Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home RRB JE Stage-II RRB JE Stage II : Civil Engineering Quiz | 20th August

RRB JE Stage II : Civil Engineering Quiz | 20th August

Dear aspirants,

RRB JE Stage II exam is scheduled to be conducted from 28th August to 1st September 2019. The overall merit for the selection will be made on the basis of the marks scored in stage II, so candidates need to prepare thoroughly for the second stage. To help the aspirants, Adda247 has come up with a study plan in which we will provide you daily quizzes of all technical subjects. The below quiz will be helpful for the candidates who opted Civil as the exam group in RRB JE stage II.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW

Q1. The value, which allows the flow only in one direction, is a
(a) reflux valve
(b) sluice valve
(c) gate valve
(d) None of these

S1. Ans.(a)
Sol. Check values or Reflux valves: Check valves are sometimes called non-return valves because they prevent water to flow back in the opposite direction. They may be installed on the delivery side of the pumping set, so as to prevent the back flow of stored or pumped water, when the pump is stopped.

Q2. The valve, which is provided in the water distributing pipes at street corners and pipe junctions to control the flow in the distribution system, is
(a) an air valve
(b) a sluice valve
(c) a scour valve
(d) a reflux valve

S2. Ans.(a)
Sol. Sluice valves are used to regulate the flow of water through the pipes. They are usually placed at the summits.

Q3. Scour valves are provided
(a) at the street corners to control the flow
(b) at the dead ends to drain out the wastewater
(c) at every summit of the rising main
(d) at the foot of the rising main along the slope, to prevent back running of water

S3. Ans.(b)
Sol. In order to remove the entire water from within a pipe (after closing the supply), small gated off-takes are provided at low points. These valves are known as blow off valves or drain valves or scour valves. These valves, are necessary at low level points for completely emptying the pipe for inspection, repairs, etc.

Q4. The standard turbidity produced by one mg of silicon dioxide (silica) in one litre of distilled water, is called
(a) One Jackson turbidity unit (JTU)
(b) one Formazin turbidity unit (FTU)
(c) one Nephelometry turbidity unit (NTU)
(d) None of the above

S4. Ans.(a)
Sol.
S5. Ans.(c)
Sol. Water with hardness up to 75 ppm are considered soft while those with 200 ppm and above are considered hard. In between the waters are considered as moderately hard.

Q5. Water is considered ‘hard’, if its hardness is of the order of
(a) 50 ppm
(b) 100 ppm
(c) 200 ppm
(d) 300 ppm

S5. Ans.(c)
Sol. Water with hardness up to 75 ppm are considered soft while those with 200 ppm and above are considered hard. In between the waters are considered as moderately hard.

Q6. Phenolphthalein indicator is used to determine the alkalinity above pH
(a) 8.3
(b) 7.0
(c) 6.5
(d) 4.5

S6. Ans.(a)
Sol. Phenolphthalein turns water into pink if pH is more than 8.3 At pH=8.3, it changes the water from pink to colourless.

Q7. Which of the following methods is used to determine colour in waste water?
(a) ADMI method
(b) Pt – co method
(c) Threshold scale method
(d) JTU method

S7. Ans.(b)
Sol.

Q8. Methemoglobinelmia is caused due to drinking of water having excess of
(a) fluorides
(b) iron
(c) hardness
(d) nitrates

S8. Ans.(d)
Sol. Methemoglobinemia or blue baby disease is caused due to nitrate concentration above 45 mg/l in water.

Q9. MPN Index is a measure of which one of the following
(a) B. O. D.
(b) Hardness
(c) D.O. content
(d) Coliform bacteria

S9. Ans.(d)
Sol. MPN (most Probable Number) is used to measure total coliform in water sample.

Q10. Presence of which one of the following in water is the major cause of depression, paralysis, blindness and/or birth defects?
(a) Cadmium
(b) Chromium
(c) Manganese
(d) Mercury

S10. Ans.(b)
Sol.

Register for RRB JE CBT Stage II Free Study Material

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD