Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB JE : Science Quiz | 16th May

RRB JE : Science Quiz | 16th May

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Bacteria was discovered by –
बैक्टीरिया किसके द्वारा खोजा गया था?
(a) Antonie van Leeuwenhoek / अन्तोनिए वन लेयूवेन्कोएक
(b) Belarus / बेलारूस
(c) Hugo de Vries / ह्यूगो दे वृएस
(d) Robert Brown / रोबर्ट ब्राउन

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW
Show Answer
Ans. (a)
Sol. Bacteria was discovered by Antonie van Leeuwenhoek.

Q2. Scurvy (bleeding of gums) is caused by deficiency of which vitamin?
स्कर्वी (मसूड़ों का खून) किस विटामिन की कमी के कारण होता है?
(a) Vitamin K /विटामिन K
(b) Vitamin B2 /विटामिन B2
(c) Vitamin C / विटामिन C
(d) Vitamin A /विटामिन A

Show Answer

Ans. (c)
Sol. Scurvy is caused due to deficiency of Vitamin C.

Q3. Achras sapote is the scientific name of
आच्रस सपोटा किसका वैज्ञानिक नाम है?
(a) Custard Apple/ शरीफा
(b) Gulmohar / गुलमोहर
(c) Tamarind/ इमली
(d) Chiku/चीकू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Achras sapote is the scientific name of Chiku.

Q4. Prawn belongs to the phylum
झींगा किस फाईलम से संबंधित है?
(a) Arthropoda /आर्थ्रोपोडा
(b) Cnidaria /निडारिया
(c) Echinodermata /एकीनोडरमाटा
(d) Chordata /कोर्डेटा

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Prawn belongs to the phylum Arthropoda.

Q5.Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory?
निम्नलिखित में से कौन सा जीव कोशिका सिद्धांत के अंतर्गत नहीं है?
(a) Bacteria/ जीवाणु
(b) Virus/वायरस
(c) Fungi/कवक
(d) Plants/पौधे

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell.

Q6. The resources which can be used continuously, year-after are called –
संसाधन जो लगातार उपयोग किए जा सकते हैं, वर्ष-बाद उन्हें क्या कहा जाता है –
(a) Biotic /जैविक
(b) Abiotic /अजैविक
(c) Non-renewable /गैर नवीकरणीय
(d) Renewable /अक्षय

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The resources which can be used continuously, year-after are called Renewable resources.

Q7. A balloon filled with helium rises in air because –
हीलियम से भरा एक गुब्बारा हवा में उड़ता है क्योंकि-
(a) air exerts an upward force on the balloon /हवा गुब्बारे पर ऊपर की तरफ बल डालती है.
(b) the balloon is weightless /गुब्बारा वजन रहित होता है.
(c) helium is less dense than air /हीलियम हवा की तुलना में कम सघन होती है.
(d) helium pushes down on the air below the balloon /हीलियम गुब्बारे के नीचे हवा पर नीचे की ओर दबाव डालती है.

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Air contains 78% of nitrogen which is heavier than helium. Therefore, a balloon filled with helium rises in air because helium is less dense than air.

Q8. German silver, an alloy, does not contain the metal –
जर्मन चांदी, एक मिश्र धातु जिसमें कौन सी धातु शामिल नहीं होती है?
(a) Nickel /निकेल
(b) Zinc /जिंक
(c) Copper /तांबा
(d) Silver /चांदी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. German silver is an alloy of having 60% copper, 20% nickel and 20% zinc. It is also known as Nickel Silver. Nickel silver is named for its silvery appearance, but it contains no silver.

Q9. Which of the following imparts a blue colour to glass?
निम्नलिखित में से क्या कांच को एक नीला रंग प्रदान करता है?
(a) Cobalt Oxide /कोबाल्ट ऑक्साइड
(b) Copper Oxide /कॉपर ऑक्साइड
(c) Iron Oxide /आयरन ऑक्साइड
(d) Nickel Oxide /निकल ऑक्साइड

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The following metals imparts different colour to glasses- Cobalt oxide: deep blue colour; copper oxide: turquoise; chromium: dark green to black; cadmium sulphide: deep yellow etc.

Q10. What is the most commonly used substance is fluorescent tubes?
फ्लोरोसेंट ट्यूब में सामान्य रूप से इस्तेमाल किया जाने वाला पदार्थ क्या है?
(a) Sodium oxide and Argon /सोडियम ऑक्साइड और आर्गन
(b) Sodium vapour and Neon /सोडियम भाप और नियॉन
(c) Mercury vapour and Argon /मरकरी वाष्प और आर्गन
(d) Mercury oxide and Neon /मरकरी ऑक्साइड और नियॉन

Show Answer

Ans.(c)
Sol. A fluorescent lamp or fluorescent tube is a gas discharge lamp that uses electricity to excite mercury vapour. It contains Mercury Vapour and Argon.

Q11. Which one of the following instrument is used for locating submerged objects in an ocean?
निम्नलिखित साधन में से कौन सा एक महासागर में डुबी हुई वस्तुओं का पता लगाने के लिए उपयोग किया जाता है?
(a) Audiometer/श्रवण-शक्तिमापी
(b) Galvanometer/गैल्वेनोमीटर
(c) Sextant/सेक्सटैन्ट
(d) SONAR/सोनार

Show Answer

Ans.(d)
Sol. SONAR [Sound Navigation and Ranging is used for locating submerged objects in an ocean.

Q12. Which of the following is not a vector quantity?
इनमें से कौन सा एक वेक्टर क्वांटिटी नहीं है?
(a) Displacement/विस्थापन
(b) Velocity/वेग
(c) Force/बल
(d) Volume/आयतन

Show Answer

Ans.(d)
Sol. A vector quantity is a quantity that is fully described by both magnitude and direction. On the other hand, a scalar quantity is a quantity that is fully described by its magnitude. Thus displacement, velocity and force are the example of vector quantity while volume is a scalar quantity.

Q13. Who gave the theory of gravity?
गुरुत्वाकर्षण का सिद्धांत किसने दिया?
(a) Charles Newton/चार्ल्स न्यूटन
(b) Charles Babbage/चार्ल्स बैबेज
(c) Isaac Newton/आइजैक न्यूटन
(d) John Adams/जॉन एडम्स

Show Answer

Ans.(c)
Sol. In 1687, Isaac Newton published his Law of Gravitation in “Mathematical Principles of Natural Philosophy”. He gave the Theory of Gravity.

Q14. GPS stands for which one of the following?
GPS का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Greenwich Polar Satellite
(b) Global Police Surveillance
(c) Global Positioning System
(d) General Pacific Survey

Show Answer

Ans.(c)
Sol. GPS means Global Positioning System, is a space-based navigation system. It was developed by the U.S. Department of defence.

Q15. Einstein was honoured with Nobel Prize for:
आइंस्टीन को ______ के लिए नोबेल पुरस्कार से सम्मानित किया गया.
(a) Photoelectric Effect/प्रकाश विद्युत प्रभाव
(b) Theory of Specific Heat/विशिष्ट गर्मी का सिद्धांत
(c) Special Theory of Relativity/सापेक्षता के विशेष सिद्धांत
(d) Bose-Einstein Statistics/बोस-आइंस्टीन सांख्यिकी

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Noble Prize in Physics in 1921 was awarded to Albert Einstein for his services to Theoretical Physics and especially for his discovery of the “Law of the Photoelectric Effect”.

Click here for more RRB JE Free Daily Practice Mock

You may also like to read: 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD