RRB JE Static Awareness : 23rd March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important History Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who is current Finance minister in Narendra Modi government?
नरेंद्र मोदी सरकार में वर्तमान वित्त मंत्री कौन है?
(a) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रिकर
(b) Kalraj Mishra/ कलराज मिश्रा
(c) Jagat Prakash Nadda/ जगत प्रकाश नड्डा
(d) Arun Jaitley/ अरुण जेटली

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Arun Jaitley is an Indian politician and lawyer who is the current Finance Minister, Minister of Corporate Affairs in the Cabinet of India. He is a Senior Advocate of the Delhi High Court.

Q2. Manas Wildlife Sanctuary is situated in which of the following Indian state?
मानस वन्यजीव अभयारण्य निम्नलिखित भारतीय राज्यों में स्थित है?
(a) Assam/असम
(b) Orissa/ ओडिशा
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Karnataka/कर्नाटक

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Located in Assam, the Manas Wildlife Sanctuary was established in 1985 and is located in the foothills of the Himalayas. The sanctuary is a home to a plethora of rare and endangered species of animals like Tiger, Asian elephants, Golden Cat, Leopards, Clouded Leopard, Slow Loris and Chital etc.

Q3. Which city is served by Sardar Vallabhbhai Patel International Airport?
सरदार वल्लभभाई पटेल अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डा कौन से शहर में है?
(a) Ahmedabad/अहमदाबाद
(b) Surat/सूरत
(c) Bhopal/भोपाल
(d) Dehradun/देहरादून

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport (SVPIA) is an international airport serving the cities of Ahmedabad and Gandhinagar in Gujarat, India. The airport is located in Hansol, 9 km north of central Ahmedabad. It is named after Sardar Vallabhbhai Patel, the first Deputy Prime Minister of India.

Q4. Name of the parliament of Iceland is……
आइसलैंड की संसद का नाम क्या है?
(a) Shora/शोरा
(b) Congress/कांग्रेस
(c) Chamber of Deputies/ डिप्टी के चैंबर
(d) Althing/ अल्थिंग

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The Althing is the national parliament of Iceland. It is the oldest legislature in the world that still exists. It was founded in 930 at Thingvellir (the “assembly fields”), which is almost 45 kilometres east of Iceland’s capital, Reykjavík.

Q5. Kudankulam Nuclear Power Plant is in which of the following Indian state?
कुडनकुलम परमाणु ऊर्जा संयंत्र निम्नलिखित में से किस भारतीय राज्य में स्थित है?
(a) Odisha/ओडिशा
(b) Rajasthan/राजस्थान
(c) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(d) Gujarat/गुजरात

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Kudankulam Nuclear Power Plant is a nuclear power station in Koodankulam in the Tirunelveli district of the southern Indian state of Tamil Nadu. Construction on the plant began on 31 March 2002.

Q6. Who is the governor of Assam?
असम के गवर्नर कौन हैं?
(a) Dr. Najma A. Heptulla/ डॉ नज्मा ए हेप्तुल्ला
(b) Balramji Dass Tandon/ बलरामजी टंडन
(c) Banwarilal Purohit/ बनवारीलाल पुरोहित
(d) Jagdish Mukhi/ जगदीश मुखी

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Prof Jagdish Mukhi is the 30th Governor of Assam and he assumed his office on 10th October 2017.

 

Q7. Capital of Angola is?
अंगोला की राजधानी क्या है?
(a) Nassau/ नासाउ
(b) Vienna/ वियना
(c) Luanda / लुआंडा
(d) Yerevan/ येरेवान

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Angola is a Southern African nation whose varied terrain encompasses tropical Atlantic beaches. Luanda, the capital of Angola, is a port city on the west coast of Southern Africa. The kwanza is the currency of Angola.

Q8. Army day is observed on which of the following date?
सेना दिवस निम्नलिखित तारीख को मनाया जाता है?
(a) May 8
(b) April 17
(c) March 18
(d) January 15

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Lieutenant General K. M. Cariappa’s taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India, on 15 January 1949.

 

Q9. Which city is also known as City of Pearls?
किस शहर को मोतियों का शहर के रूप में भी जाना जाता है?
(a) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर
(b) kochi/ कोच्चि
(c) Hyderabad/ हैदराबाद
(d) Visakhapatnam/ विशाखापत्तनम

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol. Hyderabad was historically known as a pearl and diamond trading centre, and it continues to be known as the City of Pearls. Many of the city’s traditional bazaars, including Laad Bazaar, Begum Bazaar and Sultan Bazaar, have remained open for centuries.

 

Q10. Dharoi Dam is in which of the following state?
धारोई बांध निम्नलिखित राज्यों में से किस में है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Bihar/बिहार
(d) Karnataka/कर्नाटक

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Dharoi Dam is a gravity dam on the Sabarmati river near Dharoi, Mehsana district of northern Gujarat in India. Constructed in 1978, the dam is meant for irrigation, power generation and flood control.