Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 24th July

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 24th July

Q1. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists.
सूची I के साथ सूची II को मैच करें और सूचियों के नीचे दिए गए कोड का उपयोग करके सही उत्तर चुनें।
List I List II
   (Alloy)        (Constituent)
A. Solder     1 Iron and carbon
B. Brass      2 Copper and zinc
C. Bronze    3 Copper and tin
D. Steel       4 Lead and tin

     A B C D
(a) 1 2 3 4
(b) 4 2 3 1
(c) 1 3 2 4
(d) 4 3 2 1

S1. Ans.(b)
Sol.
(Alloy) (Constituent)
Solder Lead and tin
Brass Copper and zinc
Bronze Copper and tin
Steel Iron and carbon

Q2. The polymeric fibre used as a substitute for wool in making synthetic blankets, sweaters, etc., is
सिंथेटिक कंबल, स्वेटर आदि बनाने में ऊन के विकल्प के रूप में इस्तेमाल किए जाने वाला पॉलिमरिक फाइबर क्या होता है?
(a) nylon /नायलॉन
(b) Teflon /टेफ़लोन
(c) orlon /ओरलोन
(d) Bakelite / बैकलाइट

S2. Ans.(c)
Sol. Polyacrylonitrile or orlon is used as a substitute for wool in making synthetic blankets, sweaters etc. It is a polymer of acrylonitrile or vinyl cyanide.

Q3. The cleaning of dirty clothes by soaps and detergents is due to a type of molecules called surfactants, which are present in soaps and detergents. The surfactant molecules remove the dirt by
साबुन और डिटर्जेंट द्वारा गंदे कपड़ों की सफाई एक प्रकार के अणुओं के कारण होती है जिन्हें सर्फैक्टेंट कहा जाता है, जो साबुन और डिटर्जेंट में मौजूद होते हैं। सर्फैक्टेंट अणु गंदगी को कैसे दूर करते हैं?
(a) making the cloth slippery / कपड़े को चिकना बना के
(b) producing some gases between the dirt and the cloth / गंदगी और कपड़े के बीच कुछ गैसों का उत्पादन कर के
(c) dissolving the dirt /गन्दगी को घोल कर
(d) forming some aggregates of themselves and take away the dirt in the core of the aggregates / खुद के कुछ समुच्चय बना कर और समुच्चय के मूल में गंदगी को दूर कर के

S3. Ans.(d)
Sol. The cleaning of dirty clothes by soaps and detergents is due to a type of molecules called surfactants. The surfactant molecules remove the dirt by forming some aggregates of themselves and take away the dirt in the core of aggregates. The spherical aggregate of surfactant molecules in water is called a micelle.

Q4. Which one of the following is not a mixture?
निम्नलिखित में से कौन सा मिश्रण नहीं है?
(a) Toothpaste / टूथपेस्ट
(b) Toilet soap / प्रसाधन साबुन
(c) Baking soda / बेकिंग सोडा
(d) Vinegar / सिरका

S4. Ans.(c)
Sol. Sodium bicarbonate also known as baking soda, is the chemical compound with the formula NaHCO_3.

Q5. Which one of the following reducing agents can also act as an oxidizing agent?
निम्नलिखित में से कौन सा अपचायक कारक, ऑक्सीकरण एजेंट के रूप में भी कार्य कर सकता है?
(a) H_2
(b) H_2 S
(c) SO_2
(d) HI

S5. Ans.(c)
Sol. SO_2 can act as oxidizing agent as well as a reducing agent. It oxidises H_2 S to S
2H_2 S+SO_2→2H_2 O+S
It reduces ferric sulphate to ferrous sulphate
Fe_2 (SO_4 )_3+SO_2+2H_2 O→2FeSO_4+2H_2 SO_4

Q6. Consider the following statements regarding the properties and uses of glass wool.
ग्लास ऊन के गुणों और उपयोग के बारे में निम्नलिखित कथनों पर विचार करें।
I. Glass wool has tensile strength greater than steel. / ग्लास ऊन में स्टील की तुलना में तन्य शक्ति होती है
II. Glass wool is fire proof. / ग्लास वूल फायर प्रूफ है।
III. Glass wool has high electrical conductivity and absorbs moisture. / ग्लास ऊन में उच्च विद्युत चालकता होती है और नमी को अवशोषित करती है
IV. Glass wool is used to prepare fibre glass. / ग्लास ऊन का उपयोग फाइबर ग्लास तैयार करने के लिए किया जाता है
Which of the statements given above are correct?
ऊपर दिए गए कथनों ने से कौन सा कथन सही हैं?
(a) I and II /I और II
(b) I, II and IV /I, II और IV
(c) II and IV /II और IV
(d) I, III and IV /I, III और IV

S6. Ans.(b)
Sol. Glass wool is an insulating material, obtained from fibre glass arranged into a texture similar to wool.

Q7. Which one among the following has been producing / can produce light by a chemical change?
निम्नलिखित में से कौन सा एक रासायनिक परिवर्तन द्वारा प्रकाश उत्पन्न करता है / कर सकता है?
(a) Sun /सूर्य
(b) Moon /चाँद
(c) Electric bulb / बिजली के बल्ब
(d) Lightning and thunder / बिजली और गरज

S7. Ans.(a)
Sol. In a chemical change a new substance is formed. Sun has been producing light by nuclear fusion and it is a chemical change.
4_1 H^1 →_2 He^4+2+_1 e^0+γ+ Energy

Q8. A woman desire to clean the surface of her gold ornaments by a chemical approach. For this she requires to use
एक महिला रासायनिक दृष्टिकोण से अपने सोने के गहनों की सतह को साफ करना चाहती है। इसके लिए उसे क्या उपयोग करने की आवश्यकता है?
(a) aqua-regia / एक्‍वा-रेजिया
(b) concentrated H_2 SO_4/ संकेन्द्रित H_2 SO_4
(c) concentrated NaOH/ संकेन्द्रित NaOH
(d) sodium thiosulphate solution / सोडियम थायोसल्फेट घोल

S8. Ans.(a)
Sol. Aqua-regia is a mixture of concentrated nitric acid and concentrated hydrochloric acid in the ratio of 1 : 3. It is a very powerful oxidizing mixture and hence, used to clean the surface of gold ornaments.

Q9. Statement I : During the setting of cement, the structure has to be cooled by spraying water. / कथन I: सीमेंट की सेटिंग के दौरान, पानी का छिड़काव करके संरचना को ठंडा करना पड़ता है।
Statement II : The constituents of cement undergo hydration during setting of cement, and it is an exothermic reaction. / कथन II: सीमेंट के घटक सीमेंट की स्थापना के दौरान हाइड्रेशन से गुजरते हैं, और यह एक एक्ज़ोथिर्मिक प्रतिक्रिया है
(a) Both the statements are individually true, and Statement II is the correct explanation of Statement I. / दोनों कथन व्यक्तिगत रूप से सत्य हैं, और कथन II कथन I की सही व्याख्या है।
(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I./ दोनों कथन व्यक्तिगत रूप से सत्य हैं, लेकिन कथन II कथन I की सही व्याख्या नहीं है।
(c) Statement I is true, but Statement II is false. / कथन I सत्य है, लेकिन कथन II गलत है
(d) Statement I is false, but Statement II is true. / कथन I गलत है, लेकिन कथन II सत्य है

S9. Ans.(a)
Sol. During the setting of cement, the structure has to be cooled by spraying water because setting of cement is an exothermic process and involves hydration of calcium aluminates and calcium silicates.

Q10. Which one of the following is not a periodic property i.e., does not show any trend on moving from one side to the other in the periodic table?
निम्नलिखित में से कौन एक आवर्ती गुणधर्म नहीं है यानी, आवर्त सारणी में एक तरफ से दूसरी तरफ जाने पर कोई रुझान नहीं दिखाता है?
(a) Atomic size / परमाणु का आकार
(b) Valency / संयोजकता
(c) Radioactivity / रेडियोधर्मिता
(d) Electronegativity / वैद्युतीयऋणात्मकता

S10. Ans.(c)
Sol. Radioactivity is not a periodic property. It is a nuclear property. Atomic size, valency and electronegativity are periodic properties because they show a trend on moving from one side to the other in the periodic table.

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD