Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 16th August 2019

RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 16th August 2019

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September 2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Electronics as the exam group in RRB JE stage II. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q1. Kirchhoff’s current law is applicable to only
(a) junction in a network
(b) closed loops in a network
(c) electric circuits
(d) electronic circuits

S1. Ans.(a)
Sol. Kirchhoff’s law state that at any node (junction) in an electrical circuit, the sum of currents flowing into that node is equal to the sum of currents flowing out of that node.

Q2. In the circuit shown in the Fig. R_th equals

S2. Ans.(a)
Sol. R1 and R2 are in parallel and equivalent of this is in series with R3                   Therefore Rth =

Q3. In closed-loop control system with positive value of feedback gain the overall gain of the system will
(a) decrease
(b) increase
(c) be unaffected
(d) any of the above

S3. Ans.(b)
Sol. Closed loop control system can be both positive and negative and with positive value of feedback gain where the overall gain of the system will increase and also the oscillations.

Q4. The initial response when the output is not equal to input is called
(a) Transient response
(b) Error response
(c) Dynamic response
(d) Either of the above

S4. Ans.(a)
Sol. Transient response in the response at any time instant other than final response and this response is at any instant which is mainly dependent on the maximum peak overshoot and settling time.

Q5. The process of releasing electrons from a metal surface by supplying heat energy to it is called ……emission.
(a) photoelectric
(b) thermionic
(c) secondary
(d) cold

S5. Ans.(b)
Sol. The process by which free electrons are emitted from the surface of a metal when external heat energy is applied is called thermionic emission. Thermionic emission occurs in metals that are heated to a very high temperature.

Q6. In a vacuum valve, anode current for zero anode voltage will be
(a) almost zero
(b) zero
(c) medium
(d) very high

S6. Ans.(a)
Sol. In a vacuum valve, anode current for zero anode voltage will be almost zero.

Q7. The cumulative addition of the four binary bits (1 + 1 + 1 + 1) gives
(a) 100
(b) 111
(c) 1001
(d) 1111

S7. Ans.(a)
Sol. 1 + 1 + 1 + 1 = 4
4 = 0000 0100

Q8.

S8. Ans.(a)

Q9. Logic state 1, in positive logic, corresponds to
(a) zero voltage
(b) lower voltage level
(c) positive voltage
(d) higher voltage level

S9. Ans.(d)
Sol. Most logic systems use positive logic, in which case a logic “0” is represented by zero volts and a logic “1” is represented by a higher voltage.

Q10. What is the size of an int data type?
(a) 4 Bytes
(b) 8 Bytes
(c) Depends on the system/compiler
(d) Cannot be determined

S10. Ans.(c)
Sol. The size of the data types depends on the system.

 

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD