RRB JE : Science Quiz | 9th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. What would happen if the pancreas is defective:
क्या होगा यदि अग्न्याशय ख़राब है?
(a) Digestion will not take properly/ पाचन ठीक से नहीं होगा
(b) Insulin and glucagon are not formed/ इंसुलिन और ग्लूकागन गठित नहीं होंगे
(c) Blood formation will stop/ रक्त गठन बंद हो जाएगा
(d) Blood pressure will increase / रक्तचाप में वृद्धि होगी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The pancreas is a mixed gland which secretes digestive enzyme and the beta sells of islets of langerhans secrete insulin, alpha cells secrete glucagon, delta cells secrete somatostatin hormone. If the pancreas is defective by any of the reason, then the formation of insulin and glucagon are affected badly.

Q2. A posterior pituitary hormone released during parturition is
प्रसव के दौरान कौन सा पश्च पीयूष हार्मोन निर्मुक्त होता है
(a) Oxytocin/ ऑक्सीटोसिन
(b) Vasopressin/ वैसोप्रेसिन
(c) ICSH
(d) ACTH

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Oxytocin, which is secreted from the posterior pituitary gland, increases myometrial contractility and decidual secretion of PGE2 and PGF2α.

Q3. Insulin hormone is a:-
इन्सुलिन हॉर्मोन क्या है ?
(a) Glycolipid / ग्लाइकोलिपिड
(b) Fatty acid / फैटी एसिड
(c) Peptide / पेप्टाइड
(d) Sterol / स्टेरोल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Insulin is peptide hormone, produced by beta cells in the pancreas and is essential to regulate carbohydrate and fat metabolism in the body. It causes cells in the muscles and fat tissue to absorb glucose from the blood.

Q4. Which metal is present is insulin?
इनमे से कौन सी धातु इन्सुलिन में उपस्थित है?
(a) Tin /टिन
(b) Copper /कॉपर
(c) Zinc/ जिंक
(d) Aluminium / एल्युमीनियम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Insulin is a hormone made by the pancreas, that allows our body to use sugar (glucose) from carbohydrates in the food, that we eat for energy or to store glucose for future use. Zinc is present is insulin.

 

Q5. The dialyzer is used for the work of-
डायलिज़र का उपयोग___के कार्य के लिए किया जाता है.
(a) Heart /हृदय
(b) Kidney /गुर्दा
(c) Liver /जिगर
(d) Lungs /फेफड़े

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The treatment option for kidney failure; peritoneal dialysis (PD), hemodialysis and kidney transplant. A dialyzer is an artificial kidney designed to provide controllable transfer of solutes and water across a semipermeable membrane separating flowing blood and dialysate streams.

 

Q6. Haematite is an ore/mineral of
हेमाटाइट _____ का एक अयस्क / खनिज है.
(a) Zinc/ जस्ता
(b) Iron/ लोहा
(c) Lead/ लीड
(d) Manganese/ मैंगनीज

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Haematite is an ore of Iron.



Q7. Which among the following is false about alpha particles?
अल्फा कणों के बारे में निम्नलिखित में से क्या गलत है?
(a) They have high ionizing power/ उनके पास उच्च आयनीकरण शक्ति है
(b) They have high penetrating power/ उनके पास उच्च मर्मज्ञ शक्ति है
(c) They have high kinetic energy/ उनके पास उच्च गतिशील ऊर्जा है
(d) They are positively charged helium nuclei/ वे धनात्मक आवेश हीलियम नाभिक हैं

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Alpha particles made of 2 protons and 2 neutrons and they have low penetrating power.

Q8. Which among the following is not a characteristic of oxidation reaction?
निम्नलिखित में से कौन सा ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया की विशेषता नहीं है?
(a) It involves addition of hydrogen/इसमें हाइड्रोजन का संयोजन शामिल है
(b) It involves addition of oxygen/इसमें ऑक्सीजन का संयोजन शामिल है
(c) It involves addition of electronegative element/ इसमें ऋणात्मक तत्व का संयोजन शामिल हैं
(d) None of These/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol.Oxidation is loss of eletrons and addition of oxygen.It also involve addition of electronegative element.


Q9. Soda water was invented by –
सोडा पानी का आविष्कार___द्वारा किया गया था.
(a) Tivadar Puskas / तिवादर पुस्कास
(b) Joseph Priestley /जोसेफ प्रीस्टली
(c) Petrache Poenaru /पेट्राचे पोएनारु
(d) James Leonard Plimpton /जेम्स लियोनार्ड प्लिम्पटन

Show Answer
Ans.(b)
Sol.Soda water was invented by Joseph Priestley.


Q10. The mass of proton and mass of ________ is same.
प्रोटॉन का द्रव्यमान और ________ का द्रव्यमान समान है।
(a) Neutron / न्यूट्रॉन
(b) Electron / इलेक्ट्रॉन
(c) Isoprone / इसोप्रोन
(d) Alpha particle / अल्फा कण

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Protons and neutrons have nearly the same mass .

You may also like to read: