RRB JE Polity Questions : 14th March

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Finance Commission is constituted by the President of India under –
वित्त आयोग का गठन भारत के राष्ट्रपति द्वारा किस अनुच्छेद के अंतर्गत किया जाता है?/
(a) Article 282/अनुच्छेद 282
(b) Article 260/अनुच्छेद 260
(c) Article 280/अनुच्छेद 280
(d) Article 312/अनुच्छेद 312

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the States themselves.

Q2. Which State in India, has given the highest number of Prime Ministers?
भारत में किस राज्य ने, प्रधानमंत्रियों की सबसे अधिक संख्या दी है?
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(c) Bihar/बिहार
(d) Gujarat/गुजरात

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh has given India the maximum number of Prime Ministers. There have been 14 Prime Ministers of the country so far, and eight of them have been from Uttar Pradesh (UP).

Q3. Article 370 is drafted in which part of Indian constitution?
अनुच्छेद 370 भारतीय संविधान के किस भाग में है?
(a) Part XXI/भाग XXI
(b) Part XX/भाग XX
(c) Part XI/भाग XI
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Article 370 of the Indian constitution is an article that gives autonomous status to the state of Jammu and Kashmir. The article is drafted in Part XXI of the Constitution: Temporary, Transitional and Special Provisions.

Q4. The Comptroller and Auditor General is closely connected with which of the following Committees of Parliament?
नियंत्रक और महालेखा परीक्षक संसद की निम्नलिखित समितियों में से किस से जुड़ा हुआ है?
(a) The Estimates Committee/प्राक्कलन समिति
(b) The Committee on Public Undertakings/सार्वजनिक उपक्रमों पर समिति
(c) The Public Accounts Committee/लोक लेखा समिति
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. The primary function of PAC is to examine the annual audit reports of CAG and submit its findings to the Parliament. Thus, there is a close working relationship between CAG and PAC to secure the accountability of executive in the field of financial administration.

Q5. The First Finance Commission was established by the President of India in-
भारत के राष्ट्रपति द्वारा प्रथम वित्त आयोग की स्थापना किस वर्ष में की गई थी?
(a) 1953
(b) 1956
(c) 1954
(d) 1951

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The First Finance Commission was established by the President of India in 1951 under Article 280 of the Indian Constitution.

Q6. Which are the two States (other than UP) having the highest representation in Lok Sabha?
लोकसभा में सर्वोच्च प्रतिनिधित्व वाले दो राज्य (यूपी के अलावा) कौन से हैं?
(a) Bihar and Madhya Pradesh/बिहार और मध्य प्रदेश
(b) West Bengal and Maharashtra/पश्चिम बंगाल और महाराष्ट्र
(c) Karnataka and Andhra Pradesh/कर्नाटक और आंध्र प्रदेश
(d) Tamil Nadu and Rajasthan/तमिल नाडू और राजस्थान

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Representation in Lok Sabha of West Bengal-42
Representation in Lok Sabha of Maharashtra-48

 

Q7. Bureaucracy literally means a system of government by __________.
नौकरशाही का शाब्दिक अर्थ __________ द्वारा सरकार की एक प्रणाली है।
(a) Elected representative/निर्वाचित प्रतिनिधि
(b) Nominated representative/मनोनीत प्रतिनिधि
(c) Officials /आधिकारिक
(d) Group of landlords/जमींदारों का समूह

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The term bureaucracy literally means “rule by desks or offices,” a definition that highlights the often impersonal character of bureaucracies.

Q8. The three language formula formula was altered and amended by?
तीन भाषा फार्मूले में किस के द्वारा संशोधन और संशोधन किया गया था?
(a) Raj Committee/राज समिति
(b) Kothari Committee/कोठारी समिति
(c) Rajamannar Committee/राजमन्नार समिति
(d) Dutt Committee/दत्त समिति

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. The three language formula formula was altered and amended by Kothari Committee (1964–66) so as to accommodate regional languages and mother tongues of the group identities.

 

Q9. The members of the All India Services serve the
अखिल भारतीय सेवाओं के सदस्य __________ के लिए सेवा करते हैं
(a) Central Government only/केवल केंद्र सरकार
(b) State Government only/केवल राज्य सरकार
(c) Union Territories only/केवल केंद्र शासित प्रदेश
(d) both the Union and State Governments/केंद्र और राज्य सरकार दोनों

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. A common unique feature of the All India Services is that the members of these services are recruited by the Centre (Union government in federal polity), but their services are placed under various State cadres, and they have the liability to serve both under the State and under the Centre.

Q10. The Attorney General of India has the right of audience in
भारत के महान्यायवादी को ________ में दर्शकों का अधिकार प्राप्त है
(a) the Supreme Court/सर्वोच्च न्यायलय
(b) any High Court/कोई भी उच्च न्यायालय
(c) any Sessions Court/कोई भी सत्र न्यायालय
(d) any Court of Law within India/भारत के भीतर कोई भी न्यायालय

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament, though not to vote.