RRB JE : Science Quiz | 3rd May

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1.What is the minimum distance (in meters) required to hear an echo?
गूंज सुनने के लिए आवश्यक न्यूनतम दूरी (मीटर में) कितनी होनी चाहिए?
(a) 10
(b) 13
(c) 17
(d) 21

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Echo is a reflection of sound that arrives at the listener with a delay after the direct sound.The reflecting object must be more than 17m from the sound source for echo to be perceived by a person located at the source.

Q2.Why does a Black board appears black in colour?
एक ब्लैक बोर्ड रंग में काला क्यों दिखता है?
(a) It reflects black colour /यह काले रंग को दर्शाता है.
(b) It absorbs black colour /यह काले रंग को अवशोषित करता है.
(c) It reflects all colour /यह सभी रंग को प्रतिबिंबित करता है.
(d) It absorbs all colour /यह सभी रंग को अवशोषित करता है.

Show Answer

Ans.(d)
Sol. A black board appears black because it absorbs all the colors of white light and reflects none.

Q3.Which of the following instrument is used to measure Soil Water Tension?
मृदा जल तनाव को मापने के लिए निम्नलिखित में से कौन सा उपकरण उपयोग किया जाता है?
(a) Photometer/ प्रकाशमिति
(b) Pyrometer/ पाइरोमीटर
(c) Psychrometer/ साइक्रोमीटर
(d) Tensiometer/ टेन्सियोमीटर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. A tensiometer in soil science is a measuring instrument used to determine the Soil water tension.Such tensiometers are used in irrigation scheduling to help farmers and other irrigation managers to determine when to water. It can also be used in the scientific study of soils and plants.

Q4. Prawn belongs to the phylum
झींगा किस फाईलम से संबंधित है?
(a) Arthropoda /आर्थ्रोपोडा
(b) Cnidaria /निडारिया
(c) Echinodermata /एकीनोडरमाटा
(d) Chordata /कोर्डेटा

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Prawn belongs to the phylum Arthropoda.

Q5.Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
निम्नलिखित में से कौन सा जीव कोशिका सिद्धांत के अंतर्गत नहीं है?
(a) Bacteria/ जीवाणु
(b) Virus/वायरस
(c) Fungi/कवक
(d) Plants/पौधे

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell.

Q6. Which drug is used as an Anti-Inflammatory?
किस दवा का इस्तेमाल एंटी-इनफ्लैमरेट के रूप में किया जाता है?
(a) Metformin/मेटफोर्मिन
(b) Diazepam/डायजेपाम
(c) Latanoprost/लैटेनोप्रोस्ट
(d) Prednisone/प्रेडनिसोन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Prednisone drug is used as an Anti-Inflammatory drug. It is used to treat a number of different conditions, such as inflammation (swelling), severe allergies, adrenal problems, arthritis, asthma, blood or bone marrow problems, endocrine problems, eye or vision problems, stomach or bowel problems, lupus, skin conditions, kidney problems, ulcerative colitis, and flare-ups of multiple sclerosis.

Q7. Musa paradisiaca is the scientific name of which plant?
मूसा पैराडाइसियाका किस पौधे का वैज्ञानिक नाम है?
(a) mango/आम
(b) wheat/गेहूँ
(c) Corn/मक्का
(d) banana/केला

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Musa paradisiaca is the scientific name of Banana plant.

Q8. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because –
सपाट पैर वाले ऊंट रेगिस्तान में आसानी से चल सकते हैं क्योंकि –
(a) pressure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact
/संपर्क में आने वाले सतही क्षेत्र बढ़ने से रेत पर दबाव कम हो जाता है
(b) pressure on the sand is increased by increasing the area of the surface in contact
/संपर्क में आने वाले सतही क्षेत्र बढ़ने से रेत पर दबाव बढ़ जाता है
(c) pressure on the sand is decreased by decreasing the area of the surface in contact
/संपर्क में आने वाले सतही क्षेत्र के कम होने से रेत पर दबाव कम हो जाता है
(d) pressure on the sand is increased by decreasing the area of the surface in contact
/संपर्क में आने वाले सतही क्षेत्र के कम होने से रेत पर दबाव बढ़ जाता है

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because presuure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact.

Q9. What is the mass number of an element, the atom of which contains two protons, two neutrons and two electrons?
एक तत्व की द्रव्यमान संख्या क्या है, जिसके परमाणु में दो प्रोटॉन, दो न्यूट्रॉन और दो इलेक्ट्रॉन शामिल होते है?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The mass number of an element is the sum of a total number of protons and neutrons inside in its nucleus and represents by A. Therefore, mass number A = number of proton+number of neutron. Therefore, mass number = 2 + 2 = 4

Q10. Pasteurization is a process by which-
पाश्चरराइजेशन एक प्रक्रिया है जिसके द्वारा-
(a) Milk is preserved at a very low temperature for 24 hours / दूध 24 घंटों के लिए बहुत कम तापमान पर संरक्षित होता है.
(b) Milk is heated for 8 hours / दूध 8 घंटे तक गरम किया जाता है.
(c) First milk is heated to a certain temperature and then cooled suddenly within specified time / पहले दूध को निश्चित तापमान तक गरम किया जाता है और फिर निश्चित समय के भीतर अचानक ठंडा हो जाता है
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer

Ans.(c)
Sol. In order to pasteurize milk, first, the milk is heated up to a longer time and then cooled suddenly within specified time. Pasteurization is a process invented the by French Scientist Louis Pasteur during the nineteenth century.

Q11. Which is the purest form of water?
पानी का सबसे शुद्ध रूप कौन सा है?
(a) Tap water / नल का पानी
(b) Sea water / सागर का पानी
(c) Rainwater / वर्ष का पानी
(d) Distilled water / आसुत पानी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Rainwater is purest form of water. Its pH value is 7.

Q12. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called
किसी पदार्थ की नमी को एक्सपोज़र पर हवा से नमी को अवशोषित करने के लिए क्या कहा जाता है?
(a) Osmosis/ परासरण
(b) Deliquescence /प्रस्वेद्य
(c) Efflorescence/ प्रस्फुटन
(d) Desiccation/ शुष्‍कन

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Deliquescence is the process by which a substance absorbs moisture from the atmosphere until it dissolves in the absorbed water and forms a solution.

Q13. The average salinity of sea water is
समुद्र के पानी की औसत लवणता कितनी है?
(a)3%
(b) 3.5%
(c)2.5%
(d)2%

Show Answer

Ans.(b)
Sol. On average, seawater in the world’s oceans has a salinity of approximately 3.5%, or 35 parts per thousand. This means that for every 1 litre (1000 mL) of seawater there are 35 grams of salts (mostly, but not entirely, sodium chloride) dissolved in it.

Q14. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will –
यदि एक लड़का एक ट्रेन में बैठा है, जो निरंतर वेग पर चल रही है, और वह एक गेंद को सीधे हवा में फेंकता है, तो गेंद –
(a) fall in front of him/उसके सामने गिरेगी
(b) fall behind him/उसके पीछे गिरेगी
(c) fall into hand/हाथ में गिरेगी
(d) None of the above/उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer

Ans.(c)
Sol. If a boy is sitting in a train, which is moving at a constant velocity throws a ball straight up into the air, the ball will fall into his hand.

Q15. A person is hurt on kicking a stone due to –
एक पत्थर को लात मारने पर एक व्यक्ति को ______ के कारण चोट लगती है:
(a) Inertia /जड़ता
(b) Velocity /वेग
(c) Reaction /रिएक्शन
(d) Momentum /संवेग

Show Answer

Ans.(c)
Sol. A person is hurt on kicking a stone due to reaction. Here Newton third law of motion is applied which states that every action has equal and opposite reaction.

You may also like to read: