RRB JE Reasoning Questions 2019: 25 March

Dear Students,

As you all know, RRB JE Exam will be held in the month of April/May 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
LJH : KKI : : CIA : ?
(a) BJB
(b) BBC
(c) DBB
(d) CBZ

Q2. Select the odd letter from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) xXYA
(b) hHIK
(c) bBCE
(d) iIMP

S2. (d);
Sol. IIMP does not follow second alphabet to third alphabet consecutive sequence.

Q3. A series is given, with one number missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक संख्या अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
96782345, 6782345, 678234, 78234, ?
(a) 67814
(b) 7825
(c) 7823
(d) 7884

S3. (c);
Sol.
The digits are removed one by one from the beginning and the end in alternate order so as to obtain the subsequent terms of the series.

Q4. What will be come at the place of ?.
‘?’ के स्थान पर क्या आएगा?
1   2   3
4   5   6
7   8   9
27 38 ?
(a) 49
(b) 50
(c) 51
(d) 52

S4. (c);
Sol. First Column = 4 × 7 – 1 = 28 – 1 = 27
Second Column = 5 × 8 – 2 = 40 – 2 = 38
Third Column = 6 × 9 – 3 = 54 – 3 = 51

Q5. Hari is twice as old as Johnny, who is three years older than Rahul. If Hari’s age is five times Rahul’s age, how old is Johnny?
हरी जॉनी से दो गुना बड़ा है, जो राहुल से तीन वर्ष बड़ा है. यदि हरि की उम्र राहुल की उम्र की पांच गुना है, तो जॉनी की उम्र क्या है?
(a) 2 years /वर्ष
(b) 4 years/ वर्ष
(c) 5 years / वर्ष
(d) 8 years/ वर्ष

S5. (c);
Sol. Suppose the age of Johnny is x years and that of Rahul is (x-3) years.
According to question
Age of Hari = 2x
or, 2x = 5(x-3)
2x = 5x – 15
3x = 15
x = 5
∴ Age of Johnny = 5 years

Q6. The weights of 4 boxes are 30, 40, 50 and 80 kilograms. Which of the following cannot be the total weight, in kilograms, of any combination of these boxes and in a combination a box can be used only once?
4 बक्सों का वज़न 30, 40, 50 और 80 किलो है. निम्नलिखित में से कौन सा इन बक्सों के संयोजन का कुल योग नहीं हो सकता और एक संयोजन में एक बक्सा एक ही बार इस्तेमाल होगा?
(a) 120
(b) 110
(c) 100
(d) 130

S6. Ans.(c)
Sol.
30 + 40 + 50 = 120
30 + 80 = 110
50 + 80 = 130
100 is not possible

Q7. From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:
दिए गए शब्दों में से, उस शब्द का चयन करें जिसे दिए गए शब्द के अक्षरों का उपयोग करके गठित नहीं किया जा सकता है।
DUPLICATE
(a) PLATE
(b) DUCTILE
(c) LUCID
(d) TEAM

S7. Ans.(d)
Sol.
‘TEAM’ there is no ‘M’ in the given word

Q8. If PRIMATE is coded as MOFJXQB, then how will COW be coded as?
यदि PRIMATE को MOFJXQB के रूप में लिखा जाता है, तो COW कैसे लिखा जाएगा?
(a) ZLT
(b) EDC
(c) RFV
(d) TGB

S8. Ans.(a)
Sol. – 3 series

Q9. In a certain code language, ‘+’ represents ‘x’, ‘-‘ represents ‘+’, ‘x’ represents ‘÷’ and ‘÷’ represents ‘-‘. What is the answer to the following question?
किसी निश्चित कूट भाषा में ‘+’ ‘x’ को, ‘-‘ ‘+’ को, ‘x’ ‘÷’ को और ‘÷’ ‘-‘ को दर्शाता है. निम्नलिखित प्रश्न का उत्तर क्या है?
11 + 50 – 150 ÷ 200 = ?
(a) 200
(b) 500
(c) 250
(d) 50

S9. Ans.(b)
Sol.
11 + 50 – 150 ÷ 200
⇒ 11 × 50 + 150 – 200
⇒ 550 + 150 – 200
⇒ 700 – 200
⇒ 500

Q10. If 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; then what is the value of 7×4 = ?
यदि 7×1=12; 5×4=2; 6×4=4; तो 7×4 =? का मान क्या होगा?
(a) 8
(b) 6
(c) 11
(d) 28

S10. Ans.(b)
Sol.
(7 – 1) × 2 = 12
(5 – 4) × 2 = 2
(6 – 4) × 2 = 4
(7 – 4) × 2 = 6