Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage-II General Awareness Quiz : 21st June

RRB JE Stage-II General Awareness Quiz : 21st June

Q1. Which Article of Indian Constitution empowers Indian Parliament to amend the constitution?
भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद भारतीय संसद को संविधान में संशोधन करने का अधिकार देता है?
(a) Article 368/ अनुच्छेद 368
(b) Article 252/ अनुच्छेद 252
(c) Article 254/ अनुच्छेद 254
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256

 

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Article 368 of the Constitution of India grants constituent power to make formal amendments and empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

Q2. Which part of Indian constitution deals with Union Territories?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग केंद्र शासित प्रदेशों से संबंधित है?
(a) Part VI/ भाग VI
(b) Part VII/ भाग VII
(c) Part VIII/ भाग VIII
(d) Part IX/ भाग IX

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Part VIII of Indian Constitution deals with the administration of Union Territories.

Q3. Which of the following is related to the Tinkathiya Pratha?
निम्नलिखित में से कौन तिनकठिया प्रथा से संबंधित है?
(a) Champaran/ चंपारण
(b) Kheda/ खेड़ा
(c) Bardoli/ बारडोली
(d) Darbhanga/ दरभंगा

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The European planters at Champaran in Gujarat practised illegal methods of indigo cultivation and forced the Indian peasants to cultivate Indigo on 3/20th part of their land holding. This was called Tinkathia system. Peasants of Champaran with the help of Gandhi and Rajendra Prasad organised Satyagraha and led to abolition of Tinkathia system.

Q4. The distance between the two latitudes is approximately ___________.
दो अक्षांशों के बीच की दूरी लगभग ___________ है।
(a) 111 miles/111 मील
(b) 121 miles/121 मील
(c) 111 km/111 किमी
(d) 121 km/121 किमी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Latitude is the angular distance north or south from the equator of a point on the earth'surface, measured on the meridian of the point. Each degree of latitude is approximately 69 miles (111 kilometers)

Q5. Who built the Moti Masjid in the Red Fort of Delhi?
दिल्ली के लाल किले में मोती मस्जिद का निर्माण किसने करवाया था?
(a) Akbar /अकबर
(b) Jahangir/जहाँगीर
(c) Shah Jahan/ शाहजहाँ
(d) Aurangzeb/ औरंगजेब

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Moti Masjid is a white marble mosque inside the Red Fort complex in Delhi, India. It was built by the Mughal emperor Aurangzeb from 1659-1660.

Q6. Who of the following operated the first regular trade union in India ?
निम्नलिखित में से किसने भारत में पहला नियमित व्यापार संघ संचालित किया था?
(a) M.N. Lokhande/ एम.एन. लोखंडे
(b) B.P. Wadia / बी.पी. वाडिया
(c) Shashipad Banerjee/ शशिपाद बनर्जी
(d) N.M. Joshi/ एन एम जोशी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The first clearly registered trade-union is considered to be the Madras Labour Union founded by B.P. Wadia in 1918.

Q7. Which Governor General of India used to write poetry with the name of "Owen Meredith"?
भारत के कौन से गवर्नर जनरल ओवेन मेरेडिथ के नाम से कविता लिखते थे?
(a) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौजी
(b) Lord Ripon/ लॉर्ड रिपन
(c) Lord Lytton/ लॉर्ड लिटन
(d) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Robert Bulwer-Lytton was an English statesman and poet (under the pen name Owen Meredith). He served as Viceroy of India between 1876 and 1880, during which time Queen Victoria was proclaimed Empress of India. When Lytton was twenty-five years old, he published in London a volume of poems under the name of Owen Meredith.

Q8.Who has been elected as Speaker of 17th Lok Sabha?
17 वीं लोकसभा के अध्यक्ष के रूप में किसे चुना गया है?
(a) Ramcharan Bohara/रामचरण बोहरा
(b) Rahul Kaswan/राहुल कस्वां
(c) Om Birla/ओम बिरला
(d) Manoj Rajoria/मनोज राजोरिया

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Om Birla of the Bharatiya Janata Party is the current Speaker who presides over the 17th Lok Sabha.

Q9.The first iron ore mine of Bangladesh has recently discovered in which of the following districts?
बांग्लादेश की पहली लौह अयस्क खदान हाल ही में निम्न में से किस जिले में खोजी गई है?
(a) Pabna/पाब्ना /
(b) Dinajpur/दिनाजपुर
(c) Dhaka /ढाका
(c) Sirajganj/सिराजगंज

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Dinajpur For the first time in Bangladesh, iron ore mine has been discovered

Q10. Which of the following institutes has become the India’s best institute in QS World University ranking 2020?
निम्नलिखित में से कौन सा संस्थान QS वर्ल्ड यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2020 में भारत का सर्वश्रेष्ठ संस्थान बन गया है?
(a)IIT Bombay/IIT बॉम्बे
(b) IIT Delhi/IIT दिल्ली
(c) IISc Bangalore/IISc बंगलोर
(d)IIT Indore/IIT इंदौर

Show Answer

Ans.(a)
Sol. IIT-Bombay has been ranked India’s best university for the second year in a row, gaining a global ranking of 152 in the QS World University Rankings for 2020.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD