Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage-II Physics Quiz : 29th July

RRB JE Stage-II Physics Quiz : 29th July

Q1. When ice melts, its
जब बर्फ पिघलती है तो-
(a) Volume increases /आयतन बढ़ता है
(b) Volume decreases /आयतन घटता है
(c) Volume and mass both decrease / आयतन और द्रव्यमान दोनों घटते हैं
(d) Volume decreases while mass increases/ द्रव्यमान बढ़ने पर मात्रा घट जाती है

S1. Ans.(b)
Sol. When ice melts its density increases i.e. its volume decreases. Mass is an invariant quantity.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q2. In step-down transformer, the AC output gives the
स्टेप-डाउन ट्रांसफार्मर में, AC ____ उत्पादन देता है
(a) Current more than the input current / इनपुट करंट से अधिक करंट
(b) Current less than the input current / इनपुट करंट से कम करंट
(c) Current equal to the input current / इनपुट करंट के बराबर करंट
(d) Voltage more than the input voltage/ इनपुट वोल्टेज से अधिक वोल्टेज

S2. Ans.(a)
Sol. In step-down transformer N_p>N_s,E_p>E_s,I_p<I_s
Here N, E and I used for no. of turns, emf and current respectively.

Q3. A rectifier is an electronic device used to convert
रेक्टिफायर एक इलेक्ट्रॉनिक उपकरण है इसका उपयोग किसे बदलने के लिए किया जाता है?
(a) AC voltage into DC voltage / AC वोल्टेज को DC वोल्टेज में
(b) DC voltage into AC voltage / DC वोल्टेज को AC वोल्टेज में
(c) Sinusoidal pulse into square pulse / स्क्वेयर पल्स में साइनसोइडल पल्स
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

S3. Ans.(a)
Sol. A rectifier is used to convert AC voltage into DC voltage and inverts converts DC voltage into AC voltage.

Q4. Statement I: Pulling a lawn roller is easier than pushing it. / कथन I: एक लॉन रोलर खींचना इसे धकेलने की तुलना में आसान है।
Statement II: Pushing increases the apparent weight and hence the force of friction. / कथन II: धकेलने से स्पष्ट वजन बढ़ता है और इसलिए घर्षण बल बढ़ता है।
Codes /कूट
(a) Both the statements are true, and statement II is the correct explanation of statement I / दोनों कथन सत्य हैं, और कथन II, कथन I की सही व्याख्या है
(b) Both the statements are true, but statement II is not the correct explanation of statement I / दोनों कथन सत्य हैं, लेकिन कथन II कथन I की सही व्याख्या नहीं है
(c) Statement I is true, but statement II is false / कथन I सत्य है, लेकिन कथन II गलत है
(d) Statement I is false, but statement II is true / कथन I गलत है, लेकिन कथन II सत्य है

S4. Ans.(a)
Sol. It is easier to move anybody by pulling it than by pushing it. A body starts to move when the applied force is more than the frictional force. This frictional force is proportional to the weight of the body under which it acts. When the lawn roller is pushed by the force (F), the vertical component of the pushing force now increases the weight (w = mg) of the roller which in turn results in increase of normal reaction and hence the friction is more.

Q5. It is difficult to cut things with a blunt knife because
बिना धार वाले चाकू से चीजों को काटना मुश्किल होता है क्योंकि-
(a) The pressure exerted by knife for a given force increases with increase in bluntness / दिए गये बल के लिए चाक़ू द्वारा लगाया गया दबाव बढ़ी हुई मोटी धार (bluntness) के साथ बढ़ता है
(b) A sharp edge decreases the pressure exerted by knife for a given force / धार वाला किनारा दिए गये बल के लिए चाक़ू द्वारा लगाये गये दबाव को कम कर देता है
(c) A blunt knife decreases the pressure for a given force / बिना धार वाला चाक़ू दिए गये बल के लिए दबाव को कम कर देता है
(d) A blunt knife decreases the area of intersection / बिना धार वाला चाक़ू काटने वाले क्षेत्र को कम कर देता है

S5. Ans.(c)
Sol. Pressure = force/area

Q6. When deep sea fishes are brought to the surface of the sea, their bodies burst. This is because the blood in their bodies flows at very
जब गहरी समुद्री मछलियाँ को समुद्र की सतह पर लाया जाता है, तो उनके शरीर फट जाते हैं। ऐसा इसलिए होता है क्योंकि उनके शरीर में रक्त ______ से प्रवाहित होता है
(a) High speed / तीव्र गति
(b) High pressure / उच्च दाब
(c) Low speed / कम गति
(d) Low pressure / न्युन दाब

S6. Ans.(b)
Sol. When deep sea fishes are brought to the surface of the sea, their bodies burst; this is because the blood in their bodies flows at very high pressure.

Q7. A bus travels at a speed of 50 km/h to go from its origin of its destination at a distance of 300 km and travels at a speed of 60 km/h to return to the origin. What is the average speed of the bus?
एक बस 300 किमी दूर अपने मूल स्थान से अपने गंतव्य स्थान पर जाने के लिए 50 किमी / घंटा की गति से यात्रा करती है और लौटने के लिए 60 किमी / घंटा की गति से यात्रा करती है। बस की औसत गति क्या है?
(a) 55. 55 km/h
(b) 55 km/h
(c) 54.55 km/h
(d) 54 km/h

S7. Ans.(c)
Sol. Average speed = (total distance)/(total time)=(300+300)/(300/50+300/60)=54.55km/hr
(∵Time=distance/speed)

Q8. A device, which is used in our TV set, computer, radio set for storing the electric charge, is
एक उपकरण, जिसका उपयोग हमारे टीवी सेट, कंप्यूटर, रेडियो सेट में इलेक्ट्रिक चार्ज को स्टोर करने के लिए किया जाता है
(a) Resistor / प्रतिरोधक
(b) Inductor / इंडक्‍टर
(c) Conductor/ कंडक्टर
(d) Capacitor / कैपेसिटर

S8. Ans.(d)
Sol. Capacitor (condenser) is used to store energy in an electric field. Capacitance of a capacitor C, defined as the ratio of charge ± Q on each conductor to the voltage V between them.
C=Q/V

Q9. Which type/types of pen uses/use capillary action in addition to gravity for flow of ink?
स्याही के प्रवाह के लिए गुरुत्वाकर्षण के अतिरिक्त किस प्रकार की कलम केशिका क्रिया का उपयोग करती है?
(a) Fountain pen / फ़ाउंटेनपेन
(b) Ballpoint pen / बॉलपॉइंट पेन
(c) Gel pen / जेल पेन
(d) Both ballpoint and gel pens / बॉलपॉइंट और जेल पेन दोनों

S9. Ans.(a)
Sol. Fountain pen uses capillary action in addition to gravity for flow of ink.

Q10. If two conducting spheres are separately charged and then brought in contact
यदि दो संवाहक क्षेत्रों को अलग से चार्ज किया जाता है और फिर संपर्क में लाया जाता है तो-
(a) The total charge on the two spheres is conserved / दो क्षेत्रों पर कुल चार्ज संरक्षित है
(b) The total energy of the two sphere is conserved/ दो क्षेत्रों की कुल ऊर्जा संरक्षित है
(c) Both the total energy and the total charge are conserved / कुल ऊर्जा और कुल चार्ज दोनों का संरक्षण किया जाता है
(d) The final potential is always the mean of the original potential of the two spheres / अंतिम क्षमता हमेशा दो क्षेत्रों की मूल क्षमता का औसत होता है

S10. Ans.(a)
Sol. If two conducting spheres are separately charged and brought in contact, then the total charge on the two spheres is conserved. This is the law of conservation of charge.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD