RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 28th June

Q1. In India, who is considered above the law of country?
भारत में, देश के कानून से ऊपर कौन माना जाता है?
(a) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(c) A wealthy person of India/ भारत का एक धनी व्यक्ति
(d) No option is correct. /कोई विकल्प सही नहीं है

S1.Ans.(d)
Sol. No-one is above the law and everyone is subject to the Constitution.

Q2. Article 12 to Article 35 of Indian Constitution mainly deals with Fundamental Rights, given in ______ of Indian Constitution.
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 12 से अनुच्छेद 35 मुख्य रूप से भारतीय संविधान के ______ में दिए गए मौलिक अधिकारों से संबंधित है।
(a) Part I /भाग I
(b) Part II/ भाग II
(c) Part III/ भाग III
(d) Part IV/ भाग IV

S2.Ans.(c)
Sol. Fundamental Rights are the basic rights of the common people and inalienable rights of the people who enjoy it under the charter of rights contained in Part III(Article 12 to 35) of Constitution of India

Q3. Out of the 22 parts of the Indian Constitution that originally existed during its formation, the only part which has been deleted is ______.
भारतीय संविधान के 22 भागों में से जो मूल रूप से अपने गठन के दौरान अस्तित्व में था, एकमात्र भाग जो हटा दिया गया है वह ______ है।
(a) Part V / भाग V
(b) Part VI/ भाग VI
(c) Part VII/ भाग VII
(d) Part VIII/ भाग VIII

S3.Ans.(c)
Sol. Part VII ( dealing with Part – B states) was deleted by the 7th Amendment Act (1956). Original Indian Constitution had 22 parts and 395 articles.

Q4.An _______________ is a sudden shaking or trembling of the earth.
एक _______________ पृथ्वी के अचानक हिलने या कंपन है।
(a) Thunderstorm/ आंधी तूफान
(b) Cyclone / चक्रवात
(c) Earthquake/ भूकंप
(d) Hurricane / तूफान

S4.Ans.(c)
Sol. An earthquake is the shaking of the surface of the Earth, resulting from the sudden release of energy in the Earth’s lithosphere that creates seismic waves.

Q5.Which of the following is a Block Mountain?
निम्नलिखित में से कौन एक ब्लॉक पर्वत है?
(a) Vosges/ वॉसगेस
(b) Harz Mountains/ हर्ज पर्वत
(c) Sierra Nevada/ सिएरा नेवादा
(d) All options are correct./सभी विकल्प सही हैं

S5.Ans.(d)
Sol.Often fault-block mountains have a steep front side and a sloping back side. Examples of fault-block mountains include: the Sierra Nevada mountains in North America. the Harz Mountains in Germany. Vosges mountain in France.

Q6.The oldest form of cultivation in Sri Lanka is known as __________.
श्रीलंका में खेती का सबसे पुराना रूप __________ के नाम से जाना जाता है।
(a) Ladang/लादंग
(b) Chena/चेन
(c) Jhumming/ झूम कृषि
(d) Tamarai/ थमराई

S6.Ans.(b)
Sol. Chena is regarded as the oldest form of cultivation in Sri Lanka, extending as far back as 5000 years in Sri Lankan history.

Q7.Expanded form of the term LIBOR is: _____________.
LIBOR शब्द का विस्तारित रूप है: _____________
(a) London Inter-Bank Offered Rate
(b) London Inter-Bank Operational Rate
(c) London Inter-Bank Offsite Rate
(d) London Inter-Bank Onsite Rate

S7.Ans.(a)
Sol. The London Inter-bank Offered Rate is the average of interest rates estimated by each of the leading banks in London that it would be charged were it to borrow from other banks.

Q8. Who among the following Governor General created the Covenanted Civil Service of India which later came to be known as the Indian Civil Service?
निम्नलिखित गवर्नर जनरल में से किसने भारतीय नागरिक सेवा का गठन किया जिसे बाद में भारतीय सिविल सेवा के रूप में जाना जाने लगा?
(a) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(b) Wellesley/ वेलेस्ले
(c) Cornwallis/ कार्नवालिस
(d) William Bentinck/ विलियम बेंटिक

S8.Ans.(c)
Sol. The civil services were reformed and modernised by Lord Cornwallis and hence he is called the “Father of Indian Civil Service”.

Q9. The master stroke of Lord Wellesley to establish British paramountcy in India was
भारत में ब्रिटिश सर्वोपरि स्थापित करने के लिए लॉर्ड वेलेजली का मास्टर स्ट्रोक था
(a) Doctrine of Lapse / व्यपगत का सिद्धान्त
(b) Subsidiary Alliance/ सहायक गठबंधन
(c) Mediatisation /मीडियातिसष्ण
(d) Annexation of Indian States/ भारतीय राज्यों का अनुबंध

S9.Ans.(b)
Sol. Lord Wellesley remained Governor General of Fort Williams from 1798 to 1805. The susidiary Alliance is a policy started by Lord Wellesley. The Subsidiary Alliance System was a Treaty between the company and the Indian native rulers. In return for a payment or subsidy, the company would place garrison troops in that ruler’s territory to fight against their enemies.

Q10.Which British Governor General introduced Postage Stamp in India?
किस ब्रिटिश गवर्नर जनरल ने भारत में डाक टिकट की शुरुआत की?
(a) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी
(b) Lord Auckland/ लॉर्ड ऑकलैंड
(c) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(d) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक

S10.Ans.(a)
Sol. Lord Dalhousie introduced Postage Stamp in India. The first adhesive stamp was issued in 1852.

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD