RRB JE Static Awareness Questions : 16 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static Awareness Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Valley Of Flowers National Park is situated in which of the following Indian state?
फूलों की घाटी नेशनल पार्क निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Kerala/केरल
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Uttarakhand/उत्तराखंड

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Valley of Flowers National Park is an Indian national park, located in West Himalaya, in the state of Uttarakhand and is known for its meadows of endemic alpine flowers and the variety of flora. This richly diverse area is also home to rare and endangered animals, including the Asiatic black bear, snow leopard, musk deer, brown bear, red fox, and blue sheep.

Q2. The World Day to Combat Desertification is observed every year on:
विश्व मरुस्थलीकरण दिवस हर वर्ष कब मनाया जाता है?
(a) 4th May /4 मई
(b) 19th July/19 जुलाई
(c) 14th August /14 अगस्त
(d) 17th June /17 जून

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue, and the implementation of the United Nations Convention to Combat Desertification in those countries experiencing serious drought and/or desertification, particularly in Africa.

Q3. The UN Secretary-General holds office for a period of
संयुक्त राष्ट्र महासचिव के कार्यालय की अवधि कितने समय के लिए होती है?
(a) 3 years /वर्ष
(b) 4 years / वर्ष
(c) 5 years / वर्ष
(d) 6 years / वर्ष

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. The Secretary-General is customarily appointed for a five-year term, although the length of the term is discretionary. Trygve Lie’s second appointment was for three years, and U Thant’s first two terms were short terms that added up to five years. The Secretary-General customarily runs unopposed for a second term if he wishes to continue serving, and he is reappointed unless vetoed by a permanent member.

Q4. The World Environment Day observed on
विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 15th June /15 जून
(b) 5th June /5 जून
(c) 10th October /10 अक्टूबर
(d) 8th March /8 मार्च

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. World Environment Day (WED) is observed every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

Q5. Who amongst the following was awarded Nobel Prize for developing the technology used in integrated circuits used in PCs?
निम्नलिखित में से किसे PCs में उपयोग की जाने वाली एकीकृत परिपथों में प्रयुक्त प्रौद्योगिकी के विकास के लिए नोबेल पुरस्कार दिया गया?
(a) Robert F. Furchgott / रॉबर्ट एफ फार्चगॉट
(b) Horst L. Stormer / हॉर्स्ट एल स्टॉमर
(c) Jack Kilby / जैक किल्बी
(d) John a. Pole/ जॉन ए पोल

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Jack St. Clair Kilby was an American electrical engineer who took part in the realization of the first integrated circuit while working at Texas Instruments (TI) in 1958. He was awarded the Nobel Prize in physics on December 10, 2000.

Q6. Who invented the battery?
बैटरी का आविष्कार किसने किया?
(a) Roentgen / रॉन्टगन
(b) Volta / वोल्टा
(c) Faraday / फैराडे
(d) Maxwell / मैक्सवेल

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. In 1800, Volta invented the first true battery, which came to be known as the voltaic pile. The voltaic pile consisted of pairs of copper and zinc discs piled on top of each other, separated by a layer of cloth or cardboard soaked in brine

Q7. Seismograph is related to
सिस्मोग्राफ किस से संबंधित है?
(a) Rivers / नदियां
(b) Earthquakes / भूकंप
(c) Volcanoes / ज्वालामुखी
(d) Mountains/ पहाड़

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. A seismograph is an instrument for measuring earthquake (seismic) waves. They are held in a very solid position, either on the bedrock or on a concrete base. The seismometer itself consists of a frame and a mass that can move relative to it. When the ground shakes, the frame vibrates also, but the mass tends not to move, due to inertia. The difference in movement between the frame and the mass is amplified and recorded electronically.

Q8. Where are the Saltoro Ranges located?
साल्टोरो रेंज कहाँ स्थित हैं?
(a) Ladakh / लद्दाख
(b) Along the Vindhyas / विंध्य के साथ
(c) Part of the Karakorma Ranges / काराकोरमा रेंज का हिस्सा
(d) Part of the Western Ghats / पश्चिमी घाट का हिस्सा

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. The Saltoro Mountains are a subrange of the Karakoram Range. They are located in the heart of the Karakoram, on the south-west side of the Siachen Glacier, one of the two longest glaciers outside of the polar regions. The name given to this range is shared with the Saltoro Valley which is located to the west of this range.

Q9. Who has instituted the “Moortidevi Sahitya Puraskar”?
“मूरतिदेवी साहित्य पुरस्कार” की स्थापना किसने की?
(a) Ministry of HRD, Central Government / मानव संसाधन विकास मंत्रालय, केंद्र सरकार
(b) Sahitya Academy / साहित्य अकादमी
(c) Bharatiya Jnanapeeth Trust / भारतीय ज्ञानपीठ ट्रस्ट
(d) Bharatiya Vidya Bhavan / भारतीय विद्या भवन

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The Moortidevi Award is an annual literary award in India presented by the Bharatiya Jnanpith organization for a work which emphasizes Indian philosophy and culture. In 2003, the prize included an amount of ?1 lakh, a plaque, a statue of Saraswati, and a shawl. The cash prize was raised to ?2 lakh in the year 2011 and to ?4 lakh in the year 2013.

Q10.What is the Currency of Macedonia?
मैसेडोनिया की मुद्रा क्या है?
(a) Maluti/ मालूटी
(b) Denar/ दीनार
(c) Litas/ लितास
(d) Nakfa/ नाक्फ़ा

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. The denar is the currency of the Republic of Macedonia. It is subdivided into 100 deni. The capital of Macedonia is Skopje.