RRB JE Polity Quiz: 11th April

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who was appointed as the Constitutional Adviser to the Constituent Assembly in formulating the Indian Constitution in 1946?
1946 में भारतीय संविधान बनाने में संविधान सभा के संवैधानिक सलाहकार के रूप में किसे नियुक्त किया गया था?
(a) Dr. Br. Ambedkar/डॉ. बी. आर. आंबेडकर
(b) B. N. Rau/बी. एन. राव
(c) Dr. Rajendra Prasad/डॉ. राजेंद्र प्रसाद
(d) Shri K. M. Munshi/श्री के. एम. मुंशी

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. B. N. Rau was appointed as the Constitutional Adviser to the Constituent Assembly in formulating the Indian Constitution in 1946. He was responsible for the general structure of its democratic framework of the Constitution and prepared its initial draft in February 1948.

Q2. Which one of the following is not an element of the State ?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य का एक तत्व नहीं है?
(a) Population / जनसंख्या
(b) Sovereignty/ संप्रभुता
(c) Army /सेना
(d) Government/सरकार

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. A systematic study of comparative government the world over points out that, there are, undeniably, four basic elements of the State, namely; population; territory; government and sovereignty which constitute the subject of this article.

Q3. The two basic principles of the liberal theory of democracy as emphasized by John Locke, are
जॉन लोके द्वारा लोकतंत्र के उदार सिद्धांत के दो मूल सिद्धांत पर जोर दिया गया है, वह क्या है?
(a) Universal Adult Franchise and the Right to Property/ यूनिवर्सल एडल्ट फ्रैंचाइज़ और संपत्ति का अधिकार
(b) Representative Democracy and Workers’ Rights/ प्रतिनिधि लोकतंत्र और श्रमिक अधिकार
(c) Popular Sovereignty and constitutional government/ लोकप्रिय संप्रभुता और संवैधानिक सरकार
(d) Women suffrage and popular sovereignty/ महिलाओं के मताधिकार और लोकप्रिय संप्रभुता

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Liberalism is an ideology, philosophical view, and political tradition which holds that liberty is the primary political value. John Locke (1632–1704) is among the most influential political philosophers of the modern period.

Q4. January 26 selected as the date for the inauguration of the Constitution, because
26 जनवरी को संविधान के उद्घाटन की तारीख के रूप में चुना गया, क्योंकि-
(a) it was considered to be an auspicious day/ यह एक शुभ दिन माना जाता था
(b) on that day the Quit India Movement was started in 1942/ उस दिन 1942 में भारत छोड़ो आंदोलन शुरू किया गया था
(c) the Congress had observed it as the Independence Day in 1930/ कांग्रेस ने इसे 1930 में स्वतंत्रता दिवस के रूप में मनाया था
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The Constitution was passed on 26 November 1949 in the Constituent Assembly. It was adopted on 26 January 1950 with a democratic government system. 26 January was selected, because it was this day in 1930 when the Declaration of Indian Independence was passed.

Q5. The preamble of Indian Constitution is based on the Objectives which was drafted and moved in the Constituent Assembly by-
भारतीय संविधान की प्रस्तावना उन उद्देश्यों पर आधारित है, जिन्हें संविधान सभा में _________ द्वारा प्रारूपित और स्थानांतरित किया गया था-
(a) B. R. Ambedkar/बी. आर. आंबेडकर
(b) Rajendra Prasad/राजेंद्र प्रसाद
(c) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(d) Vallabhbhai Patel/वल्लभभाई पटेल

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The preamble is based on the Objectives which was drafted and moved in the Constituent Assembly by Jawaharlal Nehru on 13 December 1946.

Q6. In India legal sovereignty is vested with
भारत में कानूनी संप्रभुता _________ के पास निहित है
(a) the President/राष्ट्रपति
(b) the Judiciary/ न्यायतंत्र
(c) the Parliament/संसद
(d) the Constitution/ संविधान

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. In India legal sovereignty is vested with the constitution. The body which has the power to issue final commands in the form of laws is the legal sovereign in a state.

Q7. Who is guardian of the Indian Constitution ?
भारतीय संविधान का संरक्षक कौन है?
(a) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(b) Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट
(c) Prime Minister of India/ भारत के प्रधान मंत्री
(d) Parliament/ संसद

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. Supreme Court the Guardian of the Constitution and Protector of Fundamental Rights. The Constitution of India is the supreme law of the land and the Supreme Court is its interpreter and guardian. It does not allow the executive or the Parliament to violate any provision of the Constitution.

Q8. Who among the following is also known as the ‘Bismarck of India’?
निम्नलिखित में से किसे ‘बिस्मार्क ऑफ इंडिया’ के नाम से भी जाना जाता है?
(a) Jawaharlal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(b) Rajendra Prasad/राजेंदर प्रसाद
(c) Sardar Patel /सरदार पटेल
(d) B.N. Rao/बी. एन. राव

Show Answer

S8. Ans.(c)
Sol. Vallabhbhai Patel, popularly known as Sardar Patel, was an Indian politician. He served as the first Deputy Prime Minister of India. He is also known as the “Bismarck of India”.

Q9. The basis of classification of governments as unitary and federal is-
सरकारों के एकात्मक और संघीय के रूप में वर्गीकरण का आधार क्या है?
(a) Relationship between legislature and executive/ विधायिका और कार्यपालिका के बीच संबंध
(b) Relationship between executive and judiciary/ कार्यकारी और न्यायपालिका के बीच संबंध
(c) Relationship between the Centre and States/ केंद्र और राज्यों के बीच संबंध
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer


S9. Ans.(c)
Sol. Political scientists have classified governments into unitary and federal on the basis of the nature of relations between the national government and the regional governments.

Q10. Which of the following is related to Grassroots democracy ?
निम्नलिखित में से कौन ग्रासरूट लोकतंत्र से संबंधित है?
(a) Devolution of powers/ शक्तियों का विचलन
(b) Decentralization of powers/ शक्तियों का विकेंद्रीकरण
(c) Panchayati Raj System/ पंचायती राज व्यवस्था
(d) All of the above/उपर्युक्त सभी

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Grassroots democracy is a tendency towards designing political processes that shifts as much decision-making authority as practical to the organization’s lowest geographic or social level of organization.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?