RRB JE : Science Quiz | 22nd April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Cloudy nights are warmer compared to clear cloudless nights, because clouds-
बादलों वाली रात बिना बादलों की रात तुलना में अधिक गर्म होती है, क्यूंकि बादल
(a) Prevent cold waves from the sky from descending on earth/ ठंडी हवाओं को पृथ्वी पर आने से रोकते है
(b) Reflect back the heat given off by earth / पृथ्वी से दी गई गर्मी को वापस प्रतिबिंबित करता है
(c) Produce heat and radiate it towards earth / गर्मी का उत्पादन करता है और इसे पृथ्वी की ओर विकिरित करता है
(d) Absorb heat from the atmosphere and send it toward earth. / वातावरण से गर्मी को अवशोषित करता है और इसे पृथ्वी की ओर भेजता है

S1. Ans.(b)
Sol. When you have cloudy night, the clouds prevent heat from escaping through the atmosphere and into space. The clouds act like a blanket and trap the heat. That is why every time there is a cloudy night, it is always warmer than a clear night.

Q2. Fruit stored in a cold chamber exhibit longer storage life because-
ठंडे कक्ष में संग्रहीत फल लंबे भंडारण जीवन को प्रदर्शित करता है क्योंकि
(a) Exposure to sunlight is prevented / सूरज की रोशनी के लिए अनावरण रोका जाता है
(b) Concentration of carbon dioxide in environment is increases / वातावरण में कार्बन डाइऑक्साइड की एकाग्रता बढ़ जाती है
(c) Rate of respiration is decreased / श्वसन की दर में कमी आती है
(d) There is increase in humidity / आर्द्रता में वृद्धि होती है

S2. Ans.(c)
Sol. It is well known that even after harvesting of the fruits the process of respiration continues and brings about ripening, change in colour, softening of flesh, increase in sugar content and development of flavour. These changes occur more rapidly at higher temperature. This means that the lower the temperature of storage the longer would be the storage life of the fruit. In cold storages the rate of respiration of fruits is decreased.

Q3. A hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth. As the balloon rises to an altitude up in the atmosphere, it will-
एक हाइड्रोजन-युक्त पॉलीथीन गुब्बारा पृथ्वी की सतह से छोड़ा जाता है, जैसे जैसे गुब्बारा वातावरण में ऊंचाई तक बढ़ता है, यह
(a) Decrease in size / आकार में कम होता है
(b) Flatten into disc-like shape / डिस्क के आकार में चपटा हो जाता है
(c) Increase in size / आकार में बढ़ जाता है
(d) Maintain the same size and shape / समान आकार और आकार बनाए रखें

S3. Ans.(c)
Sol. If a hydrogen-inflated polythene balloon is released from the surface of the earth, then the air pressure at high altitude is reduced. Thus, the balloon will expand until the pressure inside the balloon equals the pressure outside.

Q4. Which one of the following statements is not correct?
निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही नहीं है?
(a) The velocity of sound in air increases with the increase of temperature / तापमान में वृद्धि के साथ हवा में ध्वनि की गति बढ़ जाती है
(b) The velocity of sound in air is independent of pressure / हवा में ध्वनि की गति दबाव से स्वतंत्र है
(c) The velocity of sound in air decreases as the humidity increases / नमी बढ़ने के कारण हवा में ध्वनि की गति कम हो जाती है
(d) The velocity of sound in air is not affected by the change in amplitude and frequency / हवा में ध्वनि की गति आयाम और आवृत्ति में परिवर्तन से प्रभावित नहीं होती है

S4. Ans.(c)
Sol. Humidity is the percentage of water vapour present in air. As the humidity increases, the percentage of water vapour in air increase and this decreases the density of air. This results in the increase of velocity of sound. So increase in the humidity of air increases the velocity of sound in air. Thus, statement (c) is not correct.

Q5. White leg-horn is a variety of :
व्हाइट लेग हॉर्न किस का प्रकार है?
(a) Parrot / तोता
(b) Peacock / मोर
(c) Fowl / पक्षी
(d) Owl / उल्लू

S5. Ans.(c)
Sol. White leg-horn is a variety of fowl.

Q6. Ticks and mites are actually:
टिक्स और पतंग वास्तव में क्या है?
(a) Arachnids / अरचिन्ड
(b) Crustaceans / क्रसटेशियन
(c) Insects / कीड़े
(d) Myriapods / म्य्रिअपोड्स

S6. Ans.(a)
Sol. Ticks and mites belongs to one of the most diverse groups of class, Arachnids. They have 4 pairs of legs, although some juveniles only have 3 pairs gaining the fourth pair with their first molt. There is no external segmentation of the abdomen, individuals appear as a single body mass.

Q7. Which of the following parts of potato is edible?
निम्नलिखित में से आलू का कौन सा हिस्सा खाने योग्य है?
(a) Stem / तना
(b) Seed / बीज
(c) Root /जड़
(d) Fruit/ फल

S7. Ans.(a)
Sol. The edible part of the potato is tuber (modified stem), not root.

Q8. Which one of the following is a fruit-
निम्नलिखित में से कौन सा एक फल है?
(a) Potato / आलू
(b) Radish / मूली
(c) Lady finger / भिन्डी
(d) Sweet Potato / शकरकंद

S8. Ans.(c)
Sol. Ladyfinger (okra) is a flowering plant in the mallow family. Its botanical name is Abelmoschus esculentus. Its fruit is a capsule up to 18cm long with the pentagonal cross section, containing numerous seeds. The entire part of the fruit is edible. In remaining options, the edible part of the potato is tuber and root are edible part of radish and sweet potato.

Q9. A plant bud is-
एक पौधे की कली है-
(a) An embryonic shoot / एक भ्रूण टहनी
(b) An embryonic leaf / एक भ्रूण पत्ती
(c) An endosperm / एक अन्तर्बीज
(d) A seed / एक बीज

S9. Ans.(a)
Sol. In botany, a bud is an undeveloped or embryonic shoot and normally occurs in the axil of a leaf or at the tip of the stem.

Q10. The soil in which insectivorous plants grow is deficient in:
जिस मिट्टी में कीटाणुनाशक पौधे उगते हैं, उनमें ________की कमी होती है.
(a) Magnesium / मैग्नीशियम
(b) Calcium / कैल्शियम
(c) Nitrogen / नाइट्रोजन
(d) Water / जल

S10. Ans.(c)
Sol. Insectivorous plants cannot take their nitrogen from soil as they grow in waterlogged swampy soils deficient in nitrogenous compounds. Such plants obtain their nitrogen from small insects. For this work, these plants have evolved special mode of nutritions. Example of insectivorous plants are Nepenthes, Dionea, Dionea, Drosera, Utricularia, etc.

Q11. Which gas is usually filled in the balloon?
गुब्बारों में आमतौर पर कौन सी हवा भरी जाती है?
(a) Hydrogen / हाइड्रोजन
(b) Oxygen / ऑक्सीजन
(c) Carbon dioxide / कार्बन डाइआक्साइड
(d) Helium / हीलियम

S11. Ans.(d)
Sol. A gas balloon flies in the air because it is filled with a gas which is lighter than air. Helium is mostly used in gas balloons.

Q12. The tolerable limit of noise for human being is around-
मानव के लिए शोर की सहनीय सीमा लगभग _____ है
(a) 45 decibel/डेसिबल
(b) 85 decibel/डेसिबल
(c) 125 decibel/डेसिबल
(d) 155 decibel/डेसिबल

S12. Ans.(b)
Sol. The sound of 50 decibel is enough to wake up a sleeping person. To remain continuously in the sound of 80 decibel proves to be harmful. 85 decibel is the maximum limit to tolerate any noise by human being.

Q13. Which of the following remains in a solid state at normal temperature?
निम्नलिखित में से कौन सा सामान्य तापमान पर ठोस अवस्था में रहता है?
(a) Chlorine /क्लोरीन
(b) Bromine /ब्रोमिन
(c) Iodine / आयोडीन
(d) Fluorine/ फ्लोरीन

S13. Ans.(c)
Sol. The Group Seven (7) elements are also known as the Halogens. They include Fluorine, Chlorine, Bromine and Iodine which all have 7 electrons in their outer shell. Iodine is a bluish-black solid with a metallic lustre, thus it remains in a solid state at normal temperature.

Q14. The most reactive among the Halogens is-
हैलोजन में से सबसे अधिक प्रतिक्रियाशील है-
(a) Fluorine / फ्लोरीन
(b) Chlorine / क्लोरीन
(c) Bromine / ब्रोमिन
(d) Iodine / आयोडीन

S14. Ans.(a)
Sol. The Halogens (Fluorine, Chlorine, Bromine, Iodine, Astatine) are non-metal elements which are highly electronegative and reactive. Fluorine is the smallest atom of the halogen elements. It also has the strongest ability to attract electrons from other elements making it the most reactive of the halogens.

Q15. Which of the following is not optically active?
इनमें से कौन सा ऑप्टिकल सक्रिय नहीं है?
(a) Glycine / ग्लाइसिन
(b) Alanine / ऐलेनाइन
(c) Serine / सेरीन
(d) All of the above / उपरोक्त सभी

S15. Ans.(a)
Sol. Glycine is a non-essential, non-optical amino acid. It is also known as a building block for protein. Its formula is NH_2 CH_2 COOH. An optically active compound should have at least one carbon atom attached to four different groups. Glycine is not active because the carbon atom is attached to 2 hydrogen atoms, 1 amino group and 1 carboxylic group.

You may also like to read: