RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 21st August 2019_00.1
Latest SSC jobs   »   RRB JE Stage-II Chemistry Quiz :...

RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 21st August 2019

Q1. Gypsum RRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 21st August 2019_50.1is added to clinker during cement manufacturing to
सीमेंट निर्माण के दौरान जिप्समRRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 21st August 2019_50.1 को क्लिंकर में किस लिए मिलाया जाता है?(a) decrease the rate of setting of cement / सीमेंट की स्थापना की दर में कमी
(b) bind the particles of calcium silicate / कैल्शियम सिलिकेट के कणों को बांधने के लिए
(c) facilitate the formation of colloidal gel / कोलाइडल जेल के गठन की सुविधा
(d) impart strength to cement / सीमेंट को मजबूती प्रदान करने के लिए

S1. Ans.(a)
Sol. GypsumRRB JE Stage-II Chemistry Quiz : 21st August 2019_50.1 is added to clinker during cement manufacturing to decrease the rate of setting of cement so, that it gets sufficiently hardens.

Q2. Which one among the following will you put into pure water in order to pass electric current through it?
निम्नलिखित में से क्या विद्युत प्रवाह को पारित करने के लिए आप शुद्ध पानी में मिलाएगे?
Kerosene /मिट्टी का तेल
(b) Mustard oil /सरसों का तेल
(c) Lemon juice /निम्बू का रस
(d) Sugar /चीनी

S2. Ans.(c)
Sol. In lemon juice citric acid is present. Hence, acids are conductors of electricity. The aqueous solution of lime juice conducts electricity due to the presence of ions in it.

Q3. From which one among the following water source, the water is likely to be contaminated with fluoride?
निम्नलिखित में से किस जल स्रोत से फ्लोराइड युक्त पानी दूषित होने की संभावना है?
(a) Ground water / भूजल
(b) River water / नदी का पानी
(c) Pond water / तालाब का पानी
(d) Rain water / वर्षा का पानी

S3. Ans.(a)
Sol. Ground water is polluted by fluoride rich rocks which contain fluoride in large quantity.

Q4. What is the main constituent of a pearl?
मोती का मुख्य घटक क्या है?
(a) Calcium carbonate and magnesium carbonate / कैल्शियम कार्बोनेट और मैग्नीशियम कार्बोनेट
(b) Calcium sulphate only / केवल कैल्शियम सल्फेट
(c) Calcium oxide and calcium sulphate / कैल्शियम ऑक्साइड और कैल्शियम सल्फेट
(d) Calcium carbonate only / केवल कैल्शियम कार्बोनेट

S4. Ans.(d)
Sol. Pearl consists of approximately 85% calcium carbonate.

Q5. Age of fossil may be found out by determining the ratio of two isotopes of carbon. The isotopes are
कार्बन के दो आइसोटोप के अनुपात का निर्धारण करके जीवाश्म की आयु का पता लगाया जा सकता है। आइसोटोप हैं-
(a) C-12 and C-13 / C-12 और C-13
(b) C-13 and C-14 / C-13 और C-14
(c) C-12 and C-14 / C-12 और C-14
(d) C-12 and carbon black / C-12 और कार्बन ब्लैक

S5. Ans.(c)
Sol. The method of determining the age of an object containing organic material by using the properties of radioactive isotope of carbon is known as Radiocarbon dating or carbon dating. Radioactive isotopes have unstable nuclei that break down i.e., decay and form other elements. C-12 and C-14 are the two isotopes of carbon which is used to determine the age of fossil.

Q6. Which one among the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?
निम्नलिखित में से कौन सी गैर विषैली गैस, फल को पकाने वाले एंजाइम के निर्माण में मदद करता है?
(a) Acetylene / एसिटिलीन
(b) Ethane / इथेन
(c) Methane/ मीथेन
(d) Carbon dioxide /कार्बन डाइऑक्साइड

S6. Ans.(a)
Sol. Acetylene is the nontoxic gases that help in formation of enzymes which riper fruit. Ripening is a process in fruits causes them to become more palatable.

Q7. Vermicompost is an/a
वर्मीकम्पोस्ट क्या है?
(a) inorganic fertilizer / अकार्बनिक उर्वरक
(b) toxic substance / जहरीला पदार्थ
(c) organic bio fertilizer / जैविक जैव उर्वरक
(d) synthetic fertilizer / सिंथेटिक उर्वरक

S7. Ans.(c)
Sol. Vermicompost is the product or process of composting utilizing various species of worms, usually red wigglers, white worms and earthworms to create a heterogeneous mixture of decomposing vegetables or food waste, bedding material and vernicast. Containing water soluble nutrients, vermicompost is an excellent, nutrient rich organic fertilizer and soil conditioner.

Q8. The macro nutrients provided by inorganic fertilizer are
अकार्बनिक उर्वरकों द्वारा प्रदान किए जाने वाले मैक्रोन्यूट्रियेंट्स क्या हैं?
(a) carbon, iron and boron / कार्बन, लोहा और बोरोन
(b) magnesium, manganese and Sulphur / मैग्नीशियम, मैंगनीज और सल्फर
(c) magnesium, zinc and iron / मैग्नीशियम, जस्ता और लोहा
(d) nitrogen, phosphorous and potassium / नाइट्रोजन, फास्फोरस और पोटेशियम

S8. Ans.(b)
Sol. The macro nutrients provided by inorganic fertilizers are magnesium, manganese and Sulphur.

Q9. Which one among the following statement about an atom is not correct?
परमाणु के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य नहीं है?
(a) Atoms always combine to form molecules / परमाणु हमेशा अणुओं के रूप में संयोजित होते हैं
(b) Atoms are the basic units from which molecules and ions are formed / परमाणु वे मूल इकाई हैं जिनसे अणु और आयन का निर्माण होता हैं
(c) Atoms are always neutral in nature / परमाणु हमेशा प्रकृति में तटस्थ होते हैं
(d) Atoms aggregate in large numbers to form the matter that we can see, feel and touch /परमाणु बड़ी संख्या में एकत्र होते हैं, ऐसे पदार्थ का निर्माण करने के लिए जिसे हम देख सकते हैं, महसूस कर सकते हैं और छू सकते हैं

S9. Ans.(d)
Sol. Except (d) all statements are correct.

Q10. Which one of the following reactions is the main cause of the energy radiation from the Sun?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रतिक्रिया सूर्य से ऊर्जा विकिरण का मुख्य कारण है?
(a) Fusion reaction / संलयन प्रतिक्रिया
(b) Fission reaction /विखंडन प्रतिक्रिया
(c) Chemical reaction / रासायनिक प्रतिक्रिया
(d) Diffusion reaction / प्रसार प्रतिक्रिया

S10. Ans.(a)

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?