RRB JE Stage-II General Awareness Quiz : 02 August

Q1. The international border of Myanmar is the longest with which of the following countries?
म्यांमार की अंतर्राष्ट्रीय सीमा निम्नलिखित में से किस देश के साथ सबसे लंबी है?
(a) India/भारत
(b) Bangladesh/बांग्लादेश
(c) Laos/लाओस
(d) China/चीन

S1. Ans.(d)
Sol. China shares the longest border with Myanmar, at 2,204 KM (1,370 miles).

Q2.Which port is located at the northern end of the Panama Canal?
पनामा नहर के उत्तरी छोर पर कौन सा बंदरगाह स्थित है?
(a) Panama/ पनामा
(b) Colon/ कोलोन
(c) Gatun/गैटुन झील
(d) Miraflores/मीराफ्लोरेस

S2.Ans.(b)
Sol. The Panama Canal connects the Atlantic and Pacific oceans across the Isthmus (a narrow strip of land with sea on either side) of Panama. The canal is about 80 km (50 mi) long.

Q3.Angel Falls is situated on which river?
एंजेल जलप्रपात किस नदी पर स्थित है?
(a) Amazon/ अमेज़न
(b) Orinoco/ओरिनोको
(c) Churun/चुरून
(d) Parana/परना

S3. Ans.(c)
Sol. Angel Falls, Spanish Salto Ángel, also called Salto Churún Merú, waterfall in the Guiana Highlands in Bolívar state, southeastern Venezuela, on the Churún River, a tributary of the Caroní, 160 miles (260 km) southeast of Ciudad Bolívar.

Q4. Two great socio-religious reformers of the 19th century who provided inspiration to the Indian National Movement were
19 वीं शताब्दी के दो महान सामाजिक-धार्मिक सुधारक जिन्होंने भारतीय राष्ट्रीय आंदोलन को प्रेरणा प्रदान की:
(a) Dayanand Saraswati and Vivekananda/ दयानंद सरस्वती और विवेकानंद
(b) Raja Ram Mohan Roy and Debendra Nath Tagore/ राजा राम मोहन राय और देबेंद्र नाथ टैगोर
(c) MG Ranade and DK Karve/ एमजी रानाडे और डीके कर्वे
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S4.Ans.(a)
Sol. Dayanand Saraswati was a hindu religious leader and founder of the Arya Samaj, a Hindu reform movements of the Vedic tradition. Swami Vivekananda was an Indian Hindu monk, and founded Ramakrishna mission. They provided inspiration to the Indian national movement.

Q5. Who played Socrates to the first generation of the English educated Young men of Bengal?
बंगाल के अंग्रेजी शिक्षित युवा पुरुषों की पहली पीढ़ी में सुकरात की भूमिका किसने निभाई?
(a) Swami Vivekananda/ स्वामी विवेकानंद
(b) Rai Narain Bose/ राय नारायण बोस
(c) Henry Vivian Derozio/ हेनरी विवियन डेरोजियो
(d) Drinkwater Bethune/ पेयजल बेथ्यून

S5.Ans.(c)
Sol. Henry Louis Vivian Derozio was an Indian poet and assistant headmaster of Hindu College, Kolkata, a radical thinker and one of the first Indian educators to disseminate Western learning and science among the young men of Bengal.

Q6. Lokamanya Bal Gangadhar Tilak hailed form-
लोकमान्य बाल गंगाधर तिलक कहाँ से संबंधित थे?
(a) Bengal
(b) Kashmir
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

S6.Ans.(c)
Sol. Bal Gangadhar Tilak, was an Indian nationalist, teacher, social reformer, lawyer and an independence activist. He was the first leader of the Indian Independence Movement. The British colonial authorities called him “The father of the Indian unrest.” He was also conferred with the title of “Lokmanya”, which means “accepted by the people. He belongs from Maharashtra.

Q7. The tenure of the members of Lok Sabha is for how many years?
लोकसभा के सदस्यों का कार्यकाल कितने वर्षों के लिए होता है?
(a) 11
(b) 9
(c) 7
(d) 5

S7. Ans.(d)
Sol. Lok Sabha members are elected directly by the people and the general elections held every five years.

Q8. The first Europeans to come to India were
भारत आने वाले पहले यूरोपीय कौन थे?
(a) British/ ब्रिटिश
(b) Dutch/डच
(c) French/ फ्रेंच
(d) Portugese/ पुर्तगाली

S8. Ans.(d)
Sol.The arrival of Vasco da Gama, a nobleman from the household of the King of Portugal, at the port of Calicut in south-west India on 27 May 1498 is the first arrival of Europeans in India.

Q9.Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so?
1925 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की अध्यक्ष बनने वाली दूसरी महिला और ऐसा करने वाली पहली भारतीय महिला थीं?

(a) Vijaylakshmi Pandit / विजयलक्ष्मी पंडित
(b) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू
(c) Padmaja Naidu / पद्मजा नायडू
(d) Fathima Bibi/ फातिमा बीबी

S9. Ans.(b)
Sol. Sarojini Naidu, popularly known as ‘Nightingle of India’ was the second woman (After Annie Besant) and first Indian woman to become congress president. The Presided the Kanpur session in 1925.
Q10. The highest airport in India is –
भारत में सबसे ऊंचा हवाई अड्डा है –
(a)Dharamshala airport / धर्मशाला हवाई अड्डा
(b)Pithoragarh airport / पिथौरागढ़ हवाई अड्डा
(c) Leh airport / लेह हवाई अड्डा
(d) Dehradun airport / देहरादून हवाई अड्डा

S10. Ans.(c)
Sol. Kushok Bakula Rimpochee Airport is an airport in Leh, Jammu and Kashmir. It is one of the highest commercial airports in the world at 3,256 m (10,682 ft) above mean sea level. It is highest airport in India.

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?