RRB JE Stage-II Ecology Quiz : 20th August

Q1. Simlipal Biosphere Reserve of India is located in which of the following state?
सिमलिपाल बायोस्फीयर रिजर्व ऑफ इंडिया निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(b) Rajasthan/राजस्थान
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Odisha/ओडिशा

S1.Ans.(d)
Sol. Similipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha. This reserve is part of the UNESCO World Network of Biosphere Reserves since 2009.

Q2. Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) is located at?
केन्द्रीय समुद्री मात्स्यिकी अनुसंधान संस्थान (CMFRI) किस राज्य में स्थित है?
(a) Mumbai/मुंबई
(b) Kochi/ कोच्चि
(c) Vishakhapatnam/ विशाखापट्नम
(d) Kottayam/ कोट्टयम

S2.Ans.(b)
Sol. The Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) was established by Government of India on February 3, 1947 under the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and later, in 1967, it joined the Indian Council of Agricultural Research (ICAR). The Headquarters of the ICAR-CMFRI is located in Kochi, Kerala.

Q3. Which among the following ministry gives Medini Puraskar every year?
निम्नलिखित में से कौन सा मंत्रालय प्रत्येक वर्ष मेदिनी पुरस्कार देता है?
(a) Ministry of Culture/ संस्कृति मंत्रालय
(b) Ministry of Environment and Forests/ पर्यावरण और वन मंत्रालय
(c) Ministry of Law/विधि मंत्रालय
(d) Ministry of Finance/ वित्त मत्रांलय

S3.Ans.(b)
Sol. The environment ministry has decided to re-introduce a scheme for awarding Medidi Puruskar to Indian authors for their original work in Hindi on subjects related to environment including pollution and climate change.

Q4. Which among the following National Park is distinct in India because it encompasses a Project Tiger Reserve, an Elephant Reserve and a Biosphere Reserve (all of them)?
निम्नलिखित में से कौन सा राष्ट्रीय उद्यान भारत में विशिष्ट हो गया है क्योंकि इसमें एक टाइगर रिजर्व, एक हाथी रिजर्व और एक बायोस्फीयर रिजर्व (सभी) परियोजना शामिल है?
(a) Manas Tiger Reserve/मानस टाइगर रिज़र्व
(b) Kanha Tiger Reserve/कान्हा टाइगर रिज़र्व
(c) Panna Tiger Reserve/पन्ना टाइगर रिज़र्व
(d) Simplipal Tiger Reserve/ सिमलिपाल टाइगर रिज़र्व

S4.Ans.(a)
Sol. Manas National Park is a national park, UNESCO Natural World Heritage site, a Project Tiger reserve, an elephant reserve and a biosphere reserve in Assam, India. The park is known for its rare and endangered endemic wildlife such as the Assam roofed turtle, hispid hare, golden langur and pygmy hog.

Q5. “Nauradehi Wildlife Sanctuary”, is located in which state:
“नौरादेही वन्यजीव अभयारण्य” किस राज्य में स्थित है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Maharashtra/महाराष्ट्र
(d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

S5.Ans.(a)
Sol. Nauradehi Wildlife Sanctuary, covering about 1,197 km², is the largest wildlife sanctuary of Madhya Pradesh state in India.

Q6. Largest National park in North East India is located at?
उत्तर पूर्व भारत का सबसे बड़ा राष्ट्रीय उद्यान कहाँ स्थित है?
(a) Assam/असम
(b) Mizoram/मिजोरम
(c) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(d) Nagaland/नागालैंड

Click here for RRB JE Updates

S6.Ans.(c)
Sol. Namdapha National Park is the largest protected area in the Eastern Himalaya biodiversity hotspot and is located in Arunachal Pradesh in Northeast India. It is a 1,985 km² large protected area with more than 1,000 floral and about 1,400 faunal species; it is a biodiversity hotspot in the Eastern Himalayas.

Q7. Which among the following is India’s largest wildlife sanctuary?
निम्नलिखित में से कौन भारत का सबसे बड़ा वन्यजीव अभयारण्य है?
(a) Dibang Valley/ दिबांग घाटी
(b) Kedarnath Wild Life Sanctuary/ केदारनाथ वन्यजीव अभयारण्य
(c) Kumbhalgarh wildlife Sanctuary/ कुम्भलगढ़ वन्यजीव अभयारण्य
(d) Indian Wild Ass Sanctuary/ भारतीय जंगली गधा अभयारण्य

Q8. Which among the following World Heritage site of India is owned by two states?
भारत का निम्नलिखित में से कौन सा विश्व धरोहर स्थल दो राज्यों के स्वामित्व है?
(a) Valley of Flowers National Park/ फूलों की घाटी राष्ट्रीय उद्यान
(b) Mountain Railways of India/ भारत का पर्वतीय रेलवे
(c) Sundarbans National Park/ सुंदरबन नेशनल पार्क
(d) Kalka-Shimla Railway/ कालका-शिमला रेलवे

S8.Ans.(d)
Sol. The Kalka–Shimla railway is a narrow-gauge railway in North India which traverses a mostly-mountainous route from Kalka (Haryana) to Shimla (Himachal Pradesh). On 8 July 2008, UNESCO added the Kalka–Shimla railway to the mountain railways of India World Heritage Site.

Q9. The Lengteng Wildlife Sanctuary (LWS) is located in which state?
लेंगटेंग वन्यजीव अभयारण्य (LWS) किस राज्य में स्थित है?
(a) Sikkim/सिक्किम
(b) Kerala/केरल
(c) Manipur/मणिपुर
(d) Mizoram/मिजोरम

S9.Ans.(d)
Sol. Lengteng Wildlife Sanctuary is a protected area in Champhai district in eastern Mizoram, northeast India. It is an alpine forest and contains the second highest peak in Mizoram.

Q10. Satpura National Park is located in the Hoshangabad district of which of the following state?
सतपुड़ा राष्ट्रीय उद्यान होशंगाबाद जिले में है, यह निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(d) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश

S10.Ans.(b)
Sol. Satpura Tiger Reserve also known as Satpura National Park is located in the Hoshangabad district of Madhya Pradesh in India. Its name is derived from the Satpura range. It covers an area of 524 km².