RRB JE Polity Questions – 14th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Polity Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Election Commission of India is mentioned in Indian Constitution under –
भारतीय संविधान के तहत भारतीय चुनाव आयोग का उल्लेख किस अनुच्छेद में किया गया है?
(a) Article 320/ अनुच्छेद 320
(b) Article 324/ अनुच्छेद 324
(c) Article 224/ अनुच्छेद 224
(d) Article 124/ अनुच्छेद 124

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Article 324 of the Constitution provides that the power of superintendence, direction and control of elections to parliament, state legislatures, the office of president of India and the office of vice-president of India shall be vested in the election commission.

 

Q2. The appointment of the chief election commissioner and other election commissioners made by-
मुख्य चुनाव आयुक्त और अन्य चुनाव आयुक्तों की नियुक्ति किस के द्वारा की जाती है?
(a) Prime Minister / प्रधान मंत्री
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) President of India / भारत के राष्ट्रपति
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The appointment of the chief election commissioner and other election commissioners made by the president.

 

Q3. The chief election commissioner and the two other election commissioners have equal powers receive equal salary similar to-
मुख्य चुनाव आयुक्त और दो अन्य चुनाव आयुक्तों को समान अधिकार प्राप्त होते है और किस के समान वेतन प्राप्त करते है?
(a) Chief Minister /मुख्य मंत्री
(b) Judge of the Supreme Court/ सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीश
(c) Judge of High Court/ उच्च न्यायालय के न्यायाधीश
(d) Governor/ राज्यपाल

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. The chief election commissioner and the two other election commissioners have equal powers and receive equal salary, allowances and other perquisites, which are similar to those of a judge of the Supreme Court.

 

Q4. The chief election commissioner hold office for a term of-
मुख्य चुनाव आयुक्त का कार्यकाल कितने समय तक होता है?
(a) 8 Years/वर्ष
(b) 2 years/ वर्ष
(c) 5 years/ वर्ष
(d) 6 years/ वर्ष

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The chief election commissioner and the two other election commissioners hold office for a term of six years or until they attain the age of 65 years, whichever is earlier.

Q5. Which of the following are the functions related to the election commission?
चुनाव आयोग के कार्य निम्नलिखित में से कौन से हैं?
(a) To prepare and periodically revise electoral rolls and to register all eligible voters./ समय-समय पर मतदाता सूची तैयार करना और सभी पात्र मतदाताओं का पंजीकरण करना
(b) To grant recognition to political parties and allot election symbols to them./ राजनीतिक दलों को मान्यता देने और उन्हें चुनाव चिन्ह आवंटित करने के लिए
(c) To notify the dates and schedules of elections and to scrutinize nomination papers./ चुनाव की तारीखों और समय-सारणी को सूचित करने और नामांकन पत्रों की जांच करने के लिए
(d) All of the above/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Article 324 of the Constitution provides that the power of superintendence, direction and control of elections to parliament, state legislatures, the office of president of India and the office of vice-president of India shall be vested in the election commission.

Q6. The Union Public Service Commission annually presents a report on its performance to –
संघ लोक सेवा आयोग सालाना अपने प्रदर्शन पर एक रिपोर्टन किस को प्रस्तुत करता है?
(a) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) Governor/राज्यपाल
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The UPSC presents a report on its performance to the president annually.

 

Q7. The matters of the classification of services, pay and service conditions, cadre management, training are handled by-
सेवाओं के वर्गीकरण, वेतन और सेवा शर्तों, कैडर प्रबंधन, प्रशिक्षण के मामले किस के द्वारा संभाले जाते है?
(a) State Public Service Commission/ राज्य लोक सेवा आयोग
(b) Union Public Service Commission/ संघ लोक सेवा आयोग
(c) Department of Personnel and Training/ कार्मिक और प्रशिक्षण विभाग
(d) Parliament/ संसद

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The classification of services, pay and service conditions, cadre management, training, these matters are handled by the Department of Personnel and Training—one of the three departments of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.

 

Q8. Who appoints the judges of the Supreme Court of India?
भारत के सर्वोच्च न्यायालय के न्यायाधीशों की नियुक्ति कौन करता है?
(a) Council of Ministers/ मंत्रिमंडल
(b) Chief Justice/ मुख्य न्यायाधीश
(c) Prime Minister /प्रधान मंत्री
(d) President /राष्ट्रपति

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. As per the constitution, as held by the court in the Three Judges Cases – (1982, 1993, 1998), a judge is appointed to the supreme court by the president on the recommendation of the collegium — a closed group of the Chief Justice of India, the four most senior judges of the court and the senior-most judge hailing from the high court of a prospective appointee.

 

Q9. Which of the following article is related to the salary and allowances of judges of Supreme Court?
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद सुप्रीम कोर्ट के न्यायाधीशों के वेतन और भत्ते से संबंधित है?
(a) Article 126/ अनुच्छेद 126
(b) Article 124/ अनुच्छेद 124
(c) Article 125 / अनुच्छेद 125
(d) Article 128/ अनुच्छेद 128

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Article 125 in The Constitution of India deals with the Salaries, etc, of Judges.

 

Q10. Which of the following Constitutional amendment is related to Panchayati Raj?
निम्नलिखित में से कौन सा संवैधानिक संशोधन पंचायती राज से संबंधित है?
(a) 74th
(b) 80th
(c) 111th
(d) 73rd

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The 73rd Amendment 1992 added a new Part IX to the constitution titled “The Panchayats” covering provisions from Article 243 to 243(O); and a new Eleventh Schedule covering 29 subjects within the functions of the Panchayats.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?