RRB JE Static Questions – 16th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who coined the name of optical fibre?
ऑप्टिकल फाइबर नाम किसने दिया?
(a) Samuel Cohen / सैमुअल कोहेन
(b) Narinder Kapany / नरिंदर कपनी
(c) Percy L. Spencer/ पर्सी एल स्पेंसर
(d) T.H. Maimah / टी.एच. मैमाह

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. In 1952, UK based physicist Narinder Singh Kapany invented the first actual fiber optical cable based on John Tyndall’s experiments three decades earlier. Thirteen years later in 1965 two British research scientists, Charles Kao and George Hockman working with Standard Telephones and Cables discovered that attenuation of fiber optics was caused by impurities in manufacturing.

 

Q2. National Science Day is celebrated every year on
राष्ट्रीय विज्ञान दिवस प्रत्येक वर्ष कब मनाया जाता है?
(a) February 20 /फ़रवरी
(b) February 25/ फ़रवरी
(c) April 5/अप्रैल
(d) February 28 / फ़रवरी

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. National Science Day is celebrated all over India with great enthusiasm on 28th of February every year in order to commemorate the invention of the Raman Effect in India by the Indian physicist, Sir Chandrasekhara Venkata Raman on the same day in the year 1928. For his great success in the field of science in India, Chandrasekhara Venkata Raman was awarded and honored with the Nobel Prize in the Physics in the year 1930.

 

Q3. India Army’s Operation ‘Saiyam’ was related to:
भारत सेना का ऑपरेशन ‘संयम’ किससे संबंधित था:
(a) Kashmir / कश्मीर
(b) Indo-China Border in the Central Region/ मध्य क्षेत्र में भारत-चीन सीमा
(c) North-East / उत्तर पूर्व
(d) Indo-Pak Border in Punjab and Rajasthan / पंजाब और राजस्थान में भारत-पाक सीमा

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. ‘Operation Saiyam’ – a unique Army operation to defuse about 20,000 unexploded bombs weighing about 50 tonnes that had arrived in waste steel scrap at the dry port of Dhandari Kalan (Ludhiana), thereby preventing any possible disaster in the civil areas in and around Ludhiana.

 

Q4. The adoption of High Yielding Variety Programme in Indian Agriculture started in
भारतीय कृषि में हाई यिएल्डिंग वैरायटी प्रोग्राम किस वर्ष में शुरू हुआ?
(a) 1968
(b) 1967
(c) 1966
(d) 1965

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The High Yielding Variety Programme (HYVP) was launched in the Kharif of 1966-67 with an objective to attain self-sufficiency in food by 1970-71. The core philosophy of the programme was to increase the productivity of food grains by adopting latest varieties of inputs of crops. Introduction of new high yielding varieties of improved seeds and enhanced application of the fertilizers and extended use of pesticides were its main features..

Q5. Who is the author of the internationally acclaimed book “The Mystery of Capital”?
अंतरराष्ट्रीय स्तर पर प्रशंसित पुस्तक “द मिस्ट्री ऑफ़ कैपिटल” के लेखक कौन हैं?
(a) Julian Rathbone/ जूलियन राथबोन
(b) Divid Aaker/ डेविड एकर
(c) Hernando de Soto/ हर्नांडो डी सोटो
(d) Masaaki Sato/ मासाकी सातो

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Hernando de Soto Polar is a Peruvian economist known for his work on the informal economy and on the importance of business and property rights. He is the president of the Institute for Liberty and Democracy (ILD), located in Lima, Peru.

Q6. The first talkie film in India was
भारत में पहली टॉकी फिल्म कौन सी थी?
(a) Raja Harishchandra /राजा हरिश्चंद्र
(b) Alam Ara /आलम आरा
(c) Chandidas/ चंडीदास
(d) Jhansi Ki Rani /झाँसी की रानी

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Ardeshir Irani released Alam Ara which was the first Indian talkie film, on 14 March 1931. Irani later produced the first south Indian talkie film Kalidas directed by H. M. Reddy released on 31 October 1931. Jumai Shasthi was the first Bengali talkie.

 

Q7. Godwin Austen is a/an
गॉडविन ऑस्टेन एक _______ है
(a) Inventor of Telescope / टेलिस्कोप का आविष्कारक
(b) Geologist / भूविज्ञानी
(c) Glacier/ हिमनद
(d) Pass/दर्रा

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The Godwin-Austen Glacier is close to K2 in the Gilgit–Baltistan region of Pakistan. Its confluence with the Baltoro Glacier is called Concordia and is one of the most favorite spots for trekking in the area since it provides excellent views of four of the five eight-thousanders in the region.

 

Q8. What is the name of the famous folk drama of Bhils?
भील के प्रसिद्ध लोक नाटक का नाम क्या है?
(a) Gavari /गावरी
(b) Swang /स्वांग
(c) Tamasha /तमाशा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol. After the monsoons, in the months of September and October the forty-days-festival “GAVARI” is celebrated by Bhil tribe in Udaipur. The Bhils are the original inhabitants and tribal of Mewar- Vagad area of southern Rajasthan.

 

Q9. Where is the Indian Institute of Foreign Trade Located?
भारतीय विदेश व्यापार संस्थान कहाँ स्थित है?
(a) New Delhi /नई दिल्ली
(b) Hyderabad/ हैदराबाद
(c) Mumbai /मुंबई
(d) Ahmedabad /अहमदाबाद

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The Indian Institute of Foreign Trade (IIFT) is an autonomous public business school established in 1963 by the Government of India to help professionalize the country’s foreign trade management and increase exports by developing human resources; generating, analysing and disseminating data; and conducting research. IIFT Delhi Centre is located in the Qutab Institutional Area in close vicinity of Jawaharlal Nehru University and the Indian Institute of Technology in New Delhi, India and is spread over 6 acres of land.

 

Q10. Which of the following countries is not a member of the Nuclear Suppliers Group (NSG)?
निम्नलिखित में से कौन सा देश परमाणु आपूर्तिकर्ता समूह (NSG) का सदस्य नहीं है?
(a) France /फ्रांस
(b) Russia /रूस
(c) USA/अमेरिका
(d) Iran /ईरान

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The Nuclear Suppliers Group is a group of nuclear supplier countries that seeks to contribute to the nonproliferation of nuclear weapons through the implementation of two sets of Guidelines for nuclear exports and nuclear-related exports. 48 supplier states: Argentina, Australia, Austria, Belarus, Belgium, Brazil, Bulgaria, Canada, China, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Kazakhstan, Republic of Korea, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom, and United States.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?