RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 10th June_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB JE Stage-II Chemistry Quiz :...

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 10th June

Q1. Which One among the following statements is correct?
निम्नलिखित कथनों में से कौन सा सही है?
(a) All bases are alkali/ सभी क्षार अल्काली
(b) There are no more bases except the alkalis/ अल्काली को छोड़कर और कोई क्षार नहीं हैं
(c) All alkalis are bases but all bases are not alkalis/ सभी अल्काली क्षार हैं लेकिन सभी क्षार अल्काली नहीं हैं
(d) None of the bases is alkalis/ कोई भी क्षार अल्काली नहीं है

S1. Ans.(c)
Sol. Most bases will be metal oxides, metal hydroxides, metal carbonates and metal hydrogen carbonates. Therefore, all alkalis are bases because they will all neutralize acids, but not all bases are alkalis because not all bases will dissolve in water. An example of an alkali is sodium hydroxide.

Q2. From which one among the following water source, the water is likely to be contaminated with fluorine?
निम्नलिखित में से किस जल स्रोत से फ्लोरीन के साथ पानी दूषित होने की संभावना है?
(a) Ground water/ भूजल
(b) Rain water/ वर्षा का पानी
(c) River water/ नदी का पानी
(d) Pond water/ तालाब का पानी

S2. Ans.(a)
Sol. Fluoride is an acute toxin, with a rating slightly higher than lead. It is, in fact, one of the most bone-seeking elements known to human beings. And groundwater in India shows the presence of unhealthy quantities of fluoride. Excess fluoride causes several diseases, like osteoporosis, arthritis, brittle bones, cancer, infertility in women, brain damage, Alzheimer’s disease and thyroid disorders.

Q3. Which one of the following is heavy water used in nuclear reactor?
परमाणु रिएक्टर में प्रयुक्त भारी पानी निम्नलिखित में से कौन सा है?
(a) Water having molecular weight 18 u / पानी जिसका आणविक भार 18 u है
(b) Water having molecular weight 20 u / पानी जिसका आणविक भार 20 u है
(c) Water at 4°C but having molecular weight 19 u / 4 डिग्री सेल्सियस पर पानी लेकिन आणविक वजन 19 u है
(d) Water below the ice in a frozen sea / जमे हुए समुद्र में बर्फ के नीचे पानी

S3. Ans.(b)
Sol. Heavy water (D2O) is used in nuclear reactor as a moderator. The deuterium is an isotope of hydrogen. Its atomic mass is 2. Hence its molecular weight is 20u(2+18).

Q4. The rusting of iron nail
लोहे की कील में जंग-
(a) decreases its weight / उसका वजन घटता है
(b) increases its weight / उसका वजन बढ़ता है
(c) does not affect weight but iron is oxidized / वजन को प्रभावित नहीं करता है लेकिन लौह का ऑक्सीकरण होता है
(d) does not affect weight but iron is reduced / वजन को प्रभावित नहीं करता है लेकिन आयरन कम हो जाता है

S4. Ans.(b)
Sol. The rusting of iron nail takes place in the presence of air (oxygen) and water (moisture). It increases the weight of iron nail due to the formation of rust.
4Fe+3O_2+xH_2 O→2Fe_2 O_3.xH_2 O

Q5. Which one of the following when dissolved in H_2 O gives hissing sound?
निम्नलिखित में से किसे H_2 O में मिलाने से हिसिंग ध्वनि होती है?
(a) Limestone / चूना पत्थर
(b) Slaked lime / कास्टिक चूना
(c) Soda lime / सोडा लाइम
(d) Quicklime /क्विक लाइम

S5. Ans.(d)
Sol. On adding water, quicklime (CaO) gives a hissing sound and forms calcium hydroxide commonly known as slaked lime.
CaO+H_2 O→C Ca (OH_2 )+15000 calories

Q6. Commercial vulcanization of rubber involves
रबर के वाणिज्यिक वल्कनीकरण में क्या शामिल होता है?
(a) Sulphur /सल्फर
(b) carbon /कार्बन
(c) phosphorus /फॉस्फोरस
(d) selenium /सेलेनियम

S6. Ans.(a)
Sol. Vulcanisation is a process in which natural rubber is treated with 3-5% Sulphur. It introduces Sulphur bridges between polymer chains thereby increasing its tensile strength, elasticity and resistance to abrasion.

Q7. Aqua-regia used by alchemists to separate silver and gold is a mixture of
अल्केमिस्ट द्वारा एक्वा-रेजिया का उपयोग चांदी और सोने को अलग करने के लिए किया जाता है. यह किसका मिश्रण है?
(a) hydrochloric acid (concentrated) and nitric acid (concentrated) / हाइड्रोक्लोरिक एसिड (संकेन्द्रित) और नाइट्रिक एसिड (संकेन्द्रित)
(b) hydrochloric acid (concentrated) and sulphuric acid (concentrated) / हाइड्रोक्लोरिक एसिड (संकेन्द्रित) और सल्फ्यूरिक एसिड (संकेन्द्रित)
(c) nitric acid (concentrated) and sulphuric acid (concentrated) / नाइट्रिक एसिड (संकेन्द्रित) और सल्फ्यूरिक एसिड (संकेन्द्रित)
(d) hydrochloric acid (dilute) and sulphuric acid (dilute) / हाइड्रोक्लोरिक एसिड (जलमिश्रित) और सल्फ्यूरिक एसिड (जलमिश्रित)

S7. Ans.(a)
Sol. Aqua-regia is a mixture of concentrated nitric acid and concentrated hydrochloric acid in the ratio 1 : 3 respectively. It is a very powerful oxidizing mixture.

Q8. Nail polish remover contains
नेल पॉलिश रिमूवर में क्या शामिल होता हैं?
(a) acetone / एसीटोन
(b) benzene / बेंजीन
(c) formaldehyde / फॉर्मलडिहाइड
(d) acetic acid / एसिटिक एसिड

S8. Ans.(a)
Sol. Acetone is used as a solvent. It is an ingredient of nail polish remover.

Q9. Statement I : Soaps do not form lather with water containing salts of calcium and magnesium.
कथन I: साबुन कैल्शियम और मैग्नीशियम के लवण युक्त पानी के साथ झाग नहीं बनाता है
Statement II : Calcium and magnesium salt of long chain fatty acids are insoluble in water.
कथन II: लंबी श्रृंखला फैटी एसिड के कैल्शियम और मैग्नीशियम नमक पानी में अघुलनशील हैं।
(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of statements I. / दोनों कथन व्यक्तिगत रूप से सत्य हैं और कथन II कथन I की सही व्याख्या है।
(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I. / दोनों कथन व्यक्तिगत रूप से सत्य हैं लेकिन कथन II कथन I की सही व्याख्या नहीं है।
(c) Statement I is true, but Statement II is false./ कथन I सत्य है, लेकिन कथन II गलत है।
(d) Carbon monoxide /कार्बन मोनोऑक्साइड

S9. Ans.(a)
Sol. Soaps do not form lather with hard water which contains salts of calcium and magnesium because calcium and magnesium salts of long chain fatty acids are insoluble in water.

Q10. Which one of the following is associated with the formation of brown air in traffic congested cities?
निम्नलिखित में से कौन सा यातायात भीड़भाड़ वाले शहरों में भूरी हवा के निर्माण से जुड़ा है?
(a) Sulphur dioxide /सल्फर डाइऑक्साइड
(b) Nitrogen oxide /नाइट्रोजन ऑक्साइड
(c) Carbon dioxide /कार्बन डाइऑक्साइड
(d) Carbon monoxide /कार्बन मोनोऑक्साइड

S10. Ans.(b)
Sol. Nitrogen dioxide (NO_2) is a reddish-brown gas. It has pungent smell and considered as air pollutant. In the presence of sunlight hydrocarbons and oxides of Nitrogen react to form ozone and PAN (Peroxy Acety Nitrate). Smog is formed in traffic congested cities. Hydrocarbon + Nitrogen oxides □(→┴Sunlight ) O_3+PAN+aldehyde

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?