RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 24th August 2019

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Electronics as the exam group in RRB JE stage II. 

Q 1. Microprocessor 8085 in the enhanced version of …. With essentially the same construction set.
(a) 8000
(b) 8080
(c) 6800
(d) 68000

S 1. Ans.(b)
Sol. Microprocessor 8085 in the enhanced version of 8080.

Q 4. The curve representing Ohm’s law is
(a) liner
(b) a parabola
(c)a hyperbola
(d)sine function

S 4. Ans.(a)
Sol. Ohm’s law states that the current through a conductor between two points is directly proportional to the voltage across the two points. Introducing the constant of proportionality, the resistance one arrives at the usual mathematical equation that describes this relationship.
V = I R.
Therefore, curve is linear.

Q 5. In Pneumatic systems the medium used is
(a) air
(b) liquid
(c) hydrogen
(d) oil

S 5. Ans.(a)
Sol. A pneumatic system is a system that uses compressed air to transmit and control energy.

Q 6. The time required for the response to reach half the final value for the first time is
(a) decay time
(b) pick-up time
(c) delay time
(d) rise time

S 6. Ans.(c)
Sol. Delay time is the time required for the response to reach half the final value for the first time.

Q 7. The phase margin for stable feedback system
(a) is always negative
(b) is always positive
(c) may be negative or positive
(d) none of the above

S 7. Ans.(b)
Sol. If a closed-loop system is stable, both the gain margin and the phase margin need to be positive.

Q 8. Resistance of FET
(a) increases with increase of temperature
(b) is independent of temperature.
(c) increases with decrease of temperature
(d) none of the above.

S 8. Ans.(a)
Sol. Resistance of FET increases with increase of temperature.

Q 9. Saturation region of a JEET is also known as …….. region.
(a) pinch off
(b) analog
(c) source
(d) ohmic

S 9. Ans.(d)
Sol. The saturation region of a JFET is also known as ohmic region.

Q10. Which command will copy only those files from the disk in drive A that don’t already exist on the disk in drive C?
(a) copy a: *.* c: /a
(b) xcopy a: *.* c: /a
(c) append a: *.* c: /a
(d) replace a: *.* c: /a

S10. Ans.(d)
Sol.

 

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read: