
(a) Apka apna bank/आपका अपना बैंक
(b) Aapka bank,aapke dwaar/आपका बैंक, आपके द्वार
(c) A tradition of trust/a ट्रेडिशन ऑफ़ ट्रस्ट
(d) Good people to bank up on/गुड पीपल टू बैंक अप ओन

Show Answer
S6. Ans. (b)
Sol. The India Post Payments Bank (IPPB) has been recently incorporated as a Public Limited Company under the Department of Posts with 100% GOI equity. The tagline of this bank is Aapka bank,aapke dwaar.

Q7. ‘Raja’, ‘Rani’, ‘Rocket’ and ‘Roarer’ falls, collectively known as Jog Falls or Gersoppa Falls, are formed by which river in Karnataka?
‘राजा’, ‘रानी’, ‘रॉकेट’ और ‘रोरर’ फॉल्स, जिसे सामूहिक रूप से जोग फॉल्स या गरसोप्पा फॉल्स के रूप में जाना जाता है, कर्नाटक में किस नदी द्वारा बनाई जाती हैं?
(a) Netravati/ नेत्रवती
(b) Dandavathi/ दंडवते
(c) Vrishabhavati/वृशाभावाठी
(d) Sharavathi/ शरावती

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Jog Falls, Gerosoppa Falls or Joga Falls is the 2nd highest waterfall in India located near Sagara taluk, Shimoga district in the state of Karnataka.Jog Falls is created by the Sharavathi River dropping 253 m, making it the second-highest plunge waterfall in India after the Nohkalikai Falls with a drop of 335 m in Meghalaya.

Q8. Who is the Governor of Tamil Nadu?
तमिल नाडू के गवर्नर कौन हैं?
(a) Mr Edappadi K Palaniswami/ श्री एडप्पादी के पलानीस्वामी
(b) Pinarai Vijayan/ पिनराई विजयन
(c) V.K. Sasikala / वी.के. शशिकला
(d) Banwarilal Purohit/ बनवारीलाल पुरोहित

Show Answer


S8. Ans. (d)
Sol. Banwarilal Purohit is an Indian politician. He is the incumbent 20th Governor of Tamil Nadu. Having been appointed as the Governor of Tamil Nadu on 30 September 2017, he assumed office on October 6, 2017.

Q9. Sardar Sarovar Dam is being built on the river ___________.
सरदार सरोवर बांध ___________ नदी पर बनाया जा रहा है।
(a) Krishna/कृष्णा
(b) Tapti/ताप्ती
(c) Narmada/नर्मदा
(d) Mahanadi/महानदी

Show Answer


S9. Ans. (c)
Sol. The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada river near Navagam, Gujarat in India. It is the largest dam and part of the Narmada Valley Project, a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydroelectric multi-purpose dams on the Narmada river.
 

Q10. Vindhyachal Thermal Power Station is situated in ?
विंध्याचल थर्मल पावर स्टेशन किस क्षेत्र में स्थित है?
(a) Kutch, Gujarat/ कच्छ, गुजरात
(b) Angul, Odisha/ अंगुल, ओडिशा
(c) Bilaspur, Chhattisgarh/ बिलासपुर, छत्तीसगढ़
(d) Singrauli, Madhya Pradesh / सिंगरौली, मध्य प्रदेश

Show Answer
S10. Ans. (d)
Sol. Vindhyachal Thermal Power Station in the Singrauli district of Madhya Pradesh, with an installed capacity of 4,760MW, is currently the biggest thermal power plant in India. It is a coal-based power plant owned and operated by NTPC. Construction of the plant, which comprised 12 generating units (six 210MW units and six 500MW units), had begun in 1982. The first unit was commissioned in 1987, while the sixth 500MW was commissioned in April 2013.