Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home Railway RRB JE Reasoning Questions 2019: 25th February

RRB JE Reasoning Questions 2019: 25th February

Dear Students,

As you all know, RRB JE Exam will be held in the month of April/May 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.  

About Course:

About SSC Maha Pack

If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.

SSC Exams Covered in this Pack

SSC CGL, SSC CHSL, SSC CPO, Stenographer, MTS, Selection Post and GD Constable, etc.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more…

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
7999 571/month
BUY NOW

Q1. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Book : Pages : : ? : ?
पुस्तक: पन्ने::? 😕
(a) Writer : Write/ लेखक: लिखना
(b) Pen : Write/पेन : लिखना
(c) Car : Tyre/गाड़ी : पहिया
(d) Tyre : Round/पहिया : गोल

S1. Ans.(c)
Sol. Book has pages.
Similarly, Car has tyres.

Q2. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
553 : 551 : : 447 : ?
(a) 443
(b) 445
(c) 441
(d) 451

S2. Ans.(b)
Sol. 553 – 2 = 551
447 – 2 = 445

Q3. In the following question, select the related number from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित संख्या का चयन करें.
15 : 22 : : 19 : ?
(a) 24
(b) 20
(c) 26
(d) 22

S3. Ans.(c)
Sol.
15 + 7 = 22
19 + 7 = 26

Q4. In the following question, select the related letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित वर्ण/वर्णों का चयन करें.
BCE : IJL : : CDF : ?
(a) KLN
(b) JKM
(c) JLN
(d) KMN

S4. Ans.(b)
Sol.
+7 series
CDF → JKM

Q5. In the following question, select the related word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Influenza : Virus : : Ringworm : ?
इन्फ्लुएंजा: वायरस:: दाद:?
(a) Bacteria/ बैक्टीरिया
(b) Fungi/ कवक
(c) Parasite/ परजीवी
(d) Protozoa/ प्रोटोजोआ

S5. Ans.(b)
Sol.
Influenza is called by Virus
Ringworm is caused by Fungi

Q6. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a) Zinc – Metal / जस्ता – धातु
(b) Aluminum – Metal/ एल्युमिनियम – धातु
(c) Crocodile – Water/ मगरमच्छ – पानी
(d) Gold – Metal/ सोना – धातु

S6. Ans.(c)
Sol. Crocodile is not water.

Q7. In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम वर्ण/वर्णों का चयन करें.
(a) BE
(b) SU
(c) AD
(d) OR

S7. Ans.(b)
Sol. +3 series except SU (+2 series)

Q8. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a) Red – Stop / लाल – स्टॉप
(b) Green – Go/हरा- गो
(c) Pink – Red/गुलाबी – लाल
(d) Yellow – Wait/पीला – वेट

S8. Ans.(c)
Sol.
Pink and Red both are colour means same pair.

Q9. In the following question, select the odd word from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) Definite / निश्चित
(b) Specific / विशिष्ट
(c) Doubtful / संदिग्ध
(d) Distinct / अलग

S9. Ans.(c)
Sol.
Doubtful is having different meaning from the rest three words.

Q10. In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें.
(a) BEHK
(b) JMPS
(c) PSVY
(d) EHKM

S10. Ans.(d)
Sol.
+3 series except EHKM.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD