RRB JE Stage-II Physics Quiz : 15th July

Q1. The force acting on a particle executing simple harmonic motion is
सरल हार्मोनिक गति को निष्पादित करने वाले एक कण पर क्रियान्वित बल _______ है
Directly proportional to the displacement and is directed away from the mean position / विस्थापन के समानुपातिक और औसत स्थिति से दूर निर्देशित किया जाता है
(b) Inversely proportional to the displacement and is directed towards the mean position / विस्थापन के व्युत्क्रमानुपाती है और औसत स्थिति की ओर निर्देशित है
(c) Directly proportional to the displacement and is directed towards the mean position / विस्थापन के समानुपातिक है और औसत स्थिति की ओर निर्देशित है
(d) Inversely proportional to the displacement and is directed away from the mean position / विस्थापन के व्युत्क्रमानुपाती है और इसे औसत स्थिति से दूर निर्देशित किया जाता है

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The restoring force acting on the particle is always proportional to the displacement of the particle from the equilibrium position and is always directed towards the equilibrium position.

Q2. Which one of the following statements is correct?
निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है?
(a) The angle of contact of water with glass is acute while that of mercury with glass is obtuse / ग्लास के साथ पानी के संपर्क का कोण न्यून होता है जबकि ग्लास के साथ पारा का कोण अधिक होता है
(b) The angle of contact of water with glass is obtuse, while that of mercury with glass is acute / ग्लास के साथ पानी के संपर्क का कोण अधिक है, जबकि ग्लास के साथ पारे का कोण न्यून है
(c) Both the angle of contact of water with glass and that of mercury with glass are acute / ग्लास के साथ पानी के संपर्क का कोण और ग्लास के साथ पारे दोनों का कोण न्यून हैं
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans.(a)
Sol. For ordinary water and glass it is about 8° (acute angle) and for mercury and glass it is about 135° (obtuse angle).

Q3. Why are inner lining of hot water geysers made up of copper?
गर्म पानी के गीजर का आंतरिक अस्तर तांबे से क्यों बनाया जाता है?
(a) Copper has low heat capacity / तांबे में कम ताप क्षमता होती है
(b) Copper has high electrical conductivity / कॉपर में उच्च विद्युत चालकता होती है
(c) Copper is good conductor of both heat and electricity / कॉपर ऊष्मा और बिजली दोनों का सुचालक है
(d) Copper does not react with steam/ कॉपर भाप के साथ प्रतिक्रिया नहीं करता है

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Copper is a good conductor of both heats electricity due to this it is used in all such appliance where quick heat transfer is required.

Q4. Half portion of a rectangular piece of ice is wrapped with a white piece of cloth while the other half with a black one. In this context, which one among the following statements is correct?
बर्फ के आयताकार टुकड़े का आधा हिस्सा कपड़े के सफ़ेद टुकड़े से लपेटा जाता है, जबकि दूसरा आधा कपड़े के काले टुकड़े से लपेटा जाता है। इस संदर्भ में, निम्नलिखित कथनों में से कौन सा सही है?
(a) Ice melts more easily under black wrap / ब्लैक रैप में बर्फ आसानी से पिघलता है
(b) Ice melts more easily under white wrap / सफेद रैप में बर्फ आसानी से पिघलता है
(c) No ice melts at all under the black wrap / ब्लैक रैप में कोई बर्फ नहीं पिघलती
(d) No ice melts at all under the white wrap / सफेद रैप में कोई बर्फ नहीं पिघलती

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Ice under black wrap will melt easily because dark colour (black) absorbs the most of light energy falling on it.

Q5. In scuba-diving, while ascending towards the water surface, there is a danger of bursting the lungs. It is because of
स्कूबा-डाइविंग में, पानी की सतह की ओर बढ़ते समय, फेफड़ों के फटने का खतरा होता है। इसकी वजह क्या है?
(a) Archimedes’ principle / आर्किमिडीज का सिद्धांत
(b) Boyle’s law / बॉयल का नियम
(c) Gay-Lussac’s law of combining volumes / गे-लुसैक के मात्रा संयोजन का नियम
(d) Graham’s law of diffusion / ग्राहम का विसरण नियम

Show Answer

Ans.(b)
Sol. As scuba diver ascends towards the water surface water pressure decrease, so according to Boyle’s law air in large expand to occupy a greater volume, which increase the chances of bursting the lungs.

Q6. The blackboard seems black because it
ब्लैकबोर्ड काला दिखता है क्योंकि यह
(a) Reflects every colour /हर रंग को प्रतिबिंबित करता है
(b) Does not reflect any colour / किसी भी रंग को प्रतिबिंबित नहीं करता है
(c) Reflects black colour/ काले रंग को प्रतिबिंबित करता है
(d) Absorbs black colour/ काले रंग को अवशोषित करता है

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Blackboard absorbs all the colors of light falling on it and does not reflect any colour due to which it appears black.

Q7. Mr. X was advised by an architect to make outer walls of his house with hollow bricks. The correct reason is that such walls
मिस्टर X को एक आर्किटेक्ट ने अपने घर की बाहरी दीवारों को खोखली ईंटों से बनाने की सलाह दी थी। सही कारण यह है कि ऐसी दीवारें
(a) Make the building stronger / इमारत को मजबूत बनाती है
(b) Help keeping inside cooler in summer and warmer in winter / इमारत को गर्मियों में अंदर से ठंडा रखने और सर्दियों में गर्म करने में मदद करती है
(c) Prevent seepage of moisture from outside / बाहर से नमी के रिसाव को रोकती है
(d) Protect the building from lightning / इमारत को बिजली से बचाती है

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The hollow bricks provide thermal insulations; the air in hollow bricks, does not allow outside heat or cold in the house to go out or come in the house. So, it keeps house cool in summer and warm in winter.

Q8. If a ship moves from freshwater into seawater, it will
यदि कोई जहाज ताज़े पानी से समुद्री जल में जाती है, तो क्या होगा?
(a) Sink completely / पूरी तरह से डूब जाएगी
(b) Sink a little bit / थोड़ा डूब जाएगी
(c) Rise a little higher/ थोड़ा ऊंचा उठ जाएगी
(d) Remain unaffected / अप्रभावित रहेगी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. When a body is immersed in a fluid, the fluid exerts an upward force on it, called buoyant force and buoyant force ∝ density of fluid. As the density of sea water is higher than that of the fresh water.

Q9. Viewfinders, used in automobiles to locate the position of the vehicles behind, are made of
वाहनों के पीछे की स्थिति का पता लगाने के लिए ऑटोमोबाइल में उपयोग किए जाने वाले दृश्यदर्शी किस से बने होते हैं?
(a) Plane mirror / समतल दर्पण
(b) Concave mirror / अवतल दर्पण
(c) Convex mirror / उत्तल दर्पण
(d) Parabolic mirror / परवलयिक दर्पण

Show Answer

Ans.(c)
Sol. In automobiles, convex mirror is used as a rear-view mirror because the image of the vehicle formed is small due to this the field of view is increased and the driver of automobile can see the traffic over larger area.

Q10. The cat can survive fall from a height much more than human or any other animal. It is because the cat
बिल्ली, मानव या किसी अन्य जानवर की तुलना में बहुत अधिक ऊंचाई से गिरने पर जीवित रह सकती है। यह इसलिए है क्योंकि बिल्ली-
(a) Can immediately adjust itself to land on all four paws and bend the legs to absorb the impact of falling / तुरंत सभी चार पंजे पर उतरने के लिए खुद को समायोजित कर सकती हैं और गिरने के प्रभाव को अवशोषित करने के लिए पैरों को मोड़ लेती हैं
(b) Has elastic bones / लोचदार हड्डियां होती हैं
(c) Has thick and elastic skin / मोटी और लोचदार त्वचा होती है
(d) Also gets injury equally with other animals, but has tremendous endurance, resistance and speedy recovery / अन्य जानवरों की तरह समान रूप से चोट लगती है, लेकिन जबरदस्त धीरज, प्रतिरोध और जल्द स्वस्थ हो जाती है

Show Answer

Ans.(a)
Sol. As the cat falls from a height, it bends the legs to absorb the impact of falling and immediately adjust itself.