RRB JE : Science Quiz | 30th March

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. The electron affinity of chlorine is highest than that of fluorine due to–
क्लोरीन की इलेक्ट्रान बन्धुता फ्लोरीन से अधिक होती है, ___________ के कारण
(a) Its highest reactivity / इसकी उच्चतम प्रतिक्रिया है
(b) Bigger size / बड़ा आकार
(c) Difference in their electronic configuration / उनके इलेक्ट्रॉनिक कॉन्फ़िगरेशन में अंतर
(d) Smaller nuclear charge / छोटा परमाणु प्रभार

Show Answer
Ans(b)
Sol. Fluorine, though higher than chlorine in the periodic table, has a very small atomic size. This makes the fluoride anion so formed unstable (highly reactive) due to a very high charge/mass ratio. As a result, fluorine has an electron affinity less than that of chlorine.

Q2. Electron affinity of noble gases is–
उत्कृष्ट गैसों की इलेक्ट्रान बन्धुता कितनी होती है?
(a) Almost zero / लगभग शून्य
(b) Low / कम
(c) High / उच्च
(d) Very high / बहुत अधिक

Show Answer
Ans(a)
Sol. Noble Gases have complete valence electron shells.Most elements ‘want’ to have a complete electron shell with 8 electrons. Since the Noble Gases already have that ‘perfect status’ then they have an affinity of 0. Affinity is the change in energy of the atom when an electron is added.

Q3. Metal with maximum density here is-
इनमें से अधिकतम घनत्व वाली धातु कौन सी है?
(a) Fe
(b) Mo
(c) Hg
(d) Os

Show Answer
Ans(d)
Sol. The densest chemical element is osmium (which is a metal). Osmium has a density of around 22 grams per cubic centimeter, about twice the density of lead.

Q4. The calculation of electronegativities was first done by-
इलेक्ट्रोनगेटिविटीज की गणना पहली बार किस के द्वारा गई थी?
(a) Slater /स्लेटर
(b) Pauling /पॉलिंग
(c) Bohr / बोह्र
(d) Mulliken / मुल्लिकेन

Show Answer
Ans(b)
Sol. The most commonly used method of calculation is that originally proposed by Linus Pauling.

 

Q5. In the following four elements, the ionization potential of which one is the highest-
निम्नलिखित चार तत्वों में, निम्नलिखित में से किस की आयनीकरण क्षमता सबसे अधिक है-
(a) Argon /आर्गन
(b) Barium / बेरियम
(c) Cesium / सीज़ियम
(d) Oxygen/ ऑक्सीजन

Show Answer
Ans(a)
Sol. Argon is the highest ionization potential energy .

 

Q6. Green ear disease is related with the crop
ग्रीन इअर रोग किस फसल से संबंधित है?
(a) Musturd/ सरसों
(b) Paddy/ धान
(c) Bajara/बाजरा
(d) Ground nut/मूंगफली

Show Answer
Ans(c)
Sol. The green ear disease of Bajra is a common disease and has been reported from several countries including India, Iran, Israel, China, Fiji, Japan and the countries wherever Bajra crop is grown.


Q7. Sleeping sickness is caused by
नींद न आने की बीमारी किस कारण होती है?
(a) Trichomonas/ ट्रायकॉमोनास
(b) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(c) Leishmania/ लीशमैनिया
(d) Plasmodium/ प्लाज्मोडियम

Show Answer

Ans(b)
Sol. Sleeping sickness is caused by two types of parasites Trypanosoma brucei rhodesiense and Trypanosomoa brucei gambiense.

Q8. Unicellular non-pathogenic parasite found in the human intestine is
मानव आंत में पाया जाने वाला एककोशिकीय गैर-रोगजनक परजीवी कौन सा है?
(a) E coli/ ई. कोली
(b) Entamoeba histolytica/ एंटअमीबा हिस्टोलिटिका
(c) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(d) Entamoeba gingivalies/ एंटअमीबा जिंजिवलिस

Show Answer
Ans(a)
Sol. Nonpathogenic: Incapable of causing disease. For example, nonpathogenic E. coli are E. coli bacteria that do not cause disease, but instead live naturally in the large intestine.


Q9. Golden view of sea shell is due to
समुद्र के गोले का सुनहरा दृश्य किसकी वजह से है?
(a) Reflection/ प्रतिबिंब
(b) Refraction/ अपवर्तन
(c) Polarization/ ध्रुवीकरण
(d) Internal reflaction/ आंतरिक प्रतिबिंब

Show Answer
Ans(c)
Sol. Golden view of sea shell is due to Polarization.


Q10. Protozoa which produce Kala-azar–
प्रोटोजोआ जो काला-अजार का उत्पादन करते हैं?
(a) Entamoeba/ एंटअमीबा
(b) Trypanosoma/ ट्रिपैनोसोमा
(c) Trichomonas/ ट्रायकॉमोनास
(d) Leishmania/ लीशमैनिया

Show Answer
Ans(d)
Sol. Leishmaniasis is caused by a protozoa parasite from over 20 Leishmania species. Over 90 sandfly species are known to transmit Leishmania parasites. Visceral leishmaniasis (VL), also known as kala-azar is fatal if left untreated in over 95% of cases.

Q11. A cut diamond sparkles because of its
एक तराशा हुआ हीरा किस की वजह से चमकता है-
(a) hardness / कठोरता
(b) high refractive index / उच्च अपवर्तक सूचकांक
(c) emission of light by the diamond / हीरे द्वारा प्रकाश का उत्सर्जन
(d) absorption of light by the diamond / हीरे द्वारा प्रकाश का अवशोषण

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Diamonds have a very high refractive index (about 2.42 compared to about 1.5 for glass). The amount of light reflected at an air/other material interface is related to the refractive index charge at the interface and the bigger the refractive index change, the more light is reflected. Thus, diamond reflects large amount of light and therefore, sparkles more.


Q12. Butter paper is an example of …….. object.
बटर पेपर ________ ऑब्जेक्ट का एक उदाहरण है
(a) a transparent / पारदर्शक
(b) a translucent / पारदर्शी
(c) an opaque / अपारदर्शी
(d) a luminous / प्रकाशमान

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Butter paper is a translucent object as it allows light to pass through it partially, thus not providing clear vision. While, a transparent substance allows light to pass through it completely providing a clear vision. Whereas, an opaque substance is impenetrable to light. On the other hand, luminous objects emit their own light.

Q13. A vibrating body
एक कांपता हुआ शरीर
(a) will always produce sound / हमेशा ध्वनि उत्पन्न करेगा
(b) may or may not produce sound if the amplitude of vibration is low / कंपन का आयाम कम होने पर ध्वनि उत्पन्न कर भी सकता है और नहीं भी
(c) will produce sound which depends upon frequency / ध्वनि उत्पन्न करेगा जो आवृत्ति पर निर्भर करता है
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A vibrating body will produce sound which is dependent upon the frequency. Sounds of frequencies less than about 20 vibrations per second (20 Hz) cannot be detected by the human ear. Such sounds are called inaudible. On the higher side, sounds of frequencies higher than about 20,000 vibrations per second (20 kHz) are also not audible to the human ear.


Q14. The special technique used in ships to calculate the depth of ocean beds is
महासागरों की गहराई की गणना के लिए जहाजों में प्रयुक्त विशेष तकनीक है
(a) LASER
(b) SONAR
(c) sonic boom / ध्वनि बूम
(d) reverberation/ प्रतिध्वनि

Show Answer
Ans.(b)
Sol. SONAR or sound Navigation and Ranging is helpful for exploring and mapping the ocean because sound waves travel farther in the water than do radar and light waves. These also determine the time between the emission of sound pulse and its reception, the transducer can determine the range and orientation of the object.
While, LASER is a device that emits light through a process of optical amplification based on the stimulated emission of electromagnetic radiation. Whereas, sonic boom is the sound associated with the shock waves created by an object travelling through the air faster than the speed of sound. On the other hand, reverberation is the prolongation of a sound.


Q15. The reason of mirage is
मिराज का कारण है:
(a) Interference of light / प्रकाश का हस्तक्षेप
(b) Diffraction of light / प्रकाश का विवर्तन
(c) Polarization of light / प्रकाश का ध्रुवीकरण
(d) Total internal reflection of light / प्रकाश का कुल आंतरिक प्रतिबिंब

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mirage is an optical illusion. The reason of mirage is total internal reflection of light. In summer air near the ground is hotter and hence rarer than the air above which is responsible for TIR, hence, mirage is formed.

You may also like to read: