RRB JE Stage-II Physics Quiz : 30th July_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB JE Stage-II Physics Quiz :...

RRB JE Stage-II Physics Quiz : 30th July

Q1. The Binsar Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?
बिनसर वन्यजीव अभयारण्य निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(b) Jammu and Kashmir /जम्मू कश्मीर
(c) Uttarakhand /उत्तराखंड
(d) Karnataka/कर्नाटक

S1. Ans.(c)
Sol. Binsar Wildlife Sanctuary is located in the Himalayas on top of the Jhandi Dhar hills. It is about 33 km north of the Almora town in Uttarakhand, India.

Q2. Which of the following region is the richest in diversity and density of plants?
निम्नलिखित में से कौन सा क्षेत्र पौधों की विविधता और घनत्व में सबसे समृद्ध है?
(a) Warm tropical/ गर्म उष्णकटिबंधीय
(b) Desert region/ रेगिस्तानी इलाका
(c) Cool artic zone/ कूल आर्कटिक ज़ोन
(d) Both Polar Regions/ दोनों ध्रुवीय क्षेत्र

S2.Ans.(a)
Sol. Biodiversity is more in the tropics than in the temperate regions of the world. The biologically rich regions in the world are recognized as biodiversity hotspots. Warm tropics region is the richest in diversity and density of plants.

Q3. The study of interaction between living organisms and environment is termed as
जीवित जीवों और पर्यावरण के बीच बातचीत के अध्ययन को क्या कहा जाता है?
(a) Ecology / परिस्थितिकी
(b) Ecosystem/ पारिस्थितिकी तंत्र
(c) Autecology/ ऑटोकॉलॉजी
(d) Synecology/ सिंकोलॉजी

S3.Ans.(a)
Sol. Ecology is the study of how organisms interact with their environment, including both abiotic (non-living) and biotic (living) aspects of the environment.

Q4. The flora and fauna in lakes or ponds are termed as
झीलों या तालाबों में वनस्पतियों और जीवों को क्या कहा जाता है?
(a) Lentic biota/लेंटिक बायोटा
(b) Lotic biota/लोटिक बायोटा
(c) Abiotic biota/अजैविक बायोटा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

 

S4.Ans.(a)
Sol. Lake ecosystems are a prime example of lentic ecosystems. Lentic refers to stationary or relatively still water. Lentic waters range from ponds to lakes to wetlands. Lentic ecosystems can be compared with lotic ecosystems, which involve flowing terrestrial waters such as rivers and streams.

Q5. The World Environment Day is celebrated on
विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 6th of June/6 जून
(b) 5th of June/5 जून
(c) 6th of August/6 अगस्त
(d) 5th of May/5 मई

S5.Ans.(b)
Sol. World Environment Day is celebrated on the 5th of June every year and is the United Nation’s principal vehicle for encouraging awareness and action for the protection of our environment.

Q6. The abundance of a species in a population, within its habitat, is called
जन-संख्य में एक प्रजाति की बहुतायत, उसके निवास के भीतर क्या कहलाता है?
(a) Niche density/ निचे डेंसिटी
(b) Regional density/ क्षेत्रीय डेंसिटी
(c) Relative density / आपेक्षिक डेंसिटी
(d) Absolute density/ पूर्ण डेंसिटी

S6.Ans.(a)
Sol. The abundances of a species population within its habitat are called niche density. The sharing of one or more resources between the two species is known as niche overlap.

Q7. The process of evaporation and precipitation is known as
वाष्पीकरण और वर्षण की प्रक्रिया को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Carbon cycle/ कार्बन चक्र
(b) Nitrogen cycle/ नाइट्रोजन चक्र
(c) Calcium cycle/ कैल्शियम चक्र
(d) Hydrological cycle/ हाइड्रोलॉजिकल चक्र

S7.Ans.(d)
Sol. The sequence of conditions through which water passes from vapor in the atmosphere through precipitation upon land or water surfaces and ultimately back into the atmosphere as a result of evaporation and transpiration called also hydrological cycle.

Q8. Which of the following pair of geographical areas show maximum biodiversity in our country?
निम्नलिखित में से कौन सा भौगोलिक क्षेत्र हमारे देश में अधिकतम जैव विविधता को दर्शाता है?
(a) Kerala and Punjab/केरल और पंजाब
(b) Eastern Ghats and West Bengal/ पूर्वी घाट और पश्चिम बंगाल
(c) Sundarbans and Rann of Kutch/ सुंदरवन और कच्छ का रण
(d) Eastern Himalayas and Western Ghats/ पूर्वी हिमालय और पश्चिमी घाट

S8.Ans.(d)
Sol. Eastern Himalayas and Western Ghats are the geographical areas in India which shows the maximum diversity in plants and animals. Eastern Himalayas and Western Ghats are also known as ‘Hot Spot’ of biodiversity

Q9. In an upright pyramid of biomass, the herbivores occupy the position from top –
बायोमास के एक पिरामिड में, शाकाहारी ऊपर से किस स्थान पर आते हैं?
(a) Fourth/चौथी
(b) Third/तीसरी
(c) Second/दूसरी
(d) First/पहली

S9.Ans.(b)
Sol. A biomass pyramid shows the flow of energy between various levels. Producers and consumers make up the biomass pyramid, which displays all their comparative masses at the same time. In an upright pyramid of biomass, the herbivores occupy the third position from top.

Q10. Most stable ecosystem is
अत्यन्त स्थिर पारिस्थितिकी तंत्र कौन सा है?
(a) Ocean/ महासागर
(b) Forest/ वन
(c) Desert/ रेगिस्तान
(d) Mountain/ पर्वत

S10.Ans.(a)
Sol. Oceans are considered to be the most stable ecosystem in nature. They are stable in their chemical composition due to being saline and other features like, dissolved oxygen, light, temperature also remain more or less constant.

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?