RRB JE : Science Quiz | 15th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. The major food fuel during exercise of long duration is
लंबी अवधि के व्यायाम के दौरान प्रमुख खाद्य ईंधन है:
(a)Fat/वसा
(b)Protein/ प्रोटीन
(c)Carbohydrate/ कार्बोहाइड्रेट
(d)None of these/ इनमें से कोई नहीं

S1. Ans.(c)
Sol. The major food fuel during exercise of long duration is carbohydrates because it provides more energy after oxidation of one molecule of glucose than other substance.

Q2. Vitamin ‘C’ help in absorption of which of following elements?
विटामिन ‘C’ निम्नलिखित में से किसके अवशोषण में सहायक होता है?
(a) Iron / आयरन
(b) Calcium/ कैल्शियम
(c) Iodine/ आयोडीन
(d) Sodium/ सोडियम

S2. Ans.(a)
Sol. Vitamin C is helpful in iron absorption whereas vitamin D helps in absorption of magnesium and calcium.

Q3. Which of the following vitamins does not get stored in the body?
निम्नलिखित में से किस विटामिन का संचय शरीर में नहीं होता?
(a) Vitamin A/ विटामिन A
(b) Vitamin C / विटामिन C
(c) Vitamin D/ विटामिन D
(d) Vitamin E / विटामिन E

S3. Ans.(b)
Sol. The body cannot store Vitamin C. Most vitamins are fat solute, which means they bond with fat molecules and can be stored in the body’s organs (particularly the liver and kidneys), tissues or blood for long periods of time. Vitamin C, on the other hand is actually water soluble and bonds instead of water, which is flushed out of the body via the urine rather quickly.

Q4. Which of the following vitamin’s deficiency causes disease of slow blood coagulation?
निम्नलिखित में से किस विटामिन की कमी के कारण रक्त के जमने की दर धीमी होती है?
(a) Vitamin C / विटामिन C
(b) Vitamin D/ विटामिन D
(c) Vitamin E / विटामिन E
(d) Vitamin K / विटामिन K

S4. Ans.(d)
Sol. Vitamin K is a responsible factor for blood coagulation and also certain proteins that the body uses to central binding of calcium in bone and other tissues. Without vitamin K, blood coagulation is seriously impaired and uncontrolled bleeding occurs. Vitamin K is known as antihaemorrahgic factor.

Q5. We get Morphine from-
हमें मॉर्फिन ________ से प्राप्त होता है
(a) Flower /फूल
(b) Leave / पत्तियां
(c) Fruit /फल
(d) Stem / तना

S5. Ans.(c)
Sol. Morphine is acquired from the unripe fruits of poppy straw. Poppy plant is an angiosperm plant from which opium and heroin are also acquired. The word morphine originates from Morpheus and it is used as a painkiller medicine and sleeping pills. Morphine directly affects central nervous system.

Q6. Which compound present in D.N.A. does not form amino acid?
D.N.A. में कौन सा यौगिक मौजूद है जो अमिनो अम्ल नहीं बनाता है?
(a) Adenine / एडिनिन
(b) Tyrosine / टायरोसिन
(c) Guanine / गुआनिन
(d) Cytosine / साइटोसिन

S6. Ans.(b)
Sol. Tyrosine or 4-hydroxphenylalanine is one of the 22 amino acids that are used by cells to synthesize proteins. Its codons are UAC and UAU. It is a non-essential amino acid with a polar side group. It was first discovered in 1846 by German chemist Justus von Liebig in the protein casein from cheese. It is called tyrosyl when referred to as a functional group or side chain.

Q7. Laughing gas used as anesthesia by doctors is-
चिकित्सकों द्वारा संज्ञाहरण के रूप में उपयोग की जाने वाली लाफिंग गैस क्या होती है?
(a) Nitrogen/नाइट्रोजन
(b) Nitrogen Oxide/नाइट्रोजन ऑक्साइड
(c) Nitrous Oxide/नाइट्रस ऑक्साइड
(d) Nitrogen dioxide/नाइट्रोजन डाइऑक्साइड

S7. Ans.(c)
Sol. Nitrous Oxide (N2 O) is also known as laughing gas. It is a colourless gas with a sweet odour and taste. Inhalation leads to disorientation, euphoria, numberss, loss of coordination, dizziness and ultimately a loss of consciousness. It is also used as the anesthetic gas.

Q8. Easily soluble in water-
____________ पानी में आसानी से घुलनशील है-
(a) Carbon/कार्बन
(b) Nitrogen/नाइट्रोजन
(c) Ammonia/अमोनिया
(d) Iodine/आयोडीन

S8. Ans.(c)
Sol. Ammonia being a polar molecule dissolves readily in water. This is due to the Hydrogen atoms of Ammonia which are bonded with a highly electronegative Nitrogen and the Hydrogen atoms of water molecules which are bonded with the highly electronegative Oxygen atom.

Q9. The apparatus used to measure the intensity of light is known is-
प्रकाश की तीव्रता को मापने के लिए इस्तेमाल किया जाने वाला उपकरण है –
(a) Anemometer / एनीमोमीटर
(b) Colorimeter /वर्णमापक
(c) Photometer / फोटोमीटर
(d) Altimeter /तुंगतामापी

S9. Ans.(c)
Sol. Photometer is used to measure the intensity of light.

Q10. An oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration. The free surface of oil then-
एक तेल टैंकर आंशिक रूप से तेल से भर जाता है और एक समान गति के साथ एक समतल सड़क पर आगे बढ़ाया जाता है. तो तेल की मुक्त सतह-
(a) Remains horizontal / क्षैतिज रहती है
(b) Is inclined to the horizontal with smaller depth at the rear end / अंतिम छोर पर थोड़ी गहराई के साथ क्षैतिज पर झुका जाता है
(c) Is inclined to the horizontal with larger depth at the rear end / अंतिम छोर पर अधिक गहराई के साथ क्षैतिज पर झुक जाता है
(d) Assumes parabolic curve/ परवलयिक वक्र होता है

S10. Ans.(d)
Sol. When an oil tanker is partially filled with oil and moves forward on a level road with uniform acceleration, the free surface of oil then assumes parabolic curve.

You may also like to read: