RRB JE Static Awareness Questions : 2 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important static awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. AGMARK is
AGMARK क्या है-
(a) A cooperative for egg production / अंडे के उत्पादन के लिए एक सहकारी
(b) Regulated agricultural market / विनियमित कृषि बाजार
(c) Farmer’s cooperative / किसान सहकारी
(d) A quality guarantee stamp for agricultural commodities / कृषि माल के लिए गुणवत्ता की गारंटी स्टैम्प

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. AGMARK is a certification mark employed on agricultural products in India, assuring that they conform to a set of standards approved by the Directorate of Marketing and Inspection, an agency of the Government of India.

Q2. Which day is the International Human Rights Day?
अंतर्राष्ट्रीय मानवाधिकार दिवस कब मनाया जाता है?
(a) December 10th /10 दिसंबर
(b) October 24th /24 अक्टूबर
(c) November 25th / 25 नवंबर
(d) 11th July /11 जुलाई

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Human Rights Day is celebrated annually across the world on 10 December every year. The date was chosen to honour the United Nations General Assembly’s adoption and proclamation, on 10 December 1948, of the Universal Declaration of Human Rights (UDHR), the first global enunciation of human rights and one of the first major achievements of the new United Nations.

Q3. Indian National Bird is called
भारतीय राष्ट्रीय को पक्षी कहा जाता है-
(a) Pavo cristatus / पावो क्रिस्टेटस
(b) Pavo muticus / पावो म्यूटिकस
(c) Afropavo congensis / एफ्रोपावो कॉंगेंसिस
(d) Perto Fruico/ पेरेटो फ्रुइको

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Indian peacock (Pavo cristatus) is designated as the national bird of India. A bird indigenous to the subcontinent, peacock represents the unity of vivid colours and finds references in Indian culture. On February 1, 1963, The Government of India have decided to have the Peacock as the national bird of India. The decision has been taken after considering the views of the State Governments and the opinions expressed in the Press.

Q4. The planning Commission of India was constituted in the year
भारत योजना आयोग का गठन किस वर्ष में किया गया था?
(a) 1942
(b) 1947
(c) 1950
(d) 1955

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The Planning Commission was set up by a Resolution of the Government of India in March 1950 in pursuance of declared objectives of the Government to promote a rapid rise in the standard of living of the people by efficient exploitation of the resources of the country, increasing production and offering opportunities to all for employment in the service of the community.

Q5. Which of the following folk dances is associated with Rajasthan?
निम्नलिखित में से कौन सा लोक नृत्य राजस्थान से संबंधित है?
(a) Rauf / रऊफ
(b) Jhora / झोरा
(c) Veedhi / विधि
(d) Gair/ गेयर

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Gair is a very popular Rajathani folk dance. This traditional folk dance is one of the many dance- form of the Bhil community of Rajasthan. This is the one of the few performances where both men and women dance together. This folk dance is performed as a series of half swirl, as a simplier version.

Q6. Which of the following prizes is also known as the Alternative Nobel prize?
निम्नलिखित में से कौन सा पुरस्कार वैकल्पिक नोबेल पुरस्कार के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Pulitzer prize/ पुलित्जर पुरस्कार
(b) Magsaysay award/ मैग्सेसे पुरस्कार
(c) Booker prize/ बुकर पुरस्कार
(d) Right Livelihood award/ राइट लाइवलीहुड अवार्ड

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Right Livelihood Award was established in 1980 to honour and support those “offering practical and exemplary answers to the most urgent challenges facing us today”. It has become widely known as the ‘Alternative Nobel Prize’ and there are now 137 Laureates from 58 countries.

Q7. In which year National Film Awards were initiated?
राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार किस वर्ष में शुरू किए गए थे?
(a) 1952
(b) 1950
(c) 1954
(d) 1955

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The National Film Awards is the most prominent film award ceremonies in India. Established in 1954, it has been administered, along with the International Film Festival of India and the Indian Panorama, by the Indian government’s Directorate of Film Festivals since 1973.

Q8. Who is the governor of Karnataka?
कर्नाटक के राज्यपाल कौन हैं?
(a) V.P. Singh Badnore/ वी.पी. सिंह बदनोर
(b) Vajubhai Vala/ वजुभाई वाला
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao/ चेन्नामनेनी विद्यासागर राव
(d) S. C. Jamir/ एस. सी. जमीर

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Vajubhai Rudabhai Vala is an Indian politician and the incumbent Governor of Karnataka, a state of India, since September 2014. He served as the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly from 2012 to 2014. He served as a Cabinet Minister in the Government of Gujarat, holding various portfolios, such as Finance, Labour and Employment, from 1997 to 2012.

Q9. Who is current Consumer Affairs, Food and Public Distribution Minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान उपभोक्ता मामले, खाद्य और सार्वजनिक वितरण मंत्री कौन हैं?
(a) Ananthkumar/ अनंतकुमार
(b) Kalraj Mishra/ कलराज मिश्र
(c) Anant Geete/ अनंत गीते
(d) Ramvilas Paswan/ रामविलास पासवान

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Ram Vilas Paswan is an Indian politician, from Bihar and the current Union Minister of Food and Public Distribution. Paswan is also the president of the Lok Janshakti Party, eight time Lok Sabha member and former Rajya Sabha MP.

Q10. Capital of Denmark is?
डेनमार्क की राजधानी क्या है?
(a) Tbilisi/ त्बिलिसी
(b) Copenhagen/ कोपेनहेगन
(c) Conakry/ कोनार्की
(d) Djibouti/ जिबूती

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Denmark is a Scandinavian country comprising the Jutland Peninsula and numerous islands. Copenhagen, Denmark’s capital, sits on the coastal islands of Zealand and Amager. It’s linked to Malmo in southern Sweden by the Öresund Bridge. Currency of Denmark is Krone.