RRB JE : Science Quiz | 6th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1.Both of elements of 1st period contains valence electrons in
पहली अवधि के दोनों तत्वों में वैलेंस इलेक्ट्रॉन किसमें होते हैं?
(a)M shell/ शैल
(b)N shell/ शैल
(c)K shell/ शैल
(d)S shell/ शैल

Show Answer
Ans(c)
Sol. Both of elements of 1st period contains valence electrons in K shell.

Q2.In periodic table, helium is placed at
आवर्त सारणी में, हीलियम कहाँ रखा जाता है?
(a)Top left corner/ ऊपरी बाएं कोने पर
(b)Bottom right corner/ नीचे से दाएं कोने पर
(c)Bottom left corner/नीचे से बाएं कोने पर
(d)Top right corner/ ऊपरी दाएं कोने पर

Show Answer
Ans(d)
Sol. Helium is the second element on the periodic table. It is located in period 1 and group 18 or 8A on the righthand Top side of the table.

Q3. Across period atomic size decreases due to
अवधि के अनुसार परमाणु आकार किस कारण घट जाता है
(a) Shielding effect/ परिरक्षण प्रभाव
(b) Photoelectric effect/ प्रकाश विद्युत प्रभाव
(c)Increase in nuclear force of attraction/ आकर्षण के परमाणु बल में वृद्धि
(d)Decrease in nuclear force of attraction/ आकर्षण के परमाणु बल में कमी

Show Answer
Ans(c)
Sol. Across period atomic size decreases due to Increase in nuclear force of attraction.

Q4.First three periods are
पहले तीन अवधि हैं
(a) Long periods/ लंबी अवधि
(b) Short periods/ छोटी अवधि
(c) Moderate periods/ मध्यम अवधि
(d) None of above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. First three periods are Short periods.

 

Q5. Chemical properties depends upon
रासायनिक गुण किस पर निर्भर करते है
(a)Electronic configuration/ इलेक्ट्रोनिक कॉन्फ़िगरेशन
(b)Valence shell electronic configuration/ वैलेंस शेल इलेक्ट्रॉनिक कॉन्फ़िगरेशन
(c)Atomic mass/ परमाणु भार
(d)None of above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. The chemical properties of elements depend on an element’s electron configuration. When the highest occupied energy level of an atom is filled with electrons, the atom is stable and not likely to react. The chemical properties of an element depend on the number of valence electrons.

 

Q6. Life saving harmone is
जीवन रक्षक हार्मोन कौन सा है?
(a) Adrenal/ एड्रि‍नल
(b) Pituitary/ पिट्यूटरी
(c) Thyroid/ थाइरोइड
(d) all of them/ऊपर के सभी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The adrenal glands (also known as suprarenal glands) are endocrine glands that produce a variety of hormones including adrenaline and the steroids aldosterone and cortisol. They are found above the kidneys. Adrenal is Life saving harmone .

Q7. Which one among the following glands is present in pairs in human body?
निम्नलिखित ग्रंथियों में से कौन सा मानव शरीर में जोड़े में मौजूद है?
(a) Adrenal/ एड्रि‍नल
(b) Liver/ यकृत
(c) Pancreas/ अग्न्याशय
(d) Pineal/ पिनियल

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The adrenal glands are small structures attached to the top of each kidney. The human body has two adrenal glands.

Q8. The filtration unit of kidney is
किडनी की निस्पंदन इकाई क्या है?
(a) Neuron/ न्यूरॉन
(b) Yellow fiber/ पीला फाइबर
(c) Axon / एक्सोन
(d) Nephron/ नेफ्रॉन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Nephrons are the microscopic basic filtration units of the kidney. A single nephron is made up of renal corpuscle and a renal tubule. In turn renal corpuscle is made up of glomerulus and Bowman’s capsule.


Q9. Which of the following gland is responsible for the secretion of insulin.
इंसुलिन के स्राव के लिए निम्नलिखित में से कौन सी ग्रंथि जिम्मेदार है?
(a) Pituitary/ पिट्यूटरी
(b) Pineal/ पीनियल
(c) Thymus/ थाइमस
(d) Pancrease/ अग्न्याशय

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Pancreas producing several important hormones, including insulin, glucagon, somatostatin, and pancreatic polypeptide and a digestive organ secreting pancreatic juice containing digestive enzymes that help with the absorption of nutrients and digestion in the small intestine.

Q10. Which of the following cell secret insulin–
निम्नलिखित में से कौन सी कोशिका इंसुलिन स्रावित करता है?

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pancreatic islets house three major cell types, each of which produces a different endocrine product Alpha cells secrete the hormone glucagon. Beta cells produce insulin and are the most abundant of the islet cells.

Q11. Formation of cation occurs by–
घनयन का गठन किसके द्वारा होता है?
(a) gain of electron / इलेक्ट्रॉन में वृद्धि
(b) loss of electron / इलेक्ट्रॉन में कमी
(c) gain of proton / प्रोटोन में वृद्धि
(d) loss of proton / प्रोटोन में कमी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. When atoms lose or gain electrons in order to fulfill the octet rule and have full outer valence electron shells. When they lose electrons, they become positively charged and are named cations. When they gain electrons, they are negatively charged and are named anions.


Q12. Formation of anions occurs by–
आयनों का गठन किसके द्वारा होता है?
(a) loss of neutrons / न्यूट्रॉन की कमी
(b) gain of protons / प्रोटोन की वृद्धि
(c) gain of electrons / इलेक्ट्रान की वृद्धि
(d) none / कोई नहीं

Show Answer

Ans.(c)
Sol. When they gain electrons, they are negatively charged and are named anions.

Q13. A bond formed by the transfer of electrons between atoms of the elements is called–
तत्वों के परमाणुओं के बीच इलेक्ट्रॉनों के हस्तांतरण द्वारा गठित एक बंध को कहा जाता है-
(a) ionic bond / आयनी बन्ध
(b) covalent bond / सहसंयोजी बंध
(c) co-ordinate bond / समन्वय सहसंयोजक बंध
(d) Hydrogen bond / हाइड्रोजन बंध

Show Answer
Ans.(a)
Sol. An ionic bond is a type of chemical bond formed through an electrostatic attraction between two oppositely charged ions.


Q14. A bond formed by sharing of electrons between atoms of the elements is called–
तत्वों के परमाणुओं के बीच इलेक्ट्रॉनों के बाँटने से बनने वाले बंध को कहा जाता है-
(a) ionic bond / आयनी बन्ध
(b) covalent bond / सहसंयोजी बंध
(c) co-ordinate bond / समन्वय बंध
(d) none / कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol. A covalent bond, also called a molecular bond, is a chemical bond that involves the sharing of electron pairs between atoms.


Q15. The complolund which contains ionic bond is–
वह यौगिक जिसमें में आयनिक बंध मौजूद होते है-
(a) CH4
(b) N2
(c) CaCl2
(d) CCl4

 

Show Answer
Ans.(c)
Sol. CaCl2 is an ionic bond. This is because the calcium gives up an electron to each of the chlorine atoms resulting in the calcium becoming Ca2+ ions while the chlorine forms Cl- ions. These ions then come together through electrostatic attraction because they have opposite charges to form Cacl2.

You may also like to read: