Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness RRB JE Static Awareness Questions : 9th March

RRB JE Static Awareness Questions : 9th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important General Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India became a member of the United Nations in……..
भारत संयुक्त राष्ट्र का सदस्य कब बना?
(a) 1963
(b) 1960
(c) 1951
(d) 1945

About Course:

The Big Freedom Sale!
Use Code: BHARAT to get FLAT 25% Off + 5% Extra on App using coins*

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
2199 183/month
BUY NOW
Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Technically, India was a founding member in October 1945, despite it being a British colony. India, Canada, South Africa, New Zealand and Australia were all British colonies but were given independent seats in the United Nations General Assembly.

Q2. Which of the following passes lies in the Sutlej Valley?
निम्नलिखित में से कौन सी घाटी सतलुज घाटी में स्थित है?
(a) Nathu La/ नाथू ला
(b) Jelep La/ जेलेप ला
(c) Sherabathanga/ शेरबाथंगा
(d) Shipki La/ शिपकी ला

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The source of the Sutlej is near Lake Rakshastal in Tibet. From there, under the Tibetan name Langqên Zangbo, it flows at first west-northwest for about 260 kilometres to the Shipki La pass, entering India in Himachal Pradesh state.

Q3. For which invention is Otto Hahn famous?
ओटो हान किस आविष्कार के लिए प्रसिद्ध है?
(a) Atom bomb / परमाणु बम
(b) Television / टेलीविजन
(c) X-rays / एक्स-रे
(d) Miner’s safety lamp / खनिक की सुरक्षा लैंप

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Otto Hahn was a renowned German radiochemist who won the Nobel Prize for his discovery of nuclear fission after a lifetime of working with radioactive isotopes. Nuclear fission is widely regarded as the key invention that enabled the atomic bomb, although Hahn was not involved with its development directly.

Q4. Non Resident Indians (NRI) Day is marked on:
प्रवासी भारतीय दिवस (NRI) मनाया जाता है:
(a) January 9 / 9 जनवरी
(b) January 17 / 17 जनवरी
(c) January 19 / 19 जनवरी
(d) January 7 / 7 जनवरी

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas (English: Non-Resident Indian Day), is celebrated in India on 9 January every other year (every year before 2016) to mark the contribution of the overseas Indian community to the development of India. The day commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa in Bombay on 9 January 1915

Q5. Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India?
भारत का पहला रामन मैगसेसे पुरस्कार विजेता कौन था?
(a) C.D. Deshmukh / सी. डी. देशमुख
(b) Jayaprakash Narayan / जाया प्रकाश नारायण
(c) Dr. Verghese Kurien / डॉ. वर्घीस कुरेन
(d) Acharya Vinoba Bhave / आचार्य विनोबा भावे

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay’s example of integrity in governance, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society. Vinayak Narahari “Vinoba” Bhave was an Indian advocate of nonviolence and human rights. Often called Acharya (Sanskrit for teacher), he is best known for the Bhoodan Movement.

Q6. The International Criminal Police Organisation (INTERPOL) has its headquarters at
अंतर्राष्ट्रीय आपराधिक पुलिस संगठन (INTERPOL) का कार्यालय कहाँ है?
(a) London / लन्दन
(b) Paris / पेरिस
(c) Bonn /बोन्न
(d) Lyon / ल्योन

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The International Criminal Police Organization, ICPO or INTERPOL, is an intergovernmental organization facilitating international police cooperation. It was established as the International Criminal Police Commission (ICPC) in 1923. The organization’s headquarters is in Lyon, France. It is the second largest political organization after the United Nations in terms of international representation.

Q7. Who wrote the play “Uttararamacharita”?
“उत्तररामचरित” नाटक किसने लिखा था?
(a) Harsha / हर्ष
(b) Tulsidas /तुलसीदास
(c) Bhavabhuti / भवभूति
(d) Sudraka /शूद्रक

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Bhavabhuti, Indian dramatist and poet, whose dramas, written in Sanskrit and noted for their suspense and vivid characterization, rival the outstanding plays of the better-known playwright Kalidasa.

Q8. The causative virus of AIDS was isolated in the year of
एड्स के कारक वायरस की पहचान किस वर्ष में की गई थी?
(a) 1980
(b) 1981
(c) 1983
(d) 1986

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. AIDS was first recognized as a disease in May 1981, and the causative HIV virus was first isolated just two years later (1983).

Q9. Who is the governor of Maharashtra?
महाराष्ट्र के राज्यपाल कौन हैं?
(a) V.P. Singh Badnore/वी. पी. सिंह बदनोर
(b) Om Prakash Kohli/ओम प्रकाश कोहली
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेननामनी विद्यासागर राव
(d) S. C. Jamir/ एस सी जमीर

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Chennamaneni Vidyasagar Rao is the present Governor of Maharashtra state of India and Governor (addnl. charge) of Tamil Nadu state of India after being sworn in on 2 September 2016. He took oath as the Governor of Maharashtra on 30 August 2014. He was Union Minister of State for internal affairs in the Vajpayee-led BJP Govt government from 1999. He was elected to 12th and 13th Lok Sabha from Karimnagar in Telangana as a Bharatiya Janata Party candidate.

Q10. Capital of Egypt is?
मिस्र की राजधानी क्या है?
(a) Tbilisi/ त्बिलिसी
(b) Cairo/ काइरो
(c) Conakry/ कोनाक्री
(d) Djibouti/ जिबूती

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Cairo, Egypt’s sprawling capital, is set on the Nile River. At its heart is Tahrir Square and the vast Egyptian Museum, a trove of antiquities including royal mummies and gilded King Tutankhamun artefacts. Currency of Egypt is Egyptian pound.
 

You may also like to read:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD