RRB JE Static Awareness Quiz: 13th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Naga, Patkai and Barail hills are located in
नागा, पटकाई और बरेल पहाड़ियों कहाँ स्थित है?
(a) Purvanchal Ranges / पूर्वांचल रेंज
(b) Karakoram Ranges / कराकोरम रेंज
(c) Zaskar Ranges / जस्कर रेंज
(d) Himalaya Ranges / हिमालय रेंज

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol. The Purvanchal Mountains cover the states of Assam, Manipur, Tripura, Nagaland, Meghalaya and Mizoram. The Garo, Khasi and Jaintia hills are not located in this range which are part of Deccan plateau. Purvanchal hill range include the Patkai, Naga, Barail range, Manipur and Mizo hills.

Q2. International Literacy Day is observed on which one of the following days every year?
अंतर्राष्ट्रीय साक्षरता दिवस प्रत्येक वर्ष निम्नलिखित में से किस दिन मनाया जाता है?
(a) 8th September /8 सितम्बर
(b) 18th March /18 मार्च
(c) 28th March /28 मार्च
(d) 18th September /18 सितम्बर

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. September 8 was proclaimed International Literacy Day by UNESCO on November 17, 1965. Its aim is to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. On International Literacy Day each year, UNESCO reminds the international community of the status of literacy and adult learning globally.

Q3. In which year did the UN General-Assembly adopt the Universal Declaration of Human Rights?
संयुक्त राष्ट्र महासभा ने किस वर्ष में मानव अधिकारों की सार्वभौमिक घोषणा को अपनाया था?
(a) 1945
(b) 1950
(c) 1952
(d) 1948

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Universal Declaration of Human Rights (UDHR) is a declaration adopted by the United Nations General Assembly on 10 December 1948 at the Palais de Chaillot, Paris. The Declaration arose directly from the experience of the Second World War and represents the first global expression of what many people believe to be the rights to which all human beings are inherently entitled.

Q4. Who among the following Bharat Ratna recipients was two times interim Prime Minister of India?
भारत रत्न प्राप्तकर्ता में निम्नलिखित में से कौन भारत के दो बार अंतरिम प्रधानमंत्री थे?
(a) Vallabhbhai Patel/वल्लभभाई पटेल
(b) Gulzarilal Nanda/गुलजारी लाल नंदा
(c) Indira Gandhi/इंदिरा गाँधी
(d) Rajiv Gandhi/राजीव गाँधी

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Gulzarilal Nanda was an Indian politician and economist who specialized in labour issues.Independence activist Nanda was two times interim Prime Minister of India (1964, 1966) and two times deputy chairman of the Planning Commission.

Q5. Telangana State is the bifurcation of
तेलंगाना किस राज्य का द्विभाजन है?
(a) Tamil Nadu /तमिल नाडू
(b) Andhra Pradesh /आंध्र प्रदेश
(c) Seemandhra / सीमांध्र
(d) Odisha /ओडिशा

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014 is an Act of Indian Parliament that bifurcated the state of Andhra Pradesh into Telangana and the residuary Andhra Pradesh state. The Act defined the boundaries of the two states, determined how the assets and liabilities were to be divided, and laid out the status of Hyderabad as the permanent capital of Telangana and temporary capital of the new Andhra Pradesh state.

Q6. Famous book named ‘Train to Pakistan’ was written by ____________.
‘ट्रेन टू पाकिस्तान’ नाम से प्रसिद्ध पुस्तक ____________ द्वारा लिखी गई थी।
(a) R.K. Babu/आर. के. बाबू
(b) Chetan Bhagat/चेतन भगत
(c) Khushwant Singh/खुशवंत सिंह
(d) Javed Akhtar/जावेद अख्तर

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Train To Pakistan is a historical novel by Khushwant Singh, published in 1956. It recounts the Partition of India in August 1947.

Q7. The Indian Space Research Organisation (ISRO) was founded on __________.
भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) की स्थापना __________ को की गयी थी।
(a) 15 August 1969/15 अगस्त 1969
(b) 26 January 1969/26 जनवरी 1969
(c) 26 January 1962/26 जनवरी 1962
(d) 24 February 1962/24 फ़रवरी 1962

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. The Indian Space Research Organisation is the space agency of the Government of Republic of India headquartered in the city of Bengaluru. ISRO was founded on 15 August 1969.

Q8. India’s First 10 kW Floating Solar Power Plant is located in which state?
भारत का पहला 10 किलोवाट का फ्लोटिंग सोलर पावर प्लांट किस राज्य में स्थित है?
(a) Gujarat/गुजरात
(b) Kerala/केरला
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The 10 kW floating solar power installation in Rajarhat, Kolkata is the first of its kind in India. The Project was part of an R&D venture jointly undertaken with Arka Renewable Energy College in Kolkata and New Town Kolkata Development Authority and was funded by the Ministry of New and Renewable Energy.

Q9. Who was the first Indian Commander-in-Chief of Indian Army?
भारतीय सेना के पहले भारतीय कमांडर-इन-चीफ कौन थे?
(a) Lieutenant General K. M. Cariappa/ लेफ्टिनेंट जनरल के एम करियप्पा
(b) Lieutenant General Dalbir Singh/ लेफ्टिनेंट जनरल दलबीर सिंह
(c) Lieutenant General Birender Singh/ लेफ्टिनेंट जनरल बीरेंद्र सिंह
(d) Lieutenant General Ved Prakash Malik/ लेफ्टिनेंट जनरल वेद प्रकाश मलिक

Show Answer


S9. Ans.(a)
Sol. Field Marshal K. M. Cariappa or Kodandera “Kipper” Madappa Cariappa OBE (28 January 1899 – 15 May 1993) was the first Indian commander-in-chief (C-in-C) of the Indian Army. He led Indian forces on the Western Front during the Indo-Pakistani War of 1947

Q10. Where is the headquater of UNICEF situated?
UNICEF का मुख्यालय कहाँ स्थित है?
(a) Washington D C/वाशिंगटन DC
(b) New York/न्यू यॉर्क
(c) Los Angeles/ लॉस एंजिलस
(d) California/ कैलिफोर्निया

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. UNICEF (United Nations International Children’s Fund) works in 190 countries and territories to protect the rights of every child. UNICEF has spent 70 years working to improve the lives of children and their families. Defending children’s rights throughout their lives requires a global presence, aiming to produce results and understand their effects.