RRB JE : Science Quiz | 16th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. ‘Dialysis’ is related to?
‘डायलिसिस’ किस से संबंधित है?
(a) Liver /जिगर
(b) Kidney /गुर्दा
(c) Eyes /आंखें
(d) Brain / मस्तिष्क

Ans.(b)
Sol. Kidneys remove excess organic molecules from the blood. They serve the body as a natural filter of the blood and remove water-soluble wastes, such as urea and ammonium and they are also responsible for the reabsorption of water, glucose and amino acids.

Q2. Where is urea separated from the blood?
यूरिया रक्त से कहां अलग होता है?
(a) Intestine /आंत
(b) Stomach /पेट
(c) Spleen /प्लीहा
(d) Kidney /गुर्दा

Ans.(d)
Sol. The process, ultrafiltration occurs at the barrier between the blood and the filtrate in the renal capsule in the kidney. The kidneys remove urea and other toxic wastes from the blood, forming a dilute solution called urine in the process.

Q3. The average blood flow through kidneys per minute is
प्रति मिनट गुर्दे के माध्यम से औसत रक्त प्रवाह कितना है?
(a) 1000 cc
(b) 1200 cc
(c) 200 cc
(d) 500 cc

Ans.(b)
Sol. Kidneys are the most important organ in our body. Our kidneys purify around 1500 litre of blood and convert it into approximately 1.5 litre urine per day. 1200 ml of blood flows through both the kidneys per minute and out of it 1 ml of urine is formed per minute.

Q4. When kidneys fail to function, there is accumulation of-
जब गुर्दे कार्य करने में विफल हो जाता हैं, तो इसमें किसका संचय होता है-
(a) Fats in the body /शरीर में वसा
(b) Proteins in the body /शरीर में प्रोटीन
(c) Sugar in the blood /रक्त में शुगर
(d) Nitrogenous waste products in the blood /रक्त में नाइट्रोजनयुक्त अपशिष्ट पदार्थ

Ans.(d)
Sol. Metabolism refers to all of the body’s chemical process, the digestion of food and the elimination of waste. The main nitrogenous wastes are urea and uric acid. Urea is formed from gluconeogenesis of amino acids. Urea is one of the primary components of urine.

Q5. The bones are held together by elastic tissues are called-
लोचदार ऊतक द्वारा हड्डियों को एक साथ रखे जाने को क्या कहते है?
(a) Ligaments / स्नायुबंधन
(b) Fibrous tissues / रेशेदार ऊतक
(c) Fibrin / फाइब्रिन
(d) Muscular tissues / मांसपेशी ऊतक

Ans.(a)
Sol. A ligament is a tissue that connects two bones to form a joint. It is tough and fibrous which means that when it is formed, a ligament can take quite a while to heal and might even require surgery.

Q6. Gasohol is
गैसोहोल क्या है?
(a) Ethyl alcohol + Petrol / एथिल एल्कोहल + पेट्रोल
(b) Natural gas + Ethyl alcohol / प्राकृतिक गैस + एथिल अल्कोहल
(c) Any gas dissolved in alcohol / अल्कोहल में विघटित कोई भी गैस
(d) Ethyl alcohol + Kerosene oil / एथिल एल्कोहल + केरोसिन तेल

Ans.(a)
Sol. Gasohol, a gasoline extender made from a mixture of gasoline (90%) and ethanol (10 % often obtained by fermenting agricultural crops) or gasoline (97%) and methanol or wood alcohol (3%). Gasohol has higher octane or antiknock properties by which it burns more slowly, coolly and completely.

Q7. ‘Pyrheliometer’ is used for measuring:
’पाइरेलियोमीटर’ का उपयोग क्या मापने के लिए किया जाता है?
(a) Sun spots / सूर्य के धब्बे
(b) Solar radiation / सौर विकिरण
(c) Air temperature / वायु तापमान
(d) Temperature of plants / पौधों के तापमान

Ans.(b)
Sol. Mainly there are two types of devices that are used to measure solar radiations these are: (i) Pyrheliometer (ii) Pyranometer.

Q8. Tetraethyl Lead (TEL) is added to petrol:
टेट्राएथिल लैड, पेट्रोल में क्यों मिलाया जाता है?
(a) To prevent it from freezing / इसे जमने से बचाने के लिए
(b) To increase its flash point / इसका फ़्लैश पॉइंट बढाने के लिए
(c) To increase its anti-knocking rating / इसकी एंटी-नॉकिंग रेटिंग बढ़ाने के लिए
(d) To increase its boiling point / इसका क्वथनांक बढानें के लिए

Ans.(c)
Sol. Tetraethyl Lead (CH3CH2)4Pb is the chief antiknock agent for automotive gasoline or petrol. In the hot cylinder of a gasoline engine, the bonds between the Lead atom and the Ethyl groups are broken. Upon combustion, the Lead atom forms Lead Oxide (PbO) which prevents fractions of the fuel mixture from burning too quickly and causing a highly undesirable “engine knock.” It is mixed with petrol to increase its anti-knocking rate.

Q9. Force of attraction between the molecules of different substances is called
विभिन्न पदार्थों के अणुओं के बीच के आकर्षण बल को क्या कहा जाता है
(a) Surface tension/सतह तनाव
(b) Cohensive force/संसक्त बल
(c) Adhesive force/आसंजक बल
(d) None of above/उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans.(c)
Sol. Adhesive forces are the attractive forces between unlike molecules.

Q10. Of the two bulbs in a house, one glows brighter than the other. In this context which of the following statements is correct?
एक घर में दो बल्बों में से एक दूसरे की तुलना में अधिक चमकता है. इस संदर्भ में निम्नलिखित में से कौन सा कथन सत्य है?
(a) The brightness does not depend on the resistance. / चमक प्रतिरोध पर निर्भर नहीं है
(b) Both the bulbs have same the resistance. / दोनों बल्बों में समान प्रतिरोध है
(c) The bright bulb has larger resistance. / चमकदार बल्ब में प्रतिरोध अधिक है.
(d) The dim bulb has larger resistance. / कम जलने वाले बल्ब में प्रतिरोध अधिक है

Ans.(d)
Sol. The bulb which decays more energy will generate more brightness.
Power (P) = Voltage (V) × Current (I)
It is known that = V = I × Resistance (R)
P = V^2/R;P∝1/R Thus, the bulb of high resistance decays low energy and will generate dim light.

You may also like to read: