Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness RRB JE STAGE -II General Awareness Questions : 16th August

RRB JE STAGE -II General Awareness Questions : 16th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. ________ season is when the Sun is directly overhead the equator.
जब सूर्य भूमध्य रेखा के बिलकुल ऊपर होता है, तब ___________ मौसम होता है.
(a) Summer/ ग्रीष्म ऋतु
(b) Spring/ वसंत ऋतु
(c) Winter/ शीत ऋतु
(d)None of these / इनमें से कोई नहीं

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

S1. Ans.(b)
Sol.The Sun is directly overhead at “high-noon” on the equator twice per year, at the two equinoxes. Spring Equinox is usually March 20, and Autumnal equinox is usually September 22.

Q2. Birth rate in a country is defined as –
किसी देश में जन्म दर को किस प्रकार परिभाषित किया जाता है?
(a) Number of births per 100 in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 100 जन्मों की संख्या
(b) Number of births per 1000 in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 1000 जन्मों की संख्या
(c) Number of births per km of area in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति किमी क्षेत्र में जन्मों की संख्या
(d) Number of births per 100 km of area in 1 year/ 1 वर्ष में प्रति 100 किमी क्षेत्र में जन्म की संख्या

S2. Ans.(b)
Sol.The birth rate is the total number of live births per 1,000 of a population in a year or period.

Q3. Where is “The Geysers”, the world’s largest geothermal field, containing a complex of 22 geothermal power plants, located?
दुनिया के सबसे बड़े भू-तापीय क्षेत्र, जिसमें 22 भू-तापीय ऊर्जा संयंत्र हैं “द गीजर” कहाँ स्थित है?
(a) Rio/रियो
(b) New Orleans/ न्यू ऑरलियन्स
(c) Moscow / मॉस्को
(d) San Francisco/ सैन फ्रांसिस्को

S3. Ans.(d)
Sol.The Geysers is the world’s largest geothermal field, containing a complex of 22 geothermal power plants,it is located in San Francisco.

Q4. Which is the largest continent in the world?
विश्व में सबसे बड़ा महाद्वीप कौन सा है?
(a) Africa /अफ्रीका
(b) North America/उत्तर अमेरिका
(c) South America /दक्षिण अमेरिका
(d) Asia/एशिया

S4. Ans.(d)
Sol.Asia is the largest continent in the world.

Q5. Which of the following were involved in throwing a bomb at the procession of Lord Hardinge when his procession passing through ChandniChowk(Delhi) in 1912 ?
1912 में चांदनी चौक (दिल्ली) से लॉर्ड हार्डिंग के जुलूस गुजरने के दौरान, निम्नलिखित में से कौन बम फेंकने में शामिल थे?
1. Pulin Das/ पुलिन दास
2. Basanta Kumar Biswas / बसंत कुमार विश्वास
3 AvadhBehari/ अवध बिहारी
4. Amir Chand/ अमीर चंद
(a) 1, 2, 3
(b) 2, 3, 4
(c) 2 and 3/2 और 3
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S5.Ans.(b)
Sol. On 23 December 1912, a Bomb was thrown at the Viceroy Lord Hardinge when his procession was moving from ChandniChowk. In the trial of this Delhi Conspiracy Case, Basant Kumar Biswas, Amir Chand and AvadhBehari were convicted and executed.

Q6. Who defended AurbindoGhosh in the Alipore bomb case?
अलीपुर बम मामले में अरबिंदो घोष का बचाव किसने किया?
(a) Chittaranjan Das/ चित्तरंजन दास
(b) Motilal Nehru/ मोतीलाल नेहरू
(c) B.G. Tilak/ बी. जी. तिलक
(d) SurendraNath Banerjee/ सुरेंद्रनाथ बनर्जी

S6.Ans.(a)
Sol. In 1908 a revolutionary conspiracy was intrigued to kill the Chief Presidency Magistrate D.H. Kingford of Muzaffarpur. The task was entrusted to Khudiram Bose and PrafullaChaki. The case saw the trial of a number of Indian nationalists of the AnushilanSamiti in Calcutta, under charges of “Waging war against the Government” of the British Raj. Chittaranjan Das defended AurbindoGhosh in the Alipore bomb case.

Q7. The only Indian prince who actively participated in the Revolutionary Movement within and outside India was—
एकमात्र भारतीय राजकुमार जिसने भारत के भीतर और बाहर घूर्णन आंदोलन में सक्रिय रूप से भाग लिया था?
(a) Raja Aridaman Singh/ राजा अरिदमन सिंह
(b) Raja Hari Singh/राजा हरी सिंह
(c) Raja Kumar Singh/राजा कुमार सिंह
(d) Raja MahendraPratap/राजा महेंद्र प्रताप

S7.Ans.(d)
Sol. Raja MahendraPratap Singh was a freedom fighter, journalist, writer, and Marxist revolutionary social reformist of India and President of first Provisional Government of India. He actively participated in the revolutionary movement within and outside India.

Q8. The Ghadar Movement was founded by —
ग़दर आंदोलन की स्थापना किसने की थी?
(a) Ajit Singh /अजीत सिंह
(b) LalaHansraj/लाला हंसराज
(c) LalaHardayal/ लाला हरदयाल
(d) Bhagatsingh/ भगत सिंह

S8.Ans.(c)
Sol. The founding president of Ghadar Party was Sohan Singh Bhakna and LalaHardayal was the co-founder of this party. Headquarters of the movement were set up at Yugantar Ashram in San Francisco.

Q9. Who tried the organize revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913?
1913 के आसपास भारतीय सिपाही और क्रांतिकारियों द्वारा विद्रोह की कोशिश किसने की थी?
(a) BaghaJatin/ बाघा जतिन
(b) AurobindoGhosh/ अरबिंदो घोष
(c) RasBehari Bose / रासबिहारी बोस
(d) SachindraNathSanyal/ सचिंद्र नाथ सान्याल

S9.Ans.(c)
Sol. Rash Behari Bose was a revolutionary leader against the British Raj in India and was one of the key organisers of the Ghadar Mutiny and later, the Indian National Army.

Q10. Economic growth is usually coupled with ___________.
आर्थिक विकास आमतौर पर ___________ के साथ जोड़ा जाता है।
(a) Deflation/ अपस्फीति
(b) Inflation/ इन्फ्लेशन
(c) Stagflation/ स्टैगफ्लेशन
(d) Hyper inflation / हाइपर इन्फ्लेशन

S10. Ans.(b)
Sol. Economic growth is the increase in the inflation-adjusted market value of the goods and services produced by an economy over time.

 

Get Free Study Material For RRB NTPC EXAM 2019

Important Links for RRB NTPC Recruitment 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD