Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage-II General Awareness Quiz : 23rd August

RRB JE Stage-II General Awareness Quiz : 23rd August

Q1. Nationalist Congress Party was founded in ______.
राष्ट्रवादी कांग्रेस पार्टी की स्थापना कब की गयी थी?
(a) 1925
(b) 1955
(c) 1984
(d) 1999

S1. Ans.(d)
Sol.The NCP was formed on 25 May 1999, by Sharad Pawar, P A Sangma, and Tariq Anwar after they were expelled from the Indian National Congress (INC) on 20 May 1999, for disputing the right of Italian-born Sonia Gandhi to lead the party.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q2. Bharatiya Janata Party is a part of which political group?
भारतीय जनता पार्टी किस राजनीतिक समूह का हिस्सा है?
(a) United Progressive Alliance/ संयुक्त प्रगतशील गठबंधन
(b) National Democratic Alliance/ राष्ट्रीय जनतांत्रिक गठबंधन
(c) Janata Parivar/ जनता परिवार
(d) Rashtra Parivar/ राष्ट्र परिवार

S2. Ans.(b)
Sol.The National Democratic Alliance is a centre-right coalition of political parties in India. At the time of its formation in 1998, it was led by the Bharatiya Janata Party and had thirteen constituent parties.

Q3. The tenure of the members of Lok Sabha is for how many years?
लोकसभा के सदस्यों का कार्यकाल कितने वर्षों के लिए होता है?
(a) 11
(b) 9
(c) 7
(d) 5

S3. Ans.(d)
Sol. Lok Sabha, unless sooner dissolved, continues for five years from the date appointed for its first meeting and the expiration of the period of five years operates as dissolution of the House.

Q4. Article 41 of the Indian Constitution “Right to work, to education and to public assistance in certain cases” deals with?
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 41 ” कार्य करने का अधिकार, शिक्षा का अधिकार और जन सहायता का अधिकार” किसके साथ संबंधित है?
(a) the Union Government/केंद्र सरकार
(b) the directive principles of state policy/राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(c) the State Government/राज्य सरकार
(d) the fundamental rights of the Indian Citizen/भारतीय नागरिक के मौलिक अधिकार

S4. Ans.(b)
Sol.Article 41 of the Indian Constitution “Right to work, to education and to public assistance in certain cases” deals with the directive principles of state policy.

Q5.With which of its neighbouring country India has Kalapani territorial dispute?
भारत के किस पड़ोसी देश के साथ कालापानी का क्षेत्रीय विवाद है?
(a) Nepal /नेपाल
(b) Bangladesh/बांग्लादेश
(c) Pakistan/पाकिस्तान
(d) Sri Lanka/श्री लंका

S5. Ans.(a)
Sol. Kalapani is a territory disputed between India and Nepal administered however as part of Pithoragarh district in the Uttarakhand state of India. It is situated on the Kailash Manasarovar route, at an altitude of 3600 meters.

Q6.Amazon river flows through which of the following country?
अमेजन नदी किस देश से हो कर गुज़रती है?
(a) USA/ अमेरीका
(b) France/फ्रांस
(c) Brazil/ब्राज़ील
(d) Canada/कनाडा

S6. Ans.(c)
Sol. The Amazon River flows in South America is the largest river by discharge volume of water in the world and the second longest in length after Nile.The Amazon and its tributaries flow through the countries of Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia, Ecuador, and Brazil before emptying into the Atlantic Ocean 6,437 kilometers (4,000 miles) from the Amazon’s headwaters high in the Andes mountains of Peru.

Q7. What is the other name of Sahyadri Range?
सह्याद्री रेंज का दूसरा नाम क्या है?
(a) Lesser Himalayas/लघु हिमालय
(b) Shivaliks/ शिवालिक
(c) Western Ghats/ पश्चिमी घाट
(d) Eastern Ghats/ पूर्वी घाट

S7. Ans.(c)
Sol. The Western Ghats also known as Sahyadri Hills(in Maharashtra) is a 1600 km long mountain range running all along the west coast of India. It covers the states of Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Goa, Maharastra and Gujarat. Covering approximately 1,40,000 sq km, these mountains are home to number of endemic plants and animal species.

Q8. Which Sikh Guru initiated ‘The Khalsa’?
किस सिख गुरु ने ‘द खालसा ’की शुरुआत की?
(a) Guru Nanak Dev/गुरु नानक देव
(b) Guru Gobind Singh/गुरु गोबिंद सिंह
(c) Guru AngadDev/ गुरु अंगद देव
(d) Guru TeghBahadur/गुरु तेग बहादुर

S8. Ans.(b)
Sol.The Khalsa tradition was initiated in 1699 by the last living Guru of Sikhism, Guru Gobind Singh. Itsformation was a key event in the history of Sikhism. The founding of Khalsa is celebrated by Sikhs during the festival of Vaisakhi, the Sikh new year.

Q9.Which among the following Mughal Emperor was illiterate?
निम्नलिखित में से कौन सा मुगल सम्राट अनपढ़ था?
(a) Shah Jahan/शाह जहाँ
(b) Aurangzeb/औरंगजेब
(c) Akbar/अकबर
(d) Jahangir/जहाँगीर

S9. Ans.(c)
Sol.Akbar practiced key skills like hunting, but never learned to read. But the Education system in Mughal period during Akbar was in advance of his age and made an attempt to raise the intellectual level of the people.

Q10. Who amongst the following was the successor of Sikh Guru Har Krishan?
निम्नलिखित में से कौन सिख गुरु हर कृष्ण के उत्तराधिकारी थे?
(a) Guru Angad Dev/ गुरु अंगद देव
(b) Guru Tegh Bahadur/ गुरु तेग बहादुर
(c) Guru Hargobind/गुरु हर गोबिंद
(d) Guru Amar Das/गुरु अमर दास

S10. Ans.(b)
Sol.Guru Har Krishan was the eighth of ten Gurus of the Sikh religion. Guru Har Krishan had the shortest tenure as Guru, lasting only 2 years, 5 months and 24 days. Guru Tegh Bahadur was the successor of sikh guru Har Krishan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD