Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 22nd August 2019

RRB JE Stage II : Electronics Engineering Quiz | 22nd August 2019

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Electronics as the exam group in RRB JE stage II. 

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Q1. Two waves of the same frequency have opposite phase when the phase angle between them is
(a) 360°
(b) 180°
(c) 90°
(d) 0°

S1. Ans.(b)
Sol. When the phase difference between two waves is 180°(it may be = + 180° or – 180°), then the waves are said to be in ‘Phase opposition.

Q2. Maxwell’s curl equation for the static electric field E can be expressed as
(a) Δ × E=0
(b) Δ × E=constant
(c) Δ . E= constant
(d) Δ . E= 0

S2. Ans.(a)
Sol. Maxwell’s curl equation for the static electric field E is
Δ × E=0

Q3. The type 0 system has ………… at the origin
(a) no pole
(b) net pole
(c) simple pole
(d) two poles

S3. Ans.(a)
Sol. The type of the system is defined as the property of the system which has pole at the origin.

Q4. In case of type- 1 system steady state acceleration is
(a) unity
(b) infinity
(c) zero
(d) 10

S4. Ans.(b)
Sol. In case of type-1 system steady state acceleration is infinity as for the type less than 3 acceleration is not defined it is infinity.

Q5. When derivative action is included in a proportional controller, the proportional band………
(a) increases
(b) decreases
(c) remains unaffected
(d) none of the above

S5. Ans.(c)
Sol. When derivative action is included in a proportional controller, the proportional band remains unaffected.

Q6. Signal diodes are called ………… diodes.
(a) general purpose
(b) high power
(c) special purpose
(d) none of the above

S6. Ans.(a)
Sol.

Q7. Which region of a transistor is lightly doped?
(a) Collector
(b) Base
(c) Emitter
(d) All regions are equally doped.

S7. Ans.(b)
Sol. In most transistors, emitter is heavily doped. Its job is to emit or inject electrons into the base. These bases are lightly doped and very thin, it passes most of the emitter-injected electrons on to the collector.

Q8. CMRR (Common Mode Rejection Ratio) for a differential amplifier should be
(a) zero
(b) unity
(c) small
(d) large

S8. Ans.(d)
Sol. CMRR = 20 log (Ad/Acm)
For a perfect differential amplifier, the CMRR is equal to as Acm is zero.

Q9. In a monolithic IC, resistors are formed from
(a) aluminium ribbon
(b) ceramic material
(c) manganin wire
(d) p-type semiconductor

S9. Ans.(d)
Sol. In a monolithic IC, resistors are formed from p-type semiconductor.

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD