RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 26th June

Q1. An α-particle consists of which of the following?
एक α-कण में निम्नलिखित में से क्या होता है?
(a) 2 protons and 2 neutrons /2 प्रोटॉन और 2 न्यूट्रॉन
(b) 1 proton and 1 electron /1 प्रोटॉन और 1 इलेक्ट्रॉन
(c) 2 protons and 4 neutrons/ 2 प्रोटॉन और 4 न्यूट्रॉन
(d) 1 proton and 1 neutron /1 प्रोटॉन और 1 न्यूट्रॉन

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. An α-particle is identical with helium nuclei. It consists of 2 protons and 2 neutrons .

Q2. Which one of the following substances is made from natural raw materials?
निम्नलिखित में से कौन सा पदार्थ प्राकृतिक कच्चे माल से बना है?
(a) Rayon / रेयॉन
(b) Nylon / नायलॉन
(c) Polyester / पॉलिएस्टर
(d) Polystyrene/ पॉलीस्टायरीन

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Rayon is made from naturally occurring cellulose. Rayon is also called artificial silk.

Q3. Which one of the following metals is less reactive than hydrogen?
निम्नलिखित में से कौन सी धातु हाइड्रोजन से कम
(a) Barium /बेरियम
(b) Copper /कॉपर
(c) Lead / लीड
(d) Magnesium / मैगनीशियम

Show Answer

S3. Ans.(b)

S4. Ans.(c)
Sol. Nitric acid is used in the production of fertilizers. The principal chemical produced form nitric acids ammonium nitrate, sulphuric acid is used in the production of explosives like TNT, nitroglycerine, gun cotton, etc.

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Marie Curie win her two different Noble prizes in two different categories i.e., Physics and Chemistry for the discovery of radium and polonium.

Q5. What is the purpose of adding baking soda to dough?
आटा में बेकिंग सोडा मिलाने का उद्देश्य क्या है?
(a) To generate moisture / नमी पैदा करने के लिए
(b) To give a good flavor / एक अच्छा स्वाद देने के लिए
(c) To give good color / अच्छा रंग देने के लिए
(d) To generate carbon dioxide / कार्बन डाइऑक्साइड उत्पन्न करने के लिए

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Baking soda has sodium bicarbonate as the chief constituent. It decomposes on heating giving carbon dioxide. This causes dough, cakes, biscuits etc. to expand and become light.

Q6. As which one of the following, does carbon occur in its purest form in nature?
निम्न में से किस रूप में कार्बन प्रकृति में अपने शुद्धतम रूप में होती है?
(a) Graphite/ ग्रेफाइट
(b) Coal/ कोयला
(c) Diamond / हीरा
(d) None of These/इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Diamond occurs in its purest form of carbon black in nature.

Q7. What is the Jeweler’s rouge?
जौहरी की रूज क्या है?
(a) Ferric oxide / फेरिक ऑक्साइड
(b) Ferrous oxide / फेरस ऑक्साइड
(c) Ferrous carbonate / फेरस कार्बोनेट
(d) Ferric carbonate / फेरिक कार्बोनेट

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. A very fine powder of ferric oxide is known as “jeweler’s rouge”, “red rouge”, or simply rouge. Jeweller’s rouge is a jewellery polishing compound, used especially for achieving a high shine with precious metals such as silver and gold.

Q8. ‘Misch metal’ is widely used in the manufacture of which of the following?
निम्नलिखित में से किसके निर्माण में ‘मिश धातु’ का व्यापक रूप से उपयोग किया जाता है?
(a) Material of car brake / कार ब्रेक की सामग्री
(b) Cigarette lighters/ सिगरेट लाइटर
(c) Smoke detectors/ धूम्र संसूचक
(d) Emergency lights/ आपातकालीन लाइट

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. ‘Misch metal’ alloyed with iron is used in the cigarette’s lighters. Misch metal is an alloy of cerium (50%), lanthanum (25%), neodymium (18%), praseodymium (5%) and other rare metals.

Q9. What is the pH value of pure water?
शुद्ध पानी का pH मान क्या है?
(a) 1
(b) 6
(c) 7
(d) 10

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Pure water is neutral in nature hence, the pH value of pure water is 7.

Q10. Which one of the following is an element?
निम्नलिखित में से कौन सा एक तत्व है?
(a) Topaz / टोपाज़
(b) Diamond / हीरा
(c) Ruby / माणिक
(d) Sapphire / नीलम

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Diamond is an element. It is an allotrope of carbon. While ruby, topaz and sapphire are minerals (i.e., compounds). These are the valuable gemstones.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD