RRB JE : Science Quiz | 2nd April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. One fermimete is equal to
एक फरमीमेट किस के बराबर होता है?
(a) 10^-9
(b) 10^-15
(c) 10^-18
(d) 10^-12

Show Answer
Ans(b)
Sol.

Q2. SI unit of luminious intensity is
प्रकाशमान तीव्रता की SI इकाई क्या है?
(a) Lumen/ लुमेन
(b) Lux/लक्स
(c) Candela/ कैन्डेला
(d) Watt/वाट

Show Answer
Ans(c)
Sol. The SI unit of luminous intensity is the candela (cd).

Q3. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of
तारों और आकाशगंगाओं के द्रव्यमान आमतौर पर किस संदर्भ में व्यक्त किए जाते हैं?
(a) Neutron mass/ न्यूट्रॉन द्रव्यमान
(b) Earth’s mass/ पृथ्वी का द्रव्यमान
(c) Solar mass/ सौर मास
(d) Lunar mass/ चंद्र मास

Show Answer
Ans(c)
Sol. Masses of stars and galaxies are usually expressed in terms of solar mass.

Q4. What is the SI unit of Young’s modulus of elasticity
यंग मोदुलुस की लोच की SI इकाई क्या है?
(a) Dyne/cm
(b) Newton/m
(c) Newton/m²
(d) m²/s

Show Answer
Ans(c)
Sol. Young’s modulus = stress/strain .This is a specific form of Hooke’s law of elasticity. The units of Young’s modulus in the English system are pounds per square inch (psi), and in the metric system newtons per square metre (N/m2).

 

Q5. When the milk is churned vigorously the cream from it is separated out due to
जब दूध को जोर से मथ लिया जाता है तो उसमें से क्रीम किस कारण अलग हो जाती है?
(a) Frictional force/ घर्षण बल
(b) Centrifugal force/ अपकेन्द्रीय बल
(c) Centripetal force/ केन्द्राभिमुख शक्ति
(d) Gravitational force/ गुरुत्वाकर्षण बल

Show Answer
Ans(b)
Sol. A separator is a centrifugal device that separates milk into cream and skimmed milk.

 

Q6. Epiphytic root are found in
एपिफ़ाइटिक जड़ किसमें पाए जाते हैं?
(a) Indian rubber plant/ भारतीय रबर पौधा
(b) orchids / ऑर्किड
(c) Amerbel/ अमरबेल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. Epiphytic root are found in orchids.

Q7. Pnematophores are found in
न्यूमेटोफोरस किसमें पाए जाते हैं?
(a) Xerophytic plant/ जेरोफाइटिक पौधा
(b) Climbing plant/ बेल
(c) Mangroove plant/ सदाबहार पौधे
(d) Hydrophytes plant/ हाइड्रोफाइट्स का पौधा

Show Answer

Ans(c)
Sol. Pneumatophores are specialized root structures that grow out from the water surface and facilitate the aeration necessary for root respiration in hydrophytic trees such as many mangrove species.

Q8. Velamen present in orchide plant–
ऑर्किड पौधे में मौजूद वेलामेन –
(a) for providing support/ सहारा प्रदान करने के लिए
(b) For the absorption of moisture from air/ हवा से नमी के अवशोषण के लिए
(c) for the assimilation of Carbohydrate/ कार्बोहाइड्रेट के आत्मसात्करण के लिए
(d) for the exchange of gases/ गैसों के आदान-प्रदान के लिए

Show Answer
Ans(b)
Sol. Velamen is a spongy, multiple epidermis that covers the roots of some epiphytic or semi-epiphytic plants, such as orchid and Clivia species.The exodermis is surrounded by velamen, consisting of one to several layers of cells, which can develop root hair under proper environmental conditions. Velamen present in orchide plant For the absorption of moisture from air.


Q9. Which of the following is not a root?

निम्नलिखित में से कौन एक जड़ नहीं है?
(a) Potato/आलू
(b) Carrot/ गाजर
(c) Sweet Potato/ शकरकंद
(d) Radish/मूली

Show Answer
Ans(a)
Sol. The potato is a starchy, tuberous crop from the perennial nightshade Solanum tuberosum. . The potato is not a root.


Q10. A plant bud is

एक पौधे की कली _______ होती है
(a) an embryonic shoot/ एक भ्रूण शूट
(b) an embryonic leaf/ एक भ्रूण का पत्ता
(c) an embryonic stem/ एक भ्रूण तना
(d) a seed/एक बीज

Show Answer
Ans(a)
Sol. A bud is an undeveloped or embryonic shoot and normally occurs in the axil of a leaf or at the tip of a stem.Buds may be specialized to develop flowers or short shoots, or may have the potential for general shoot development

Q11.
(a) ionic / आयनी
(b) covalent / सहसंयोजी
(c) co-ordinate / समन्वय
(d) all / सभी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ionic bonds between makes three covalent bonds with three Hydrogen and coordinate with one hydrogen ion (H+)to form ammonium ion which is NH4+ which forms an ionic bond with chloride ion to form Thus it has all the three bonds known as ionic ,coordinate and covalent bond.


Q12. The compound which has covalent bond is–
यौगिक जिसमें सहसंयोजक बंध होता है-
(a) CsCl
(b) CaO
(c) N2
(d) Na2O

Show Answer
Ans(c)
Sol. A nitrogen atom can fill its octet by sharing three electrons with another nitrogen atom, forming three covalent bonds, a so-called triple bond.

Q13. Double bond occurs in–
डबल बंध _______ में होते है।
(a) CH4
(b) C2H6
(c) C2H4
(d) C2H2

Show Answer
Ans(c)
Sol.


Q14. Which one of the following is paramagnetic in nature ?
निम्नलिखित में से कौन सा प्रकृति में पैरामैग्नेटिक है?
(a) Nitrogen / नाइट्रोजन
(b) Oxygen / ऑक्सीजन
(c) Hydrogen / हाइड्रोजन
(d) Iron / आयरन

Show Answer
Ans(b)
Sol. The reason that it is paramagnetic is because the oxygen molecule has two unpaired electrons.


Q15.Molten NaCl is good conductor of electricity is due to–
पिघला हुआ NaCl ______ के कारण बिजली का अच्छा सुचालक है।
(a) Free electron / मुक्त इलेक्ट्रॉन
(b) Free ions / मुक्त आयन
(c) Free molecules / मुक्त अणु
(d) None / कोई नहीं

Show Answer
Ans(b)
Sol. In the molten state, ions in ionic compounds are free to flow and therefore molten sodium chloride can conduct electricity.

You may also like to read: