RRB JE Reasoning Questions 2019: 9 March

Dear Students,

As you all know, RRB JE Exam will be held in the month of April/May 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Ctrl+P : Print : : Ctrl+V : ?
(a) Save
(b) Paste
(c) File
(d) Cut

S1. Ans.(b)
Sol.
Ctrl + P is a shortcut command for print
Ctrl + V is a shortcut command for Paste

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
EJ : O : : GP : ?
(a) X
(b) Z
(c) W
(d) T

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
QR : JK : : XY : ?
(a) QR
(b) BC
(c) TU
(d) LM

S3. Ans.(a)
Sol.
Terms have a difference of -7

Q4. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) Hand/ हाथ
(b) Wrist/ कलाई
(c) Thumb/ अंगूठा
(d) Elbow / कोहनी

S4. Ans.(a)
Sol.
Wrist, Thumb, Elbow are all parts of Hand.

Q5. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) IN
(b) SX
(c) BH
(d) PU

S5. Ans.(c)
Sol.
All have +5 differences, except BH (+6difference)

Q6. Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
(a) 55
(b) 92
(c) 46
(d) 28

S6. Ans.(b)
Sol.
5+5= 10
9+2=11
4+6=10
2+8=10
Hence, 92 is the odd number.

Q7. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
Cell, Tissue, Organ, ?
सेल, ऊतक, अंग,?
(a) Respiratory system/ श्वसन प्रणाली
(b) Organ system/ अंग प्रणाली
(c) Digestive system/ पाचन तंत्र
(d) Nervous system/ तंत्रिका तंत्र

S7. Ans.(b)
Sol.
Organ system
A group of cell makes a tissue and a group of similar tissues makes an organ and a group of organs forms an organ system. 

Q8. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
XC, RH, LM, ?
(a) GS
(b) RG
(c) FR
(d) EQ

S8. Ans.(c)
Sol.
First term follows -6 pattern, Second term follows +5 pattern.

Q9. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
OP, QN, TL, ?
(a) YK
(b) XK
(c) XJ
(d) YJ

S9. Ans.(c)
Sol.
First term follows +2,+3,+4 Pattern, Second term follows -2 

Q10. A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.
1, 2, 6, 24, 120, ?
(a) 226
(b) 512
(c) 720
(d) 840

S10. Ans.(c)
Sol.
1 × 2 = 2
2 × 3 = 6
6 × 4 = 24
24 × 5 = 120
120 × 6 = 720