RRB JE Polity Questions – 21st February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The President of India enjoys emergency powers under which part of Indian constitution?
भारत के राष्ट्रपति को भारतीय संविधान के किस भाग के तहत आपातकालीन शक्तियाँ प्राप्त हैं?
(a) Part XVI/ भाग XVI
(b) Part XVIII/ भाग XVIII
(c) Part XV/ भाग XV
(d) Part XX/ भाग XX

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol.The Constitution of India in Part XVIII provides three different types of emergency (National, State, and Financial) and in each case, the President is empowered to declare the emergency.

 

Q2. Which of the following Article related to re-election of the President of India?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद भारत के राष्ट्रपति के पुन: चुनाव से संबंधित है?
(a) Article 52/ अनुच्छेद 52
(b) Article 50/ अनुच्छेद 50
(c) Article 56/ अनुच्छेद 56
(d) Article 57/ अनुच्छेद 57

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol.In India, according to Article 57 of the Constitution the President can be elected for the second term, but there is no restriction on him to contest for the third term. Our ex-President, Dr. Rajendra Prasad contested only twice and refused to contest for the third time.

 

Q3. What is the maximum age limit prescribed for the post of the President of India?
भारत के राष्ट्रपति के पद के लिए निर्धारित अधिकतम आयु सीमा क्या है?
(a) 58 years/वर्ष
(b) 60 years/ वर्ष
(c) 62 years/ वर्ष
(d) There is no maximum age limit/कोई आयु सीमा नहीं है

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol.Article 58 of the Constitution sets the principle qualifications one must meet to be eligible to the office of the President. A President must be:
-a citizen of India
-of 35 years of age or above

 

Q4. Which article of the Indian Constitution provides for the Constitution of Panchayati Raj?
भारतीय संविधान का कौन सा अनुच्छेद पंचायती राज का संविधान प्रदान करता है?
(a) Article 36 / अनुच्छेद 36
(b) Article 39/ अनुच्छेद 39
(c) Article 40 / अनुच्छेद 40
(d) Article 48 / अनुच्छेद 48

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol.Article 40 in The Constitution Of India 1949 deals with Organisation of village panchayats The State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self government.

Q5. Which of the following is correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा सही मिलान किया गया है?
(a) Part-II of the Constitution /संविधान के भाग- II — Fundamental Rights / मौलिक अधिकार
(b) Part-III of the Constitution / संविधान का भाग III — Citizenship / नागरिकता
(c) Part-IV A of the Constitution / संविधान के भाग -IV A —Fundamental Duties / मौलिक कर्तव्य
(d) Part-V of the Constitution / संविधान के भाग- V —Directive Principles of the State Policy /राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol.Part IVA of Indian Constitution deals with Fundamental Duties. Originally, the Constitution of India did not contain these duties. Fundamental duties were added by 42nd and 86th Constitutional Amendment acts. As of now there are 11 Fundamental duties. Citizens are morally obligated by the Constitution to perform these duties. However, like the Directive Principles, these are non-justifiable, without any legal sanction in case of their violation or non-compliance.

Q6. The method of Constitutional Amendment to provided in :
संवैधानिक संशोधन की विधि ____ में दी गई है:
(a) Article 348 / अनुच्छेद 348
(b) Article 358 / अनुच्छेद 358
(c) Article 368 / अनुच्छेद 368
(d) Article 378 / अनुच्छेद 378

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol.Amending the Constitution of India is the process of making changes to the nation’s fundamental law or supreme law. The procedure of amendment in the constitution is laid down in Part XX (Article 368) of the Constitution of India. This procedure ensures the sanctity of the Constitution of India and keeps a check on arbitrary power of the Parliament of India.

 

Q7. Part I of the Constitution of India relates to —
भारत के संविधान का भाग I किस से संबंधित है?
(a) Fundamental Rights / मौलिक अधिकार
(b) Directive Principles of State Policy/ राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांत
(c) Fundamental Duties/ मौलिक कर्तव्य
(d) Union and its territory/ संघ और उसका क्षेत्र

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol.Articles 1 to 4 under Part-I of the Constitution deal with the Union and its territory.

 

Q8. Which of the following is a Fundamental Duty in India?
इनमें से कौन सा भारत में मौलिक कर्तव्य है?
(a) Separation of judiciary from executive / कार्यकारी से न्यायपालिका का पृथक्करण
(b) To value and preserve the rich heritage of our composite culture / हमारी समग्र संस्कृति की समृद्ध विरासत को महत्व और संरक्षित करने के लिए
(c) Free and compulsory education for children / बच्चों के लिए नि: शुल्क और अनिवार्य शिक्षा
(d) Abolition of Untouchability / अस्पृश्यता का उन्मूलन

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol.under Article 51A(f) of the Constitution, there is fundamental duty to value and preserve the rich heritage of our composite culture.

 

Q9. Right to Education Act (2002) was introduced to help which of the following group of society?
समाज के निम्नलिखित किस समूह की सहायता के लिए शिक्षा का अधिकार अधिनियम (2002) पेश किया गया था?
(a) Children of age of 6 to 14 years / 6 से 14 साल की उम्र के बच्चे
(b) College going teenagers / कॉलेज जाने वाले किशोर
(c) All adults who could not get formal education / सभी वयस्क जो औपचारिक शिक्षा नहीं प्राप्त कर सके
(d) Female students studying Senior Secondary School / सीनियर सेकेंडरी स्कूल में अध्ययन करने वाली महिला छात्र

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol.The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine. The Right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, which represents the consequential legislation envisaged under Article 21-A, means that every child has a right to full time elementary education of satisfactory and equitable quality in a formal school which satisfies certain essential norms and standards.

 

Q10. By which amendment the right to education is inserted as a fundamental right in the constitution?
किस संशोधन द्वारा शिक्षा के अधिकार को संविधान में मौलिक अधिकार के रूप में डाला गया है?
(a) 42nd
(b) 86th
(c) 85th
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol.The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.