RRB JE Reasoning Questions 2019: 14th February

Dear Students,

As you all know, RRB JE Exam will be held in the month of april/may 2019. We are providing daily learning quizzes, we aim to provide the best study materials to our students. Attempt this quiz and check your preparation.  

 

Direction (1-3): In the following question, select the related word/numbers/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विक्लपों में से सम्बंधित शब्द/संख्या/वर्ण का चयन करें.

Q1. BYN : FUR : : AXL : ?
(a) ETP
(b) GTQ
(c) FSQ
(d) ESP

Q2. Tree : Dendrology : : ? : ?
वृक्ष: डेंड्रोलॉजी :: ? : ?
(a) Entomology : Insects/ एन्टोमोलॉजी: कीड़े
(b) Ants : Myrmecology/ चींटियाँ: मायर्मकोलॉजी
(c) Odontology : Teeth/ ओडोन्टोलॉजी: दांत
(d) Pharmacology : Drugs/ फार्माकोलॉजी: औषधि

S2. Ans.(b)
Sol. Study of Trees → Dendrology
Study of Ants → Myrmecology

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.
दिए गये विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
1728 : 12 :: 21952 : ?
(a) 27
(b) 18
(c) 28
(d) 24

S3. Ans.(c)
Sol.
12³ = 1728
28³ = 21952 

Direction (4-6): Find out the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives
दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या युग्म का चयन करें.
Q4.
(a) Bharatnatyam/ भरतनाट्यम
(b) Sattriya/ सत्त्रिया
(c) Oyilattam/ओयीलत्तम
(d) Bhangra/भंगड़ा

S4. Ans.(d)
Sol. Except Bhangra, all other are classical dances of India.

Q5.
(a) Nonagon/नोनागन
(b) Hexagon/हेक्सागन
(c) Altitude/ ऊंचाई
(d) Triangle/ त्रिभुज

S5. Ans.(c)
Sol. Except Altitude, all other are closed figures. 

Q6.
(a) 1/7
(b) 1/4
(c) 1/5
(d) 1/10

S6. Ans.(a)
Sol.
1/7 is a recurring or repeating number. 

Direction (7-9): A series is given, with one word missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रृंखला दी गयी है जिसमें एक टर्म अज्ञात है. दिए गए विकल्पों में से, उस शब्द का चयन करें जो श्रृंखला को पूरा करेगा.

Q7. mob, adda, mango, circle, ?
(a) Darjeeling
(b) Meerut
(c) Gangtok
(d) Varanasi

S7. Ans.(c)
Sol. Number of letters in the word in increasing order. 

Q8. pQrST, wXyZA, dEfGH, kLmNO, ?
(a) rStUV
(b) RsTuV
(c) RsTuW
(d) sTuVW

S8. Ans.(a)
Sol. As per the pattern, next term will be rStUV.

Q9. 2, 10 ,30 ,68, ?
(a) 154
(b) 95
(c) 110
(d) 130

S9. Ans.(d)
Sol. 1³+1=2
2³+2=10
3³+3=30
4³+4=68
5³+5=130

Q10. Amit is 7 ranks ahead of Gopal in a class of 36 students. If Gopal’s rank is ninth from the last, then what is Amit’s rank from the start?
36 छात्रों की कक्षा में अमित गोपाल से 7 रैंक आगे है। अगर गोपाल की रैंक अंतिम से नौवें स्थान पर है, तो शुरू से ही अमित का क्या रैंक होगा?
(a) 22th
(b) 19th
(c) 20th
(d) 21th

S10. Ans.(d)
Sol. Gopal’s rank from last = 9
∴ Amit’s rank from last = 9+7=16
∴ Amit’s rank from the start
= 36 – 16 + 1
=21 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?