RRB JE : Science Quiz | 13th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. What does the philatelist do?
फिलाटेलिस्ट क्या करता है?
(a) Collects the coins / सिक्के एकत्र करता है
(b) Collects stamps / टिकटों को एकत्रित करता है
(c) Collects the pictures of birds / पक्षियों के चित्र एकत्र करता है
(d) Collects the feathers / पंख एकत्रित करता है

S1. Ans.(b)
Sol. Philatelist collects postage stamps.

Q2. Potato is a :
आलू एक है:
(a) Root / जड़
(b) Fruit / फल
(c) Tuber /कंद
(d) Bulb /बल्ब

S2. Ans.(c)
Sol. Potatoes grow underground, but the part we eat is not a root. It is an underground stem called a tuber.

Q3. Desert plants have longer root system because:
रेगिस्तानी पौधों की जड़ प्रणाली अधिक लंबी होती है क्योंकि:
(a) High temperature of the soil stimulates the growth of roots / मिट्टी का उच्च तापमान जड़ों के विकास को उत्तेजित करता है
(b) Roots grow in search of water / जड़ें पानी की खोज में बढ़ती हैं
(c) Soil does not contain water, hence becomes compact and presses the roots to grow longer / मिट्टी में पानी नहीं होता है, इसलिए यह कॉम्पैक्ट हो जाता है और जड़ों को लंबे समय तक बढ़ने के लिए दबाता है
(d) Roots moves opposite to the solar heat / जड़ें सौर ताप के विपरीत चलती हैं

S3. Ans.(b)
Sol. Cactus, calotropis, aloe, etc. are desert plants . The root system of these plants become taller in search of water from the soil and their stems are small, adapted and underground sometimes.

Q4. Genome mapping relates to:
जीनोम मैपिंग से संबंधित है:
(a) Blood grouping / रक्त समूहन
(b) Mapping of genes / जीनों का मानचित्रण
(c) Mapping of nerve centers / तंत्रिका केंद्रों का मानचित्रण
(d) Mapping of brain / मस्तिष्क का मानचित्रण

S4. Ans.(b)
Sol. Gene mapping is the method used for determining the location of gene and relative distances between genes on a chromosome.

Q5 Amphibia are-
उभयचर हैं-
(a) Very fastly moving boats / बहुत तेज चलने वाली नावें
(b) Animals living in water only/ केवल पानी में रहने वाले जानवर
(c) Animals living on land only/ केवल भूमि पर रहने वाले जीव
(d) Animals living equally in water and on land both /पानी और जमीन दोनों पर समान रूप से रहने वाले जीव

S5. Ans.(d)
Sol. The word “amphibian” is derived from the ancient Greek term amphibious, which means “both kinds of life”. The term was initially used as a general adjective for animals that could live on land or in water. They are ectotherms or cold-blooded animals, means they are unable to regulate their own body temperature.

Q6. Beryllium Sulphate is less soluble in water due to
बेरिलियम सल्फेट किस कारण पानी में कम घुलनशील होता है?
(a) High inflammable energy / उच्च ज्वलनशील ऊर्जा
(b) Low Energy of dissociation/ पृथक्करण की निम्न ऊर्जा
(c) Low inflammable energy / कम ज्वलनशील ऊर्जा
(d) Lonic band / लोनिक बैंड

S6. Ans.(a)
Sol. Baryllium Sulphate is less soluble in water due to High inflammable energy.

Q7. What is the name of that system, which uses radioactivity to decide the period of materials of-pre-his- toric period?
उस प्रणाली का नाम क्या है, जो रेडियो-सक्रियता का उपयोग सामग्री की पूर्व-उसकी अवधि की अवधि तय करने के लिए करती है?
(a) Radium dating / रेडियम डेटिंग
(b) Uranium dating / यूरेनियम डेटिंग
(c) Carbon dating/ कार्बन डेटिंग
(d) Deuterium dating / ड्यूटेरियम डेटिंग

S7. Ans.(c)
Sol. Radiocarbon dating is a radiometric dating method that uses the naturally occurring radioisotope carbon-14 (14C) to estimate the age of carbon-bearing materials up to about 58,000 to 62,000 years.

Q8. Cement is made hard with
सीमेंट को किससे कठोर बनाया जाता है?
(a) Dehydration / निर्जलीकरण
(b) Hydration and dissociation of water / जल का जलयोजन और पृथक्करण
(c) Dissociation of water / पानी का विघटन
(d) Polymerisation/ पॉलिमराइजेशन

S8. Ans.(b)
Sol. Cements harden because of hydration, chemical reactions that occur independently of the mixture’s water content; they can harden even underwater or when constantly exposed to wet weather. The chemical reaction that result when the anhydrous cement powder is mixed with water produces hydrates that are not water-soluble.

Q9. What happens when a chemical bond is formed?
जब एक रासायनिक बंधन बनता है तो क्या होता है?
(a) Energy is always absorbed / ऊर्जा हमेशा अवशोषित होती है
(b) Energy in always released/ ऊर्जा हमेशा उत्सर्जित होती है
(c) Less energy is released than is absorbed / अवशोषित होने की तुलना में कम ऊर्जा निकलती है
(d) Energy is neither released nor absorbed / ऊर्जा को न तो छोड़ा जाता है और न ही अवशोषित किया जाता है

S9. Ans.(b)
Sol. If a bond is broken, energy is absorbed and if a bond is formed, energy must have been released.

Q10. Which among the following is a carbohydrate?
निम्नलिखित में से कौन एक कार्बोहाइड्रेट है?
(a) Nylon / नायलॉन
(b) Cane-sugar/ गन्ना
(c) Turpentine/ तारपीन
(d) Hydrogen peroxide/ हाइड्रोजन पेरोक्साइड

S10. Ans.(b)
Sol. Cane-sugar is carbohydrate and as this name implies, is composed of carbon, hydrogen and oxygen. It is a source of extracting sugar.

You may also like to read: