RRB JE : Science Quiz | 18th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Which among the following has the maximum density?
निम्नलिखित में से किसका घनत्व अधिकतम है?
(a) Water/पानी
(b) Ice/बर्फ
(c) Ethylene/ एथिलीन
(d) Acetone/ एसीटोन
Ans.(a)
Sol. Water has maximum density.

Q2. What happens in an oxidation reaction?
ऑक्सीकरण प्रतिक्रिया में क्या होता है?
(a) Protons are lost./ प्रोटॉन कम हो जाते हैं
(b) Electrons are lost/ इलेक्ट्रॉन कम हो जाते हैं
(c) Neutrons are lost./ न्यूट्रॉन कम हो जाते हैं
(d) Electrons are gained./ इलेक्ट्रॉन प्राप्त होते हैं
Ans.(b)
Sol. Oxidation is the loss of electrons or an increase in oxidation state by a molecule, atom, or ion.

Q3. The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called _______.
प्रतिक्रियाएं जिसमें ऑक्सीकरण और कमी एक साथ होती है उन्हें _______ कहा जाता है.
(a) Feral reactions/ फारल प्रतिक्रियाएं
(b) Redox reactions/ रेडॉक्स प्रतिक्रियाएं
(c) Demug reactions/ डीमग प्रतिक्रियाएं
(d) Kerol reactions/ केरोल प्रतिक्रियाएं
Ans.(b)
Sol. A redox reaction is a type of chemical reaction that involves both oxidation and reduction simultaneously.

Q4. Who discovered Nitrogen?
नाइट्रोजन किसने खोजा?
(a) Faraday/ फैराडे
(b) Heisenberg/ हाइजेनबर्ग
(c) Hooke/ हूक
(d) Rutherford/ रदरफोर्ड
Ans.(d)
Sol. Nitrogen is a chemical element with symbol N and atomic number 7. It was first discovered and isolated by Scottish physician Daniel Rutherford in 1772.

Q5. The percentage of water in an adult human body is around-
एक वयस्क मानव शरीर में पानी का प्रतिशत लगभग कितना होता है?
(a) 10%
(b) 30%
(c) 65%
(d) 75%
Ans.(c)
Sol. The amount of water in the human body ranges from 50-75%. The average adult human body is 50-65% water, averaging around 57-60%. The percentage of water in infants is much higher typically around 75-78% water, dropping to 65% by one year of age. Water is the best solvent in nature.

Q6.When the left ventricle in the human heart contracts, the blood moves to the –
जब मानव हृदय में बायाँ वेंट्रिकल सिकुड़ता है तब रक्त किस ओर चलता है?
(a) Brain/मस्तिष्क
(b) Pulmonary artery/फेफड़ा-धमनी
(c) Aorta/बड़ी धमनी
(d) Lungs/फेफड़े
Ans.(c)
Sol. When the left ventricle in the human heart contracts, the blood moves to the Arota. Blood leaves the heart through the aortic valve, into the aorta and to the body.

Q7. Glaucoma is a disease of the –
ग्लूकोमा ________ कि एक बीमारी है
(a) Skin/त्वचा
(b) Lungs/फेफड़े
(c) Liver/जिग
(d) Eyes/आंखें
Ans.(d)
Sol. Glaucoma is a disease that damages your eye’s optic nerve. It usually happens when fluid builds up in the front part of your eye. That extra fluid increases the pressure in your eye, damaging the optic nerve.

Q8.Haemoglobin contains the metal –
हैमोग्लोबिन में शामिल धातु है:
(a) Copper/कॉपर
(b) Molybdenum/मोलिब्डेनम
(c) Iron/आयरन
(d) Magnesium/मैग्नेशियम
Ans.(c)
Sol. Hemoglobin is made up of globin proteins and an iron(metal) rich compound called heme found in RBC involved in transport of oxygen. Each heme group contain iron which is responsible for binding of oxygen.

Q9. The life span of RBC of man is –
मनुष्य के आरबीसी का जीवन काल कितना है ?
(a) 120 days /दिन
(b) 150 days / दिन
(c) 180 days / दिन
(d) 190 days / दिन
Ans.(a)
Sol. The life span of RBC of man is 120 days.

Q10. A fan produces feeling of comfort during hot weather, because-
एक पंखा गर्म मौसम के दौरान आराम की भावना पैदा करता है, क्योंकि –
(a) Fan supplies cold air/फैन ठंडी हवा की आपूर्ति करता है
(b) Our perspiration evaporates rapidly/हमारा पसीना तेजी से वाष्पित होता है
(c) Our body radiates more heat/हमारा शरीर अधिक गर्मी प्रसारित करता है
(d) Conductivity of air increase/वायु के प्रवाहकत्त्व में वृद्धि होती है
Ans.(b)
Sol. In summer, a ceiling fan in the counterclockwise direction can help to cool your home by pushing cool air down. During the hot summer months, though this wind chill effect can work to your advantage by providing a breeze that can help evaporate the skin’s moisture quickly, creating a cool feeling.

Q11. In an earthen pitcher, the water remains cold due to the process of
मिटटी के घड़े में,किस प्रक्रिया की वजह से पानी ठंडा रहता है?
(a) Condensation /संक्षेपण
(b) Evaporation /वाष्पीकरण
(c) Sublimation /उर्ध्वपातन
(d) None of the above /उपरोक्त में से कोई भी नहीं
Ans.(b)
Sol. The water remains cold in an earthen pitcher because of a physical process is known as evaporation, when liquid changes to a gaseous (or vapour) state without boiling, it is known as evaporation. The earthen pitcher is made of mud and has many minute pores. It is through these pores that the water, placed inside the pitcher, oozes out. Now to evaporate, the water needs to absorb heat, which will change it to vapour. The only way the water oozing out of the pitchers can turn to vapour is by absorbing heat from the liquid within the pot. Due to this process of continuous absorption of heat from water inside the pot, in a few hours, this water becomes cool.

Q12. In the season of summer, we experience a humid heat when weather:
गर्मी के मौसम में,किस दौरान हम एक आर्द्र गर्मी का अनुभव करते हैं?
(a) Start of summer / गर्मी की शुरुआत
(b) Middle of summer / गर्मी के मध्य
(c) high evaporation / उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature / अधिकतम तापमान
Ans.(d)
Sol. In the season of summer, when the weather is humid, we experience humid heat.

Q13. Xeric condition refers to-
ज़ैरिक स्थिति का संदर्भ है
(a) low temperature/कम तापमान
(b) low humidity/कम नमी
(c) high evaporation/उच्च वाष्पीकरण
(d) extreme temperature/अधिकतम तापमान
Ans.(b)
Sol. Xeric condition refers to low humidity. It is a challenging place with poor sandy soil, the extreme condition of rain and drought. Xeric environment is place where water is meager.

Q14. Cyclotrons are used to accelerate:
साइक्लोट्रोंस का उपयोग किसे त्वरण प्रदान करने के लिए किया जाता है
(a) Neutrons / न्यूट्रॉन
(b) Protons/ प्रोटान
(c) Atoms / परमाणुओं
(d) Ions / आयनों
Ans.(b)
Sol. Cyclotron is a machine used to accelerate charged particle such as alpha particles, deuteron, proton etc. up to a very high speed.

Q15. Which one of the following can be used to confirm whether drinking water contains a gamma emitting isotope or not?
निम्नलिखित में से क्या यह पुष्टि करने के लिए उपयोग किया जा सकता है कि पीने के पानी में गामा उत्सर्जन आइसोटोप है या नहीं?
(a) Microscope/ माइक्रोस्कोप
(b) Lead plate /लीड प्लेट
(c) Scintillation counter / स्किनटीलेशनसरगर्मी काउंटर
(d) Spectrophotometer / स्पेक्ट्रोफोटोमीटर
Ans.(c)
Sol. Scintillation counter is an instrument for detecting ionizing radiation by using the excitation effect of incident radiation. Radiation on a scintillator material and detecting the resultant light pulses.

 

You may also like to read: