RRB JE : Science Quiz | 3rd April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. A closed surface has ‘n’ electric dipole located inside it. The net electric flux emerging out of the surface-
एक बंद सतह के अंदर ‘n’ विद्युत द्विध्रुव है। सतह से बाहर निकलने वाला शुद्ध विद्युत प्रवाह है

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The net flux will be zero as the electric field lines entering the negative end of the dipole will be exactly cancelled by the electric field lines leaving the positive end of the dipole.

Q2. In electromagnetic induction, the induced charge does not depend on –
विद्युत चुम्बकीय प्रेरण में, प्रेरित चार्ज किस पर निर्भर नहीं करता है –
(a) Change in flux / प्रवाह में बदलाव
(b) time of change of magnetic flux / चुंबकीय प्रवाह के परिवर्तन का समय
(c) Resistance of Coil / वक्र का विरोध
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(b)
Sol.

Q3. One astronomical unit is the average distance between
एक खगोलीय इकाई किस के बीच की औसत दूरी है?
(a) Earth and the sun/पृथ्वी और सूरज
(b) Earth and the moon/पृथ्वी और चन्द्रमा
(c) Jupiter and the sun/जुपिटर और सूरज
(d) Pluto and the sun/प्लूटो और सूरज

Show Answer
Ans(a)
Sol. One astronomical unit is the approximate mean distance between the Earth and sun. It’s about 93 million miles (150 million km), or 8 light-minutes.

Q4. A magnetic field can be produced by-
एक चुंबकीय क्षेत्र किस के द्वारा उत्पादित किया जा सकता है
(a) A moving charge only /गतिशील चार्ज
(b) A changing electric field only / केवल परिवर्तिनीय विद्युत क्षेत्र
(c) Both (A) and (B)/दोनों (A) और (B)
(d) None of the above /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Magnetic field is produced both by a moving charge and change in electric field

 

Q5. The unit of electrical resistance of a conductor is-
एक चालक के विद्युत प्रतिरोध की इकाई है-
(a) fared /फ़रेड
(b) volt /वोल्ट
(c) ampere / एम्पेयर
(d) Ohm /ओहम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ohm is the SI unit of electrical resistance. 1 ohm is define as the resistance of a conductor when a potential difference of 1 volt is applied to its ends when a current of 1 ampere flows through it

 

Q6. PH value of human blood is
मानव रक्त का PH मान कितना होता है?
(a) 8.25- 8.35
(b) 7.35-7.45
(c) 4.0-4.5
(d) 6.45-6.55

Show Answer
Ans(b)
Sol. Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of 7.35 to 7.45.

Q7. The acid used in eye wash is
आई वॉश में इस्तेमाल होने वाला एसिड कौन सा है?
(a) Oxalic acid/ ऑक्सालिक एसिड
(b) Nitric acid/ नाइट्रिक एसिड
(c) Boric acid/ बोरिक अम्ल
(d) None/कोई नहीं

Show Answer

Ans(c)
Sol. Boric acid ophthalmic (for the eyes) is used as an eye wash to cleanse or irrigate the eyes. Boric acid provides soothing relief from eye irritation, and helps remove pollutants from the eye such as smog, chlorine, or other chemicals.

Q8. The element common to all acids is
सभी एसिड के लिए आम तत्व कौन सा है?
(a) Hydrogen/ हाइड्रोजन
(b) Nitrogen/ नाइट्रोजन
(c) Sulphur/ सल्फर
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

Show Answer
Ans(a)
Sol. Hydrogen is common to all acids.


Q9. Maleic acid is found in the
मेलिक एसिड किसमें पाया जाता है?
(a) Apples/सेब
(b) Vinegar/सिरका
(c) Milk/दूध
(d) Lemons/निम्बू

Show Answer
Ans(a)
Sol. Malic acid is a naturally occurring substance found in many fruits and vegetables, and is largely responsible for the sour taste found in apples and pears.


Q10. The increasing order of acid strength of HCI, HI, HBr, HF is
HCI, HI, HBr, HF की एसिड ताकत का बढ़ता क्रम है-
(a) HCI < HI < HBr < HI
(b) HI < HCI < HBr < HF
(c) HF < HCI < HBr < HI
(d) None/ कोई नहीं

Show Answer
Ans(c)
Sol. Hydrogen Iodine has the largest size, thus weakest bond with Hydrogen and hence largest acidity. The size of the anions increases the order is HF<HCl<HBr<HI.

Q11. Malaria parasite and Amoeba grouped under–
मलेरिया परजीवी और अमीबा किस समूह के अंतर्गत आते हैं?
(a) Protozoa/ प्रोटोजोआ
(b) Porifera/ पोरिफेरा
(c) Coelenterata/ सीलेन्टरेटा
(d) Anilida/अनिलिदा

Show Answer
Ans(a)
Sol. Malaria parasite and Amoeba grouped under Protozoa. Protozoa is an informal term for single-celled eukaryotes, either free-living or parasitic, which feed on organic matter such as other microorganisms or organic tissues and debris.


Q12. Which of the following do not have a definite shape–
निम्नलिखित में से किसका निश्चित आकार नहीं है-
(a) Paramecium/ पैरामीशियम
(b) Euglena/ यूग्लेना
(c) Trypnosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) Amoeba/ अमीबा

Show Answer
Ans(d)
Sol. Amoeba has no definite shape; so, it keeps on changing its shape. Amoeba has pseudopodia, which means – pseudo means false and podia means feet.

Q13. Slipper shape animal is
स्लिपर आकार का जानवर ________ है
(a) Amoeba/ अमीबा
(b) Paramecium/ पैरामीशियम
(c) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. Slipper animalcule definition is – a ciliated protozoan of the genus Paramecium that is shaped somewhat like a slipper.


Q14. What is vermiculture?
वर्मीकल्चर क्या है?
(a) The science of raising worms/ केंचुआ पालन का विज्ञान
(b) The science of studying soil/ मिट्टी अध्ययन करने का विज्ञान
(c) the science of studying cell/ कोशिका अध्ययन करने का विज्ञान
(d) The science of killing worms/ कीड़े मारने का विज्ञान

Show Answer
Ans(a)
Sol. Vermiculture is related to the science of raising worms.


Q15. Which of the following is also known as green protozoa–
निम्नलिखित में से किसे हरे रंग के प्रोटोजोआ के रूप में भी जाना जाता है
(a) Amoeba/ अमीबा
(b) Paramecium/ पैरामीशियम
(c) Leshmania/ लीशमैनिया
(d) Euglena/ यूग्लेना

Show Answer
Ans(d)
Sol. Euglena is a genus of single cell flagellate eukaryotics. It is the best known and most widely studied member of the class Euglenoidea, a diverse group containing some 54 genera and at least 800 species.

You may also like to read: