RRB JE Polity Questions : 7 March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Chief Minister is appointed by
मुख्य मंत्री किस के द्वारा नियुक्त किया जाता है?
(a) the Governor/ राज्यपाल
(b) the President/राष्ट्रपति
(c) The Chief Justice of Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के मुख्य न्यायाधीश
(d) the Chief Justice of High Court/ उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश

Show Answer
S1. Ans.(a)
Sol.Following elections to the state legislative assembly, the Governor usually invites the party (or coalition) with a majority of seats to form the government. The Governor appoints and swears in the Chief Minister, whose council of ministers are collectively responsible to the assembly.

Q2. The Governor of an Indian State is appointed by the
भारतीय राज्य के राज्यपाल किस के द्वारा नियुक्त किये जाते है
(a) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) Chief Justice of High Court/ उच्च न्यायालय के मुख्य न्यायाधीश
(d) Chief Minister of the State/राज्य के मुख्य मंत्री

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol.At the head of the Government of a component state of the Indian union stands a Governor. The Governor of the States of India is appointed by the President of India for a period of five years. A Governor is appointed on the advice of the Union Council of Ministers, or in reality on the advice of the Prime Minister.

Q3. Who is the highest Law Officer of a State?
राज्य का उच्चतम कानून अधिकारी कौन है?
(a) Solicitor General / प्रधान पब्लिक प्रोसेक्यूटर
(b) Secretary General, Law Department / महासचिव, विधि विभाग
(c) Attorney General / महान्यायवादी
(d) Advocate General / महाधिवक्ता

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.Highest Law officer of India is Attorney General and Highest Law officer of a State in India is Advocate General. Article 165 of Constitution of India – Advocate General for the State.

Q4. An ordinance issued by the Governor, without the approval of the State Legislature shall be effective for a period of
राज्य विधानमंडल की मंजूरी के बिना राज्यपाल द्वारा जारी एक अध्यादेश ________ अवधि के लिए प्रभावी होगा
(a) Six month / छ: महीने
(b) Six week / छ: हफ्ते
(c) One year / एक वर्ष
(d) One month / एक महीने

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol.When the state legislature is not in session and the governor considers it necessary to have a law, then the governor can promulgate ordinances. These ordinances are submitted to the state legislature at its next session. They remain valid for no more than six weeks from the date the state legislature is reconvened unless approved by it earlier.

Q5. The State Election Commission conducts, controls and supervises Municipal elections under
राज्य चुनाव आयोग, नगर निगम चुनावों को ________ अनुच्छेद के तहत आयोजित, नियंत्रण और पर्यवेक्षण करता है
(a) Article 240 (1) / अनुच्छेद 240 (1)
(b) Article 241 (2) / अनुच्छेद 241 (2)
(c) Article 243 (K) / अनुच्छेद 243 (K)
(d) Article 245 (D) / अनुच्छेद 245 (D)

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.The Superintendence, direction and control of the preparation of electoral rolls for, and the conduct of, all elections to the Municipalities shall be vested in the State Election Commission referred to in article 243(K).

Q6. The Speaker’s vote in the Lok Sabha is called—
लोकसभा में अध्यक्ष के मत को क्या कहा जाता है?
(a) Casting Vote/निर्णायक मत
(b) Sound Vote/ध्वनि मत
(c) Direct Vote/प्रत्यक्ष मत
(d) Indirect Vote/अप्रत्यक्ष मत

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol.The Speaker does not vote in the House except on those rare occasions when there is a tie at the end of a decision. Till date, the Speaker of the Lok Sabha has not been called upon to exercise this unique casting vote.

Q7. Union Budget is always presented first in—
केंद्रीय बजट हमेशा पहले _______ में प्रस्तुत किया जाता है.
(a) The Lok Sabha/लोकसभा
(b) The Rajya Sabha/राज्यसभा
(c) Joint Session of the Parliament/संसद का संयुक्त सत्र
(d) The State Assemblies/राज्य विधानसभा

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol.The Union Budget of India, also referred to as the Annual Financial Statement in the Article 112 of the Constitution of India, is the annual budget of the Republic of India.

Q8. The allocation of seats in the present Lok Sabha is based on which one of the following Census ?
वर्तमान लोकसभा में सीटों का आवंटन निम्न में से किस जनगणना पर आधारित होता है?
(a) 1971
(b) 1981
(c) 1991
(d) 2001

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.Population is the basis of allocation of seats of the Lok Sabha. As far as possible, every State gets representation in the Lok Sabha in proportion to its population.The 84th Amendment Act has frozen the total number of existing seats in the Lok Sabha on the basis of 1971 Census.

Q9. The state wise allocation of seats in Lok Sabha is based on the 1971 Census. Upto which year does this remain intact?
लोकसभा में सीटों का राज्यवार आवंटन 1971 की जनगणना पर आधारित है. यह किस वर्ष तक बरकरार रहेगा?
(a) 2011
(b) 2021
(c) 2026
(d) 2031

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.The Constitution (Forty Second Amendment) Act 1976 imposed a freeze on the population figure for readjustment at the 1971 census and has been extended by the Constitution (Eighty-fourth Amendment) Act 2001 till 2026.

Q10. Who is competent to dissolve the Rajya Sabha ?
राज्यसभा को भंग करने में कौन सक्षम है?
(a) The Chairman, Rajya Sabha/राज्यसभा अध्यक्ष
(b) The President/राष्ट्रपति
(c) The Joint-Session of Parliament/ संसद का संयुक्त सत्र
(d) None/कोई नहीं

Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol.The Rajya Sabha meets in continuous sessions, and unlike the Lok Sabha, the lower house of Parliament, is not subject to dissolution.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?