RRB JE Polity Quiz: 25th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who of the following was the Chairman of the Drafting Committee?
निम्नलिखित में से कौन सा मसौदा समिति का अध्यक्ष था?
(a) H.N. Kanzru/ एच.एन. कंज़रू
(b) B.R. Ambedkar/ बी.आर. अम्बेडकर
(c) Dr. Rajendra Prasad/ डॉ राजेंद्र प्रसाद
(d) Alladi Krishnaswami Ayyar/ अलादी कृष्णस्वामी अययार

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Dr. Babasaheb Ambedkar, chairman of the Drafting Committee, presenting the final draft of the Indian Constitution to Dr. Rajendra Prasad on 25 November, 1949.On 29th August 1947, the Constituent Assembly through a resolution appointed a Drafting Committee.The Drafting Committee had seven members: Alladi Krishnaswami Ayyar, N. Gopalaswami; B.R. Ambedkar, K.M Munshi, Mohammad Saadulla, B.L. Mitter and D.P. Khaitan. At its first meeting on 30th August 1947, the Drafting Committee elected B.R Ambedkar as its Chairman.

Q2. Which one of the following writs is issued by a higher court asking the lower court to send the record of a particular case to it on the ground that it is not competent to decide the case?
सर्वोच्च न्यायालय द्वारा निम्न न्यायालय को उनके अधिकार क्षेत्रो से बाहर कार्यों को सूचित करने के लिए कौन सी रिट जारी की जाती है ?
(a) Habeas Corpus/ हाबिस कार्पस
(b) Quo Warranto/ कू वॉरंटो
(c) Certiorari/ सर्टिओरीरी
(d) Mandamus/ मंडमस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Indian Constitution empowers the Supreme Court to issue writs for enforcement of any of the fundamental rights conferred by Part III of Indian Constitution under Article 32.The Right to Constitutional Remedies, as we know, is a guarantor of all other fundamental rights available to the people of India. Certiorari under Art. 226 is issued for correcting gross error of jurisdiction i.e. when a subordinate court is found to have acted without jurisdiction or by assuming jurisdiction where there exists none , or in excess of its jurisdiction by over stepping or crossing the limits of jurisdiction or acting in flagrant disregard of law or rules of procedure or acting in violation of principles of natural justice where there is no procedure specified and thereby occasioning failure of justice.

Q3. In the Parliament, what is the meaning of the Government Bill—
संसद में, सरकारी विधेयक का अर्थ क्या है-
(a) Bill presented by Ruling Party member/ सत्तारूढ़ पार्टी के सदस्य द्वारा प्रस्तुत विधेयक
(b) Bill approved by the Government/ सरकार द्वारा अनुमोदित विधेयक
(c) Only the Prime Minister presents the Bill/ केवल प्रधान मंत्री ही विधेयक प्रस्तुत करते हैं
(d) A Bill introduced by any Minister in either of the Houses of the Parliament/ संसद के दोनों सदनों में या तो किसी भी मंत्री द्वारा पेश किए गए विधेयक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Legislative proposals are brought before either house of the Parliament in the form of a bill. A bill is the draft of a legislative proposal, which, when passed by both houses of Parliament and assented to by the President, becomes an Act of Parliament.

Q4. Which constitutional article empowers amendment in the Constitution of India—
कौन सा संवैधानिक अनुच्छेद भारत के संविधान में संशोधन की शक्ति प्रदान करता है-
(a) Article 368/ अनुच्छेद 368
(b) Article 356/ अनुच्छेद 356
(c) Article 357/ अनुच्छेद 357
(d) Article 359/ अनुच्छेद 359

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Amending the Constitution of India is the process of making changes to the nation’s fundamental law or supreme law. The procedure of amendment in the constitution is laid down in Part XX (Article 368) of the Constitution of India.

Q5. The function of Protem Speaker is to
प्रोटेम अध्यक्ष का क्या कार्य होता है?
(a)check if the election certificates of members are in order/ यह जांच करना कि सदस्यों के चुनाव प्रमाण पत्र क्रम में हैं या नहीं
(b)conduct the procedings of the house in the absence of the speaker/ स्पीकर की अनुपस्थिति में सभा की प्रक्रियाओं का संचालन करें
(c)swearing in members and hold change till a regular speaker is elected/ सदस्यों को शपथ दिलाना और नियमित स्पीकर चुने जाने तक कार्यवही संचालित करना.
(d)officiate as speaker when a speaker is unlikely to be elected/ स्पीकर के रूप में कार्यवाहक जब एक स्पीकर चुने जाने की संभावना नहीं है.

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Pro-tem Speaker is the temporary speaker who presides over the first meeting after the election. The Speaker and the Deputy Speaker are selected by members of the Parliament is held under the Pro-tem Speaker. The main duty of the Pro-tem Speaker is to administer the oath of office to new members of the house.

Q6. The Vice-President of India can be removed from his office before the expiry of his term if :
भारत के उपराष्ट्रपति को उनके कार्यकाल की समाप्ति से पहले उनके कार्यालय से हटाया जा सकता है यदि:
(a) the Rajya Sabha passes a resolution by a majority of its members and the Lok Sabha agrees with the resolution/ राज्य सभा के बहुमत द्वारा पारित संकल्प और लोक सभा उस संकल्प के साथ सहमत होता है तो.
(b) if the Supreme Court of India recommends his removal/ अगर भारत के सुप्रीम कोर्ट की सिफारिश पर उन्हें हटाये.
(c) the President so desires/ राष्ट्रपति की इच्छा पर
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Constitution states that the Vice-President can be removed by a resolution of the Rajya Sabha passed by an effective majority (50% of effective strength of house, here effective strength equals the total number strength minus the number of vacancies) and a simple majority (50% of total members who are present and voting) of the Lok Sabha (Article 67(b)).But no such resolution may be moved unless at least 14 days’ advance notice has been given. Notably, the Constitution does not list grounds for removal. No Vice-President or ex officio Vice-President has ever faced removal proceedings.

Q7. Which one of the following functions of the Vice-President as ex-officio Chairman of the Rajya Sabha has been wrongly listed ?
राज्यसभा के कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में उपराष्ट्रपति के निम्नलिखित कार्यों में से कौन सा अनुसचित ढंग से सूचीबद्ध किया गया है?
(a) he presides over the meetings of the Rajya Sabha and conducts its business/ वह राज्यसभा की बैठकों की अध्यक्षता करता है और कार्यों का आयोजन करता है.
(b) he protects the privileges of the members of Rajya Sabha/ वह राज्य सभा के सदस्यों के विशेषाधिकारों की रक्षा करता है
(c) he can dissolve the Rajya Sabha/ वह राज्यसभा को भंग कर सकते हैं
(d) he acts as the spokesman of Rajya Sabha before the President and the Lok Sabha/ वह राष्ट्रपति और लोकसभा के समक्ष राज्यसभा के प्रवक्ता के रूप में कार्य करता है

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Vice-President of India is the second-highest constitutional office in India after the President. Article 63 of Indian Constitution states that “there shall be a Vice-President of India.” The Vice-President acts as President in the absence of the President due to death, resignation, impeachment, or other situations.

Q8. The value of votes of the MLAs for the election of the President is different in order to :
राष्ट्रपति के चुनाव के लिए विधायकों के वोटों का मूल्य अलग-अलग है:
(a) give greater weight to highly populated states/ अत्यधिक आबादी वाले राज्यों को अधिक महत्व देना
(b) safeguard the interests of smaller states/ छोटे राज्यों के हितों की रक्षा
(c) keep the total value of the MLAs votes less than the total value of MPs votes/ संसद के सदस्य के वोटों का मूल्य विधान सभा के सदस्यों के वोटों के मूल्य से कम मूल्य रखने के लिए.
(d) maintain uniformity in the scale of representation of the different states/ विभिन्न राज्यों के प्रतिनिधित्व के पैमाने में एकरूपता बनाए रखें

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The value of votes cast by elected members of the state legislative assemblies and both houses of parliament are determined by the provisions of article 55(2) of the Constitution of India. As Per the 84th Amendment, the 1971 census is used, and will continue to be used until 2026.

Q9. The Right against exploitation in the Fundamental Rights has been given to
मौलिक अधिकारों में शोषण के खिलाफ _______को अधिकार दिया गया है
(a) children/ बच्चों
(b) labourers/ मजदूर
(c) govt. servants/ सरकारी कर्मचारी
(d) legislators/ विधायकों

Show Answer


Ans.(a)
Sol. Fundamental Rights are the basic rights of the common people and inalienable rights of the people who enjoy it under the charter of rights contained in Part III(Article 12 to 35) of Constitution of India. The right against exploitation, given in Articles 23 and 24, provides for two provisions, namely the abolition of trafficking in human beings and Begar (forced labour), and abolition of employment of children below the age of 14 years in dangerous jobs like factories, mines, etc.

Q10. The President can declare national emergency :
राष्ट्रपति राष्ट्रीय आपातकाल कब घोषित कब कर सकते हैं?
(a) only in case of foreign attack/ केवल विदेशी हमले के दौरान
(b) only in case of armed rebellion/ केवल सशस्त्र विद्रोह के दौरान
(c) if he is satisfied that a great threat exists to the security of India either due to war or external aggression or armed rebellion/ यदि वह संतुष्ट है कि युद्ध या बाहरी आक्रामकता या सशस्त्र विद्रोह के कारण भारत की सुरक्षा के लिए एक बड़ा खतरा मौजूद है.
(d) none of the above/ उपरोक्त में से कोई भी नहीं

Show Answer
Ans.(c)
Sol. National emergency can be declared on the basis of external aggression or armed rebellion in the whole of India or a part of its territory. Such an emergency was declared in India in 1962 (China war), 1971 (Pakistan war), and 1975 (declared by Indira Gandhi).