RRB JE Stage II : Civil Engineering Quiz | 27th August

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Civil as the exam group in RRB JE stage II.

Q1. In the above question, what will be the stopping distance if the vehicle is travelling down a 3 percent grade. Assume all other conditions are same as a question number 48.
(a) 120 m
(b) 124 m
(c) 121 m
(d) 126 m
Ans.(c)
Sol. Taking data from question (198)
SSD=V×t+U^2/2g(f±n%)
Here, n = gradient of slope = –3%
∴SSD=22.22×2+22.22²/(2×10×(0.35-00.3))
SSD (Stopping sight distance) = 121.00 m

Q2. What is the total super elevation required for a road curved of 300 m radius for a vehicle speed of 80 kmph? The width of the road is 15 m and the coefficient of friction is 0.15.
(a) 0.40 m
(b) 0.45 m
(c) 0.32 m
(d) 0.30 m
Ans.(d)
Sol. We have the relation for super elevation given byV²
e+f=V²/127R
Where,e=super elevation
F= coefficient of fricition = 0.15

Q3. A vehicle has a wheel base of 5.5 m. What is the off-tracking while negotiating a curved path with a mean radius 30 m?
(a) 0.6
(b) 0.7
(c) 0.4
(d) 0.5
Ans.(d)
Sol. Off tracking is due to rigid vehicle base [path travel by front wheel is not same as path of the rear wheel]
=L²/2R=5.5²/(2×30)=0.504 m

Q4. The stopping sight distance (SSD) for two-way traffic, with single lane, and the stopping distance (SD) are related as:
(a) SS D = S D
(b) SS D = 2 SD
(c) SS D = SD/2
(d) SS D = 4SD
Ans.(b)
Sol. The stopping sight distance (SSD) for two-way traffic, with single lane.
∴ SSD = 2SD

Q5. Cross hairs in a surveying telescope are fitted
(a) in front of the eye piece
(b) in the objective glass
(c) at the centre of telescope
(d) in the optical centre of the eye piece
Ans.(a)
Sol. Cross-hairs in a surveying telescope are fitted in front of the eye piece.

Q6. The power of a locomotive is 315 kw and the total weight of the train is 2000 kN. If the track resistance is 9N per kN, the maximum speed that he locomotive can atain on level track will b e
(a) 103 kmph
(b) 83 kmph
(c) 63 kmph
(d) 43 kmph
Ans.(c)
Sol. Given:
Power of locomotive = 315 kW total weight = 2000 kN
Then maximum speed = 63 kmph
Track resistance = 9N/kN of weight

Q7. In a closed traverse, latitudes and departures of the sides were calculated and it was observed that
Σ Lattitude = 1.39
Σ Departure = –2.17
Calculate the length and bearing of the closing error.
(a) 2.577 m
(b) 2.97 m
(c) 3.25 m
(d) 4.35 m
Ans.(a)
Sol. Closing error
=√((∑▒L)^2+(∑▒D)^2 )
=√((1.39)^2+(–2.17)²)
=2.577 m

Q8. The minimum length of a railway passenger platform should be
(a) 138 m
(b) 183 m
(c) 193 m
(d) 298 m
Ans.(a)

Q9. For Broad Gauge (B.G.) railway passenger platforms should not be
(a) Less than 305 m
(b) Greater than 305 m
(c) Less than 503 m
(d) Greater than 703 m
Ans.(a)

Q10. Radiation, intersection and resection are
(a) Compass surveying techniques
(b) Chain surveying techniques
(c) Levelling techniques
(d) Plane table surveying techniques
Ans.(c)
Sol. Four methods are available for carrying out plane table survey are Radiation, Intersection, traversing and resection where radiation and intersection are employed for locating details while traversing and resection are used for locating positing of plane table station on drawing sheet.

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read: