RRB JE Stage-II Ecology Quiz : 18th June

Q1. The Ramsar convention is associated with the conservation of
रामसर सम्मेलन किस के संरक्षण से सम्बंधित है?
(a) bio fuels/ जैव ईंधन
(b) forests/ जंगल
(c) wet lands/ आर्द्रभूमि
(d) dry lands/ शुष्क भूमि

Show Answer

Ans.(c);
Sol. The convention on Wetlands is known as Ramsar Convention. The Convention was named after the Iranian city of Ramsar where this intergovernmental treaty was adopted in 1971. The treaty came into force in 1975. Ramsar convention provides the framework for national action and international cooperation for the conservation and wise use of wetlands and their resources.

Q2. Eco-Mark is given to the Indian products that are
इको-मार्क उन भारतीय उत्पादों को दिया जाता है जो –
(a) Pure and unadulterated/ शुद्ध और अमिश्रित
(b) Rich in proteins/ प्रोटीन से भरपूर
(c) Environment-friendly/ पर्यावरण के अनुकूल
(d) Economically viable/ आर्थिक रूप से व्यवहार्य

Show Answer

Ans. (c);
Sol. Government of India launched the eco-labeling scheme known as ‘Ecomark’ in 1991 for easy identification of environment-friendly products. Its purpose is also to increase consumer awareness about the ecological impact of different products.

Q3. Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the viewpoint of sustainable development?
संधारणीय विकास के दृष्टिकोण से भारत में बिजली उत्पादक का सबसे अच्छा स्रोत निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Coal/ कोयला
(b) Mineral oil and gas/ खनिज तेल और गैस
(c) Hydro electricity/ पन बिजली
(d) Atomic energy / परमाणु ऊर्जा

Show Answer

Ans (c):
Sol. Hydroelectricity is the most sustainable method of generating electricity among the four alternatives. Hydropower is the world’s largest source of renewable energy and produces negligible amounts of greenhouse gases and played an important role in world’s dependency on fossil fuels.

Q4. Sustainable development is a case of intergenerational sensibility in respect of use of
संधारणीय विकास उपयोग किस के संबंध में अंतरजनपदीय संवेदनशीलता की स्थिति है?
(a) natural resources/ प्राकृतिक संसाधन
(b) material resources / भौतिक संसाधन
(c) industrial resources/ औद्योगिक संसाधन
(d) social resources / सामाजिक संसाधन

Show Answer

Ans (a);
Sol. Sustainable development is the type of development that fulfils the criteria of meeting the needs of the present generation without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

Q5. Chipko movement was basically against
चिपको आंदोलन मूल रूप से किस के खिलाफ था?
(a) Water pollution / जल प्रदूषण
(b) Noice pollution / ध्वनि प्रदूषण
(c) Deforestation/ वनों की कटाई
(d) Cultural pollution / सांस्कृतिक प्रदूषण

Show Answer

Ans(c);
Sol. Chipko Movement was an ecological movement by rural villagers in India in the 1970s aimed at protecting trees and forests slated against deforestation/cutting of trees.

Q6. An ecosystem, wetlands are useful for which of the following?
पारिस्थितिकी तंत्र में, आर्द्रभूमि निम्नलिखित में से किसके लिए उपयोगी है?
(a) For nutrient recovery and recycling/ पोषक तत्वों की प्राप्ति और पुनर्चक्रण के लिए
(b) For releasing heavy metals through absorption by plants/ पौधों द्वारा अवशोषण के माध्यम से भारी धातुओं की उन्मुक्ति के लिए
(c) In reducing siltation of rivers by retaining sediments/गाद को रोक कर नदियों के तलछट को कम करने के लिए
(d) All the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer

Ans(d);
Sol. Wetlands comprise shallow ponds and marshy areas, covers almost entirely in aquatic vegetation. It provides both storm water attenuation and treatment as it detain flows for an extended period to allow sediments to settle, and to remove contaminates by facilitating adhesion to vegetation and aerobic decomposition.

Q7. The cycling of elements in an ecosystem is called
एक पारिस्थितिक तंत्र में तत्वों के चक्रण को क्या कहा जाता है?
(a) chemical cycles/ रासायनिक चक्र
(b) biogeochemical cycles/ जैव रासायनिक चक्र
(c) geochemical cycles/ जियोकेमिकल चक्र
(d) none of the above/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans(b);
Sol. A biogeochemical cycle is a pathway through which a chemical element moves through the biotic and the abiotic factors of an ecosystem. It includes living factors like living organisms and non-living factors such as rocks, air, water, chemicals etc.

Q8. The transitional zone between two distinct communities is known as
दो अलग समुदायों के बीच संक्रमणकालीन क्षेत्र को किस रूप में जाना जाता है?
(a) Ecotype/ पारिप्ररूप
(b)Ecade/ एकड़
(c) Ecosphere/ पारिमंडल
(d)Ecotone/ संक्रमिका

Show Answer

Ans(d);
Sol. The transitional zone between two different communities is known as ecotone. It has some of the characteristics of each bordering biological community and often contains species not found in the overlapping communities.

Q9. Which one of the following is the most stable ecosystem?
निम्नलिखित में से क्या सबसे स्थिर पारिस्थितिकी तंत्र है?
(a) Desert / रेगिस्तान
(b) Mountain/ पर्वत
(c) Ocean/ महासागर
(d) Forest/ वन

Show Answer

Ans(c);
Sol. Ocean is the most stable ecosystem. It is also one of the highly productive ecosystems.

Q10.The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as
समय के साथ किसी क्षेत्र की वनस्पति में परिवर्तन के क्रमबद्ध क्रम को किस प्रकार वर्णित किया गया है?
(a) biomes / बायोम
(b) succession / उत्तरवर्तन
(c) trophic level/ पौष्टिकता स्तर
(d) climax/ उत्कर्ष

Show Answer

Ans. (b);
Sol. The orderly sequence of change in the vegetation of an area over time is described as succession or ecological succession. It is a phenomenon of process by which an ecological community undergoes more or less orderly and predictable changes following a disturbance or the initial colonization of a new habitat.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD