RRB JE : Science Quiz | 12th April

Railway Board offers opulent and revered job posts to its aspirants. And it is not every year that we get the notification from Railway offering a good number of vacant seats to the multitude aspirants. Railway JE is a great opportunity for all aspirants with a total of 13,487 vacancies and science is an important subject of the same. Here we are providing the science quiz to help our aspirants ace this subject.

Q1. Which is the most abundant element after Oxygen?
ऑक्सीजन के बाद सबसे प्रचुर मात्रा में पाए जाने वाला तत्व कौन सा है?
(a) Silicon / सिलिकॉन
(b) Carbon / कार्बन
(c) Sodium / सोडियम
(d) Chlorine /क्लोरीन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The most abundant element on earth’s surface after Oxygen is Silicon. It was discovered by J.J. Berzelius in 1824. The word ‘Silicon’ was taken from the Latin word silex. Silicon chips are used as a semiconductor in computers.

Q2. Chemically “Plaster of Paris” is:
“प्लास्टर ऑफ़ पेरिस” रासायनिक रूप से क्या है:
(a) Calcium Sulphate /कैल्शियम सल्फेट
(b) Calcium Carbonate /कैल्शियम कार्बोनेट
(c) Calcium Oxide / कैल्शियम ऑक्साइड
(d) Calcium Oxalate /कैल्शियम ऑक्सालेट

Show Answer
Ans.(a)
Sol. A group of gypsum cement, essentially hemihydrated Calcium Sulphate (CaSO4. 1/2 H2O), a white powder that forms a paste when it is mixed with water and then hardens into a solid used in making a cast, mould and sculpture.

Q3. Bronze is an alloy of copper and
कांस्य, तांबे और ________की मिश्र धातु है –
(a) Tin / टिन
(b) Aluminium / एल्युमीनियम
(c) Silver / सीवर
(d) Nickel / निकेल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Bronze is an alloy made up of Copper and another metal Tin. Compositions may very but most modern bronze is 88% Copper and 12% Tin.

Q4. Which of the following alloys has a maximum percentage of Copper?
निम्नलिखित में से किस मिश्र धातु में कॉपर का प्रतिशत अधिकतम है?
(a) Brass / पीतल
(b) Bronze / कांस्य
(c) German Silver/ जर्मन सिल्वर
(d) Delta Metal / डेल्टा धातु

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brass consists 68–71% Copper and rest is Zinc. Bronze consists 88% Copper and 12% Tin. German silver has almost 50% Copper. Delta consists 60% Copper, 38% Zinc,2% Fe.

 

Q5. Which metal exists as a common component in Brass, Bronze and German Silver?
पीतल, कांस्य और जर्मन चांदी में एक आम घटक के रूप में कौन सी धातु मौजूद है?
(a) Antimony/एंटीमनी
(b) Copper/तांबा
(c) Tin/टिन
(d) Zinc/जस्ता

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Brass consists 68-71% Copper and rest is Zinc. Bronze consists 88% Copper and 12% Tin. German silver has almost 50% Copper. Gunmetal consists 85% Copper, 5% Tin, 5% Lead, 5% Zinc.

 

Q6. Why does an iron nail float on mercury while it sinks in water?
एक लोहे की कील पारे पर तैरती है जबकि वह पानी में डूब जाती है?
(a) Due to less chemical interaction of iron with mercury than it is with water / पानी की तुलना में पारा के साथ लोहे की कम रासायनिक परस्पर क्रिया के कारण
(b) Iron is heavier than water and lighter than mercury./लौह पानी से भारी है और पारे की तुलना में हल्का है.
(c) Iron has greater density than water and lesser than mercury. / लोहे का घनत्व पानी की तुलना में अधिक है और पारा से कम है.
(d) Mercury is heavier than water./ पारा पानी से भारी है.

Show Answer
Ans.(c)
Sol. An iron ball floats on mercury but gets immersed in water because the relative density of mercury is greater than the relative density of iron. However iron has a higher density than water.

 

Q7. The clouds float in the atmosphere because of their low :
बादल वायु-मंडल में उनके कम _________ के कारण तैरते है:
(a) Temperature/तापमान
(b) Velocity/वेग
(c) Pressure/दाब
(d) Density/घनत्व

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Clouds from when the invisible water vapour in the air condenses into visible water droplets. They are so small that the effect of gravity on them is negligible. Thus the clouds float in the atmosphere because of their low density.

Q8. In fiber-optics communication, the signal travels in the form of-
फाइबर ऑप्टिक्स संचार में, सिग्नल किसके रूप में यात्रा करता है –
(a) Lightwave / प्रकाश तरंग
(b) Radio wave/ रेडियो तरंग
(c) Microwave/ माइक्रो तंरग
(d) Electric wave /विद्युत तरंग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Fiber-optic communication is a method of transmitting information from one place to another by sending pulses of light through an optical fibre.


Q9. ‘Raman effect’ deals with the light rays passing through
‘रमन प्रभाव’ किसके मध्यम से गुजरने वाली प्रकाश किरणों पर आधारित है?
(a) Only fluids/केवल तरल
(b) Only prisms/केवल प्रिज्म
(c) Only diamonds/केवल हीरे
(d) All transparent medium/सभी पारदर्शी माध्यम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Raman effect deals with the light rays passing through all transparent medium. According to this, a beam of light traverses a dust-free transparent sample of a chemical compound, a small fraction of light emerges in directions other than that of the incident (incoming) beam.


Q10. The image formed on Retina is:
रेटिना पर बनाई गई छवि ________ होती है:
(a) Equal to object but inverted / वस्तु के बराबर लेकिन उल्टा
(b) Smaller than object but straight / वस्तु से छोटा लेकिन सीधा
(c) Smaller than object but inverted / वस्तु से छोटा लेकिन उलटा
(d) Equal to object but straight / वस्तु के बराबर लेकिन सीधा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The image formed on Retina is real, inverted and smaller than the object.

You may also like to read: