Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 20th August 2019

RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 20th August 2019

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September 2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Electronics as the exam group in RRB JE stage II. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q1. In a force-voltage analogy, velocity is analogous to
(a) current
(b) charge
(c) inductance
(d) capacitance

S1. Ans.(a)
Sol. In force-voltage analogy, velocity is analogous to the current in force-voltage that is also called series circuit.

Q2. Intrinsic semiconductor at d 0°K will have ……….. available for conduction.
(a) electrons
(b) holes
(c) both electron and holes
(d) nothing

S2. Ans.(d)
Sol. An intrinsic semiconductor is a pure semiconductor, i.e., a sample without any impurity. At absolute zero it is essentially an insulator, though with a much smaller band gap. However, at any finite temperature there are some charge carriers are thermally excited, contributing to conductivity.

Q3. Where n is the number of the shell, the maximum number of electrons in the shell can be

S3. Ans.(c)
Sol. Each shell can contain only a fixed number of electrons: The first shell can hold up to two electrons, the second shell can hold up to eight (2 + 6) electrons, the third shell can hold up to 18 (2 + 6 + 10) and so on. The general formula is that the nth shell can in principle hold up to 2(n2) electrons.

Q4. In Binary code shifting a register to left by one bit position is equivalent to
(a) subtraction of 2
(b) addition of 2
(c) division of 2
(d) multiplication by 2

S4. Ans.(d)
Sol. Shifting a binary number by one bit is equivalent to multiplying (when shifting to the left) or dividing (when shifting to the right) the number by 2.

Q5. A counter in which the output of one flip-flop acts as clock for other is termed
(a) decoder
(b) ripple counter
(c) ring counter
(d) synchronous counter

S5. Ans.(b)
Sol. A ripple counter is an asynchronous counter where only the first flip-flop is clocked by an external clock. All subsequent flip-flops are clocked by the output of the preceding flip-flop.

Q6. Find IC, given VCE=0.77v, VCC=10v, VBE=0.37v and RC=2.4kΩ in Dual Input Balanced Output differential amplifier
(a) 0.4mA
(b) 0.4A
(c) 4mA
(d) 4A

S6. Ans.(c)
Sol. Substitute the values in collector to emitter voltage equation,
VCE= VCC+ VBE-RC IC
⇒IC = (VCC-VCE+VBE)/RC = (10v-0.77v+0.37v)/2.4kΩ = 4mA

Q7. The quantization noise of a PCM system depends on
(a) Number of quantization levels
(b) Step-size
(c) Both step-size and number of quantization levels
(d) Sampling rate

Q8. A terminal where three or more branches meet is known as
(a)node
(b)terminus
(c)anode
(d)combination.

S8. Ans.(a)
Sol. A node is any point on a circuit where the terminals of two or more circuit elements meet.

Q9. The Laplace transform of a unit parabolic function is

S9. Ans.(d)
Sol. Laplace transform of unit parabolic function = 2/s3.

Q10. The peak value of a sine wave is 200 V. Its average value is
(a) 127.4 V
(b) 141.4 V
(c) 282.8 V
(d) 300 V

S10. Ans.(a)
Sol. Vavg= 0.637 x Vp
Vavg = 0.637×200 = 127.4 V

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD